05/04/2023 06/04/2023 «Μεταναστευτικές προκλήσεις και ευκαιρίες» ήταν το θέμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστατευσης (ΙΟΜ) και ενδιαφερομένων φορέων με στόχο τις ουσιαστικές διαβουλεύσεις και συστάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
05 Απριλίου, 2023 - 20:55
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 1:54

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στο Συνέδριο «Μεταναστευτικές προκλήσεις και ευκαιρίες» – Μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στο Συνέδριο «Μεταναστευτικές προκλήσεις και ευκαιρίες» – Μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

«Μεταναστευτικές προκλήσεις και ευκαιρίες» ήταν το θέμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστατευσης (ΙΟΜ) και ενδιαφερομένων φορέων με στόχο τις ουσιαστικές διαβουλεύσεις και συστάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης μετέφερε το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ στο οποίο ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κάνει λόγο για τις προσφυγικές κρίσεις επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι «χρέος όλου του πολιτισμένου κόσμου να εγκύψει με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα πάνω σε αυτήν την πληγή της ανθρωπότητας και με κάθε τρόπο να χτυπήσει το κακό στην ρίζα του».

Αναλυτικά το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας:

«Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζει και δραστηριοποιείται σ’ ένα γεωγραφικό χώρο, που η προσφυγιά αν δεν είναι μία, σχεδόν, «φυσική» πραγματικότητα είναι, τουλάχιστον, μια κατάσταση ζυμωμένη και συνυφασμένη με τις ζωές πολλών Αφρικανών αδελφών μας, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να πορευθούν αυτόν τον σκληρό και απάνθρωπο δρόμο σε κάποια στιγμή του επιγείου βίου τους.
Τα μεγάλα λόγια και οι «ανέξοδες» καλές προθέσεις, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και τούτο είναι κάτι που το Πατριαρχείο μας το γνωρίζει πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό στέκει, εμπράκτως, αρωγός και προστάτης όσων αντιμετωπίζουν αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Με συστηματικό τρόπο, με βαθύτατη γνώση της ιδιαίτερης ανθρωπογεωγραφίας, της πανάρχαιας ιστορίας και των περίπλοκων πολιτικο-οικονομικών συνθηκών, που συνθέτουν το μωσαικό της Αφρικανικής Ηπείρου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν μένει απλώς σε διαπιστώσεις, αλλά προχωρά στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων και παθογενειών που δημιουργούν προσφυγικές εστίες και είναι έτοιμο να μοιραστεί την πολύτιμη πείρα του με όσους επιθυμούν να γίνουν μέρος της λύσης του προσφυγικού ζητήματος.
Ατυχώς, η οδυνηρή κληρονομιά της αποικιοκρατίας, η στυγνή οικονομική εκμετάλλευση, οι προκαταλήψεις, ο αναλφαβητισμός και οι ασθένειες είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα της Αφρικής που προκαλούν η και επιτείνουν τις προσφυγικές κρίσεις. Δεν αποτελεί μόνον ευαγγελική επιταγή, αλλά και χρέος όλου του πολιτισμένου κόσμου να εγκύψει με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα πάνω σε αυτήν την πληγή της ανθρωπότητας και με κάθε τρόπο να χτυπήσει το κακό στην ρίζα του.
Η παρούσα εκδήλωση είναι ένα τέτοιο βήμα, που συνεισφέρει αποτελεσματικώς στην συνειδητοποίηση του μεγέθους, αλλά και της έντασης του προσφυγικού ζητήματος και γι’ αυτό χαιρετίζουμε με θέρμη αυτήν την πρωτοβουλία και συγχαίρουμε ειλικρινώς τόσο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που εργάστηκαν με ζήλο για την πραγματοποίησή της.»

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) στην Ελλάδα συνεργάζεται με διάφορους Ορθόδοξους εταίρους και το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαχείρισης της μετανάστευσης για την υποστήριξη μεταναστών και ευάλωτων πληθυσμών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων