21/06/2023 21/06/2023 Τιμήθηκε στο Ναό του στη Μουανιάμα της Μουάνζας ο Άγιος Μάρτυς Λεόντιος. Της εορτής προέστη ο Επίσκοπος Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν ο ευλαβέστατος εφημέριος ιεραπόστολος π. Παύλος και ο εορτάζων διάκονος π. Λεόντιος. Συμμετείχαν οι χριστιανοί της Ενορίας, αλλά και των γύρω Ενοριών. Συντονιστής της Ακολουθίας ο Θεολόγος Σεβαστιανός Μούτου. Στο κήρυγμά του ο...
21 Ιουνίου, 2023 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2023 - 9:32

Μουάνζα: Εόρτασαν τον Μάρτυρα Λεόντιο, τον Άγιο που έγινε χριστιανός στην Αφρική

Διαδώστε:
Μουάνζα: Εόρτασαν τον Μάρτυρα Λεόντιο, τον Άγιο που έγινε χριστιανός στην Αφρική

Τιμήθηκε στο Ναό του στη Μουανιάμα της Μουάνζας ο Άγιος Μάρτυς Λεόντιος.

Της εορτής προέστη ο Επίσκοπος Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν ο ευλαβέστατος εφημέριος ιεραπόστολος π. Παύλος και ο εορτάζων διάκονος π. Λεόντιος.

Συμμετείχαν οι χριστιανοί της Ενορίας, αλλά και των γύρω Ενοριών. Συντονιστής της Ακολουθίας ο Θεολόγος Σεβαστιανός Μούτου.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου τον οποίο προσήλθαν στην ευχαριστιακή σύναξη για να τιμήσουν οι ευλαβείς Αφρικανοί πιστοί.

Οι συμμετέχοντες έστειλαν τις ευχές τους στον εορτάζοντα στη Θεσσαλονίκη Αρχιμανδρίτη Λεόντιο Καρίκα, που δώρισε την αγιογραφημένη εικόνα του τέμπλου.

Πίστεψε στον Χριστό όταν υπηρετούσε στην Αφρική

Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο ρωμαϊκό στρατό. Όταν υπηρετούσε στην Αφρική έγινε χριστιανός και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, ενώ όσα χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών. Γρήγορα, η δραστηριότητά του αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς δύο συνάδελφοί του, ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστεψαν στο Χριστό.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν τον Χριστό. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι οι τρεις στρατιωτικοί παρέμεναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Διέταξε, λοιπόν, τον αποκεφαλισμό του Υπάτιου και του Θεόδουλου και τη μαστίγωση μέχρι θανάτου του Λεόντιου. Το μαρτύριό τους συνέβη στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού (69-79).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων