04/07/2022 05/07/2022 Στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου, χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, επί τη εορτή του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης. Ο Μακαριώτατος, ομιλώντας προς τους κληρικούς της Πατριαρχικής αυλής, έδωσε το στίγμα της ζωής του...
04 Ιουλίου, 2022 - 17:34
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2022 - 1:16

Mνήμη Αγίου Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης στην Αλεξάνδρεια

Διαδώστε:
Mνήμη Αγίου Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης στην Αλεξάνδρεια

Στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου, χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, επί τη εορτή του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης.

Ο Μακαριώτατος, ομιλώντας προς τους κληρικούς της Πατριαρχικής αυλής, έδωσε το στίγμα της ζωής του Αγίου Θεοδώρου, ενώ επεσήμανε την συμβολή του νυν Μητροπολίτου Κυρήνης κ. Αθανασίου στην προβολή του θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας μας και την εν γένη πολύπλευρη συμβολή του στον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου για την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Ο πολυγραφότατος Ιεράρχης της Παλαιφάτου και Αποστολικής Μητροπόλεως Κυρήνης, της πρώτης Επισκοπής που ιδρύθηκε στην Αφρική, υπηρέτησε θυσιαστικά και ουσιαστικά το Δευτερόθρονο Πατριαρχείo, επί 22 συναπτά έτη, από την θέση του Πατριαρχικού Εξάρχου στην Μόσχα, όπου ανακαίνισε κτίρια, εδραίωσε την Εξαρχία, συνέβαλε στην διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και οδήγησε πολλούς στο πνεύμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όπως ανέφερε ο Πατριάρχης, ο Σεβασμιώτατος Κυρήνης κοσμεί με την παρουσία του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο υπηρέτησε και συνεχίζει και υπηρετεί ποικιλοτρόπως, ενώ αποτελεί συγκυρηναίο του Πατριάρχου και εκλεκτό μέλος της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου.

 

 

 

Σύντομος βίος Αγίου Ιερομάρτυρος Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης

Ο Άγιος Θεόδωρος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.) και καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης. Ήταν αντιγράφος ιερών βιβλίων, που τα μοίραζε στις εκκλησίες για τον φωτισμό των πιστών.

Τότε τον προσκάλεσε ο ηγεμόνας και ο Θεόδωρος παρουσιάστηκε μπροστά του, συνοδευόμενος από πολλούς χριστιανούς, μεταξύ δε αυτών ήταν και οι Αγίες Κυπρίλλα, Αρόα και Λουκία.

Ο ηγεμόνας του ζήτησε να παραδώσει τα βιβλία του και ν’ αρνηθεί τον Χριστό, αλλά ο Θεόδωρος δεν υπάκουσε στη διαταγή του ηγεμόνα και έτσι υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Στην αρχή τον μαστίγωσαν ανελέητα, κατόπιν τον σταύρωσαν και στη συνέχεια έξυσαν τις πληγές του με δέρματα. Έπειτα αφού έκοψαν τη γλώσσα του, τον έριξαν στη φυλακή όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Σχετικές φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων