22/08/2021 23/08/2021 Σήμερα, Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β᾿, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα του Ἡγιασμένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, παρουσία του Πατριαρχικού...
22 Αυγούστου, 2021 - 16:04
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2021 - 1:44

Νέος Σχολάρχης στην Πατριαρχική Σχολή “Άγιος Αθανάσιος”

Διαδώστε:
Νέος Σχολάρχης στην Πατριαρχική Σχολή “Άγιος Αθανάσιος”

Σήμερα, Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β᾿, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα του Ἡγιασμένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νικοδήμου Τότκα, των Κληρικών της Πατριαρχικής Μονής και Πιστών.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, η Α. Θειοτάτη Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης, τέλεσε την Χειροθεσία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ισαάκ Τσαπόγλου, αποσπασμένου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, σε Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος», απονέμοντας το Πατριαρχικό διοριστήριο πιττάκιο.

 

 

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στον νέο Σχολάρχη Αρχιμ. κ. Ισαάκ, ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητέ μου π. Ισαάκ, σαν τον πατέρα γεμάτο από αγάπη και στοργή μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Σεβ. Ναυκράτιδος και τον Θεοφιλέστατο Ταμιάθεως, σε υποδεχόμεθα πανηγυρικά εν μέσω της εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ήλθες εις τα ίδια π. Ισαάκ και χαιρόμεθα, γιατί όλοι σε αγαπούμε, πόσο μάλλον εγώ που σε γνώρισα πριν από χρόνια και ακόμα περισσότερο ο Γέροντας Γερμανός, γιατί στους ουρανούς περιίπταται η ψυχή ενός Αγιασμένου Ιεράρχου, του Λαγκαδά Σπυρίδωνος και χαίρεται διότι τα παιδιά του τα πνευματικά ήλθαν να βοηθήσουν τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη. Ο Γέροντας Σπυρίδων αγαπούσε την Ιεραποστολή, γι’ αυτό και τον αξίωσε ο Θεός πριν αναχωρήσει, να περάσει από το Μοναστήρι του Αγίου Σάββα, να προσκυνήσει και να μας δώσει κουράγιο και δύναμη», επεσήμανε και συνέχισε:

«Τα νέα σου καθήκοντα π. Ισαάκ θα είναι ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής, που με τόση αγάπη και όνειρα την ξεκίνησα, με δάκρυα παρακάλεσα τον Άγιο Σάββα να επιβλέψει και σιγά σιγά βλέπω βλαστάρια μικρά από όλη την Αφρική να σπουδάζουν και να ευδοκιμούν και να γίνονται δέντρα ευκιόφυλλα, κάτω από τα οποία πολλές ψυχές αναπαύονται και θα αναπαυθούν.
Θα ενθυμείσαι ότι τους ιεροσπουδαστές πολύ τους αγάπησε ο Άγιος του αιώνος μας, ο Άγιος Νεκτάριος. Όταν σιγοψάλω το τροπάριό του, προσθέτω και το «Ριζαρείου τον έφορον», γιατί αγάπησε τους ιερόπαιδας. Τα παιδιά αυτά που στο μέλλον μέσα στα σπλάχνα τους θα λάβουνε πολύτιμο θησαυρό, τον θείον μαργαρίτην, το Μυστήριο της ιερωσύνης και γιατί όχι μερικά από αυτά και την αρχιερωσύνη. Για να πάρουνε από τα χέρια μας μια δάδα, όπως τους ολυμπιονίκες που έπαιρναν την φλόγα από την αρχαία Ολυμπία για να την μεταφέρουν. Εμείς τους δίνουμε άλλο φως, που λέγεται Φως Χριστού φαίνει πάσι. Αυτό το φως θα τους δίνουμε και με αυτό θα φέγγουν στις καρδιές των αδελφών μας των εν Αφρική ευρισκομένων, εν σκιάς θανάτου, εν πτωχεία και εν δυστυχία ευρισκομένων.
Σε ευχαριστώ σαν πατέρας πνευματικός που ξανά ήλθες κοντά μας. Σε αγαπάμε και σε θαυμάζουμε για το ησύχιο του βίου σου το αθόρυβο.»

Καταληκτικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτων: «Επιθυμώ από αυτή τη θέση να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτων, που με αγάπη σε προσφέρει από την Μητρόπολη Ελασσώνος κοντά μας για να υπηρετήσεις. Ο Θεός ακούει την προσευχή μου και μου στέλνει λίγα αλλά εκλεκτά παιδιά, γιατί η ποιότητα δεν είναι στην ποσότητα, αλλά η ποιότητα είναι στην ολιγότητα και στο ήθος και στην υπακοή και στην εργατικότητα».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων