16/09/2020 16/09/2020 Την ιερά εικόνα της Παναγία Παντάνασσας, στο Τάγμα Στρατηγείου τού ΓΕΕΦ, προσκύνησε το απόγευμα τής Τρίτης 15ης Σεπτεμβρίου, η Α.Θ.Μ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’. Αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τον ίδιο τον αρχηγό τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, ο Μακαριώτατος έψαλε με ιδιαίτερη κατάνυξη το Κοντάκιον τού Ακαθίστου Ύμνου...
16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 14:42

Ο Πατρ. Αλεξανδρείας προσκυνά την Παναγία την Παντάνασσα

Διαδώστε:
Ο Πατρ. Αλεξανδρείας προσκυνά την Παναγία την Παντάνασσα

Την ιερά εικόνα της Παναγία Παντάνασσας, στο Τάγμα Στρατηγείου τού ΓΕΕΦ, προσκύνησε το απόγευμα τής Τρίτης 15ης Σεπτεμβρίου, η Α.Θ.Μ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’. Αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τον ίδιο τον αρχηγό τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, ο Μακαριώτατος έψαλε με ιδιαίτερη κατάνυξη το Κοντάκιον τού Ακαθίστου Ύμνου «Τῇ Ὑπερμάχῳ».

Στη συνέχεια, με εμφανή τη συγκίνηση, παρακάλεσε ένδακρυς την Παναγία Παντάνασσα, που κοσμεί το ιερό Παρεκκλήσιο τού ΓΕΕΦ, υπέρ του σύμπαντος κόσμου, όλων των ανθρώπων που υποφέρουν από θλίψεις, διωγμούς, στενοχωρίες, πείνα, κακουχίες, πολέμους, αρρώστιες, εναποθέτοντας την ελπίδα του στην Προστάτιδα και Έφορο του κυπριακού στρατεύματος.

Καθήκοντα ξεναγού ανέλαβε ο φιλομόναχος Ταξίαρχος Παναγιώτης Παντελίδης, πρωτεργάτης και μόνιμος προσμονάριος τής Παναγίας Παντάνασσας. Εξάλλου, ο ίδιος ήταν κι ο αίτιος τής μεταφοράς αντιγράφου τής Εικόνος τής Παναγίας Παντανάσσης από το Άγιον Όρος στο ΓΕΕΦ.

Ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την πνευματική αυτή όαση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του στρατοπέδου τού Τάγματος Στρατηγείου και δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στους αξιωματικούς που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, σε εποχές κατά τις οποίες η Εκκλησία δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως. «Είναι σημαντικό να έχετε ισχύ, ανέφερε ο Μακαριώτατος, διότι όταν κάποιος είναι ισχυρός, οι υπόλοιποι τον σέβονται».

Τον Μακαριώτατο συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, οι όποιοι έτυχαν τής ίδιας προσκυνηματικής ευλογίας.

Στο τέλος τής ξενάγησης, όσοι εκ των παρευρισκομένων κατείχαν την ψαλτική τέχνη, έψαλαν τη φήμη τού Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κι ο Μακαριώτατος ευλόγησε εγκαρδίως όλους.

Ως έκφραση τής πατρικής αγάπης του, ο Μακαριώτατος προσέφερε την εικόνα τού Αγίου Ιωάννου τού Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας για να αποθησαυριστεί με τα υπόλοιπα τιμαλφή στο ιερό παρεκκλήσιο, ενώ ο ίδιος έγινε δέκτης μίας καταλλήλως ευτρεπισμένης εικόνος τής Παναγίας Παντανάσσης, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δόθηκε ως δώρο από το Άγιον Όρος ειδικά για την επίσκεψη τού Πατριάρχου στο Παρεκκλήσιο. Ο Πατριάρχης ανακοίνωσε με περισσή ικανοποίηση πως η εικόνα θα τοποθετηθεί ως εφέστιος στον υπό ανέγερση ιερό ναό στη Βεγγάζη τής Λιβύης.

Το παρεκκλήσιο τής Παναγίας Παντανάσσης λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Θρησκευτικού του ΓΕΕΦ και υπάγεται στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Είναι επισκέψιμο καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάθε Πέμπτη γίνεται Παράκληση στην Παναγία Παντάνασσα ενώ, μια φορά τον μήνα τελείται αγρυπνία. Μετά το παραδοσιακό κέρασμα στο αρχονταρίκι του παρεκκλησίου, ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε επίσημο δείπνο με τον Υπουργό Αμύνης τής Κύπρου, τον Αρχηγό τής Εθνικής Φρουράς και άλλους αξιωματικούς στη Λέσχη Αξιωματικών.

Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε επίσης με τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκο,  συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κύπρο.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Λαλάκο για την πορεία του έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική και ιδιαίτερα στην χώρα της Αιγύπτου. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Λαλάκος διετέλεσαι Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια επί σειρά ετών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μακαριώτατος στην ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα και την Κύπρο που μαζί με την Αίγυπτο διασφαλίζουν την ειρηνική συνύπαρξη στην Μεσόγειο. Τέλος, ο Μακαριώτατος και ο Εξοχ. Πρέσβης επεσήμαναν τις ιδιαίτερα ισχυρές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων