21/05/2023 28/05/2023 Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λουσάκα την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Ζάμπια και του Προέδρου της...
21 Μαΐου, 2023 - 19:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2023 - 20:41

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Ζάμπια

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Ζάμπια

Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λουσάκα την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Ζάμπια και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην ημερα μνήμης τόνισε πως «σήμερα τιμούμε τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνούμε τις ψυχές που ζητούν δικαίωση. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη τιμής είναι ανάγκη η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, ώστε να διασφαλιστεί πως οι νεότερες γενιές δεν θα λησμονήσουν ποτέ τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης με την ιδιότητα του συντονιστή για την Αφρική του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού για την διεθνοποιηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού μετέβη στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ζάμπια για την επίδοση του ψηφίσματος για την ανάγνωριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία της Ζάμπια Jacek Jankowski.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικό κλίμα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων