08/08/2021 08/08/2021 Λόγια που αποτελούν φόρο τιμής στον μακαριστό Ιεραπόστολο Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο από τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, ο οποίος είναι Πατριαρχικός Επίσκοπος Μπουκόμπας Τανζανίας: Πηγαίνεις στο Κογκό και και συναντάς Άγιον Όρος. Συναντάς τους Αγίους του Αγίου Όρους, να τιμούνται εκεί. Διότι ο Μικραγιαννανίτης Μητροπολίτης της Κινσάσας ζούσε το Άγιον Όρος και σαν Επίσκοπος στην...
08 Αυγούστου, 2021 - 22:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2021 - 22:47

Ο Νικηφόρος ο Αγιορείτης που έφερε τους Αγιορείτες στο Κονγκό

Διαδώστε:
Ο Νικηφόρος ο Αγιορείτης που έφερε τους Αγιορείτες στο Κονγκό

Λόγια που αποτελούν φόρο τιμής στον μακαριστό Ιεραπόστολο Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο από τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, ο οποίος είναι Πατριαρχικός Επίσκοπος Μπουκόμπας Τανζανίας:

Πηγαίνεις στο Κογκό και και συναντάς Άγιον Όρος. Συναντάς τους Αγίους του Αγίου Όρους, να τιμούνται εκεί. Διότι ο Μικραγιαννανίτης Μητροπολίτης της Κινσάσας ζούσε το Άγιον Όρος και σαν Επίσκοπος στην Αφρική και τίμησε τους Αγιορείτες Οσίους εκεί που τον έστειλε η Εκκλησία.
α. Ο μακαριστός Κινσάσας Νικηφόρος βοήθησε τον μακαριστό προκάτοχο του Ιγνάτιο να ιδρυθεί η Θεολογική Σχολή στην Κινσάσα. Ο Νικηφόρος παρενέβη στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και ο Ηγούμενος Αρχιμ. Πρόδρομος δέχθηκε και χρηματοδότησε την ανέγερση του Ναού της Σχολής, που αφιερώθηκε στον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Γι’ αυτό ονομάσθηκε και η Θεολογική Σχολή «ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ». Έτσι βρέθηκε ο Άγιος από την έρημο του Αγίου Όρους στη καρδιά της Αφρικής. Είναι συγκινητικό να ακούς κάθε βράδυ στο τέλος του Αποδείπνου τους φοιτητές της Σχολής να ψάλλουν το Απολυτίκιο του Οσίου Αθανασίου _«Την εν σαρκί ζωήν σου κατεπλάγησαν…»_
Το δικαιούται όμως να τιμάται στην Ιεραποστολή, καθώς ο Όσιος ήταν και Ιεραπόστολος πριν εγκατασταθεί στον Άθωνα. Βρισκόμενος στην Κρήτη και στην Κύπρο τον 10ο αι. έκανε Ιεραποστολή, μεταστρέφοντας στην Ορθοδοξία πλήθος εξισλαμισμένων από τους Άραβες κατά την Αραβική κατάκτηση των δύο νησιών.
Β. Μπαίνοντας στο Επισκοπείο στην Κινσάσα συναντάς το Παρεκκλήσιο των Αγίων της Μικράς Αγίας Άννας Διονυσίου και Μητροφάνους. Ο μακαριστός Νικηφόρος προερχόμενος από την συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου και Υμνογράφου, που εγκαταβιούσε παρά το σπήλαιο των Οσίων, μετέφερε την τιμή των Οσίων στο Επισκοπείο του στην Κινσάσα. Έτσι βρέθηκαν οι Μικραγιαννανίτες Άγιοι από την έρημο του Αγίου Όρους στην καρδιά της Αφρικής. Ο Όσιος Μητροφάνης το δικαιούται να τιμάται σε Ιεραποστολική Μητρόπολη, διότι κατά τον 16ο αι. έδρασε Ιεραποστολικά στη Χαλκιδική. Με κέντρο την Στρατονίκη στήριξε τους σκλάβους χριστιανούς στην χριστιανική πίστη, καθώς απειλούντο από εξισλαμισμό και εκλατινισμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων