03/08/2022 04/08/2022 Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία, επί τη ιερά μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονική στην Ιερά Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος μετέβη στον περίβολο της πολυαιωνίου Μονής...
03 Αυγούστου, 2022 - 19:06
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2022 - 5:03

Μνημόσυνο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον Εθνάρχη και Μέγα Ευεργέτη Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’

Διαδώστε:
Μνημόσυνο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον Εθνάρχη και Μέγα Ευεργέτη Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία, επί τη ιερά μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονική στην Ιερά Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος μετέβη στον περίβολο της πολυαιωνίου Μονής και τέλεσε ιερό μνημόσυνο, ως και επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του ανδριάντα του αοιδίμου Εθνάρχη και Μέγα Ευεργέτη του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’, ο οποίος εκοιμήθη στις 3 Αυγούστου 1977.

 

 

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις ευεργεσίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία με κορυφαία την ίδρυση της Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής Κένυας «Μακάριος Γ’», την οποία ο μακαριστός Πρωθιεράρχης ανήγειρε και προσέφερε στο παλαίφατο Πατριαρχείο μετά την επίσκεψή του στην Κένυα (Μάρτιος 1971), κατά την οποία εβάπτισε χιλιάδες γηγενών αδελφών.

 

 

Επίσης, υπογράμμισε τους ακλόνητους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Αποστολικών Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Κύπρου σε δύσκολες ιστορικές στιγμές, όπως κατά την περίοδο της εκκλησιαστικής κρίσης (1972-1973) κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η οποία υπερσκελίσθη με την Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο που συνήλθε στην Κύπρο (Ιούλιος 1973) υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Νικολάου ΣΤ’, δικαιώνοντας τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο.

 

 

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εκκλησία της Κύπρου για την αδιάκοπη έμπρακτη συναρωγή και συναντίληψή τους προς αυτό και το εν γένει πολυμερές ιεραποστολικό, ανθρωπιστικό και ποιμαντικό έργο του στην Αφρικανική ήπειρο.

 

 

Στην προαναφερθείσα προσευχητική και πνευματική σύναξη παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και Πηλουσίου κ. Νάρκισοος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, εκπρόσωποι της Κυπριακής Αδελφότητος Αλεξανδρείας, οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος» κ.α.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα: 45 χρόνια από την κοίμηση του Aρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων