22/11/2022 22/11/2022 Στην αντεπίθεση περνά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής μετά την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική με τη δημιουργία Εξαρχίας. Κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα,  αποφασίσθηκε, να μην μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής...
22 Νοεμβρίου, 2022 - 19:18
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 - 19:54

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο  – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Διαδώστε:
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο  – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Στην αντεπίθεση περνά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής μετά την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική με τη δημιουργία Εξαρχίας.

Κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα,  αποφασίσθηκε, να μην μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. Ουσιαστικά δηλαδή κόβει κάθε επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας μέχρι να ανακληθούν από τη Μόσχα τα «Εξαρχικά» όργανά του στην Αφρική, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Το θέμα της εισπήδησης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική μονοπόλησε τη συζήτηση που είχαν οι  ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου φέτος γίνεται στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, η οποία είναι χτισμένη στα παλιά τείχη της Βαβυλώνας και όχι στην Αλεξάνδρεια την έδρα του Πατριαρχείου όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αλλεπάλληλες επιστολές που έχει στείλει το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο στη Μόσχα εκφράζοντας σε όλους τους τόνους τη δυσαρέσκεια του Προκαθημένου του Πατριάρχη Θεόδωρου και σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου για την ρωσική εισπήδηση στην Αφρική, στη γεωγραφική περιοχή που έχει ποιμαντική δικαιοδοσία η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου.

Αφού έγινε εκτενής αναφορά στις επιστολές, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση και τόνισε ότι για πολλούς μήνες ο Πατριάρχης Μόσχας έχει σιωπήσει επι του θέματος και ουδέποτε έχει απαντήσει στις έγγραφες διαμαρτυρίες του.

Σε ότι αφορά τον  Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δράση του. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δεν τον αναγνωρίζει, τοποθετεί την Εξαρχία μέσα σε εισαγωγικά ενώ σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το ανακοινωθέν για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, αναφέρει ότι έχει «καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος», τις οποίες και καταδίκασε.

Μετά από εκτενή συζήτηση η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα. Του καταλόγισε δε βαρύτατα Κανονικά παραπτώματα όπως εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.).

Σημειώνεται ότι με τη μνημόνευση των Προκαθημένων κατά τη Θεία Λειτουργία όχι μόνο γίνεται προσευχή για αυτούς αλλά και παράλληλα δηλώνεται η αναγνώριση και η κοινωνία μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, δηλαδή διαδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο  η εν αληθεία ενότητα της ανά την οικουμένην Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού.

Η Έναρξη των Εργασιών της Ιεράς Συνόδου

Την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου κήρυξε το πρωί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι εμόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου.

Ο Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε τον Πατριάρχη Θεόδωρο εκ μέρους των Ιεραρχών.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για το έργο του από τον  Ιανουάριο του 2022  έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν και αύριο Τετάρτη23 Νοεμβρίου 2022.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την πρώτη ημέρα εργασιών της Ιεράς Συνόδου

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Συνήλθε σήμερα, 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.
Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι εμόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.
Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο, από του Ιανουαρίου ε.ε. έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.
Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με το θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, υπό τον συντονισμό του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.
Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.
Τέλος, κατόπιν της πολυμήνου αγνοήσεως και σιωπής του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου προς τις έγγραφες διαμαρτυρίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς αυτόν, περί ανακλήσεως των εκ του Βορρά «Εξαρχικών» οργάνων του από την Αφρική, διεκόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν αύριο, 23η Νοεμβρίου ε.ε.
Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων