10/02/2020 10/02/2020 Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα. Στο μεστό κήρυγμα του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον φαρισαϊσμό που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και για τον περίσσιο εγωισμό των ανθρώπων. Στη συνέχεια μίλησε για τον Διονύσιο Σολωμό τον ποιητή της εθνεγερσίας, που σαν χθες, στις...
10 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:57
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2020 - 17:10

Ο Νέλσον Μαντέλα και η σχέση του με τον Διονύσιο Σολωμό

Διαδώστε:
Ο Νέλσον Μαντέλα και η σχέση του με τον Διονύσιο Σολωμό

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα. Στο μεστό κήρυγμα του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον φαρισαϊσμό που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και για τον περίσσιο εγωισμό των ανθρώπων.

Στη συνέχεια μίλησε για τον Διονύσιο Σολωμό τον ποιητή της εθνεγερσίας, που σαν χθες, στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, άφηνε την τελευταία του πνοή στην Κέρκυρα ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο. Ο Ζακυνθινός ποιητής, σε όλο το έργο του, κήρυξε με ιερή εμμονή τις αθάνατες αξίες της ζωής: Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Αλήθεια, Πίστη, Αγάπη, Χρέος, είναι έννοιες με υψηλούς συμβολισμούς στα ποιήματά του.

Υπερασπιστής των καταφρονεμένων , του έρωτα κι της ζωής . Ο Νέλσον Μαντέλα όταν αποφυλακίστηκε από τις φυλακές του Roby Island, αναφέρθηκε στον Ποιητή της Ελευθερίας των σκλαβωμένων και πολιορκημένων. Δεν ήταν άλλος από τον Διονύσιο Σολωμό. Είναι Οικουμενικός και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαντέλα “δεν ήταν απλώς Εθνικός Ποιητής της Ελλάδος, αλλά Ποιητής των όπου γης σκλαβωμένων του κόσμου και δικός μας”.

Σημειωτέον δε, ότι ο Νέλσον Μαντέλα κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του μελετούσε τον Ύμνο εις την Ελευθερία στα αγγλικά, τον οποίο του είχε δωρίσει ο φίλος και δικηγόρος του, ο Γ. Μπίζος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων