16/10/2021 16/10/2021 Tην ενορία του Αγίου Βασιλείου και την Ορθόδοξη Κοινότητα Akonyibedo επισκέφθηκε χθες, 15 Οκτωβρίου, στο Ιατρικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου στο Γκούλου (Ουγκάντα) ο Μακαριώτατος  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’, που προσευχήθηκε, μάλιστα, για τη θεραπεία των ασθενών και την ειρήνη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πιστοί υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο με αγάπη και χαρά....
16 Οκτωβρίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2021 - 15:54

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Ιατρικό Κέντρο «Άγιος Νεκτάριος» στο Γκούλου στην Ουγκάντα

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Ιατρικό Κέντρο «Άγιος Νεκτάριος» στο Γκούλου στην Ουγκάντα

Tην ενορία του Αγίου Βασιλείου και την Ορθόδοξη Κοινότητα Akonyibedo επισκέφθηκε χθες, 15 Οκτωβρίου, στο Ιατρικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου στο Γκούλου (Ουγκάντα) ο Μακαριώτατος  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’, που προσευχήθηκε, μάλιστα, για τη θεραπεία των ασθενών και την ειρήνη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πιστοί υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο με αγάπη και χαρά.

Ακολουθώντας το ευαγγελικό «πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη» (Μθ 28,19α) η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνεχίζει την Ιεραποστολική Περιοδεία του στην γη της Ουγκάντας.

Ξεκινώντας την τέταρτη ημέρα της περιοδείας του, ο Μακαριώτατος, αναχώρησε, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου ε.έ., για την πόλη Γκούλου της Βορείου Ουγκάντας, την έδρα της Ιεράς Επισκοπής Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας, συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Γκούλου κ. Σίλβεστρο, τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας Σεβ. Γέροντα Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιέρι κ. Νεόφυτο, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ελπιδοφόρο Λημναίο και τον ορθόδοξο Βουλευτή κ. Θεόδωρο Σεκικούμπο.

Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του αφίχθη στη πόλη Γκούλου, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Άλφρεντ Οκόνα, στον οποίο εξέφρασε την χαρά του για την εξέλιξη της Βορείου Ουγκάντας, ενώ στο πρόσωπό του κ. Οκόνα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ουγκάντας για την φιλοξενία που του παρέχει. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του και τον διαβεβαίωσε πως θα σταθεί στο πλευρό του οικείου επισκόπου.

 

Ακολούθως η Α.Θ.Μ., μετέβη στον Ιερό Ναό του Μεγάλου Βασιλείου, όπου ο κλήρος και ο λαός της επισκοπής Γκούλου τον υποδέχθηκαν αναπέμποντας την καθιερωμένη Δοξολογία.
Στην συνέχεια, ακολούθησε Ιερατική Σύναξή με τον κλήρο της Ιεράς Επισκοπής Γκούλου, όπου ο Μακαριώτατος ενίσχυσε με πνευματικές νουθεσίες τους κληρικούς, τονίζοντάς τους την σπουδαιότητα που έχει η υπακοή και η αφοσίωση στον Θεσμό του Παλαιφάτου Αλεξανδρινού Θρόνου.

Μετά το πέρας της Ιερατικής Συνάξεως, πραγματοποιήθηκε μια εορταστική εκδήλωση με τοπικούς αφρικανικούς χορούς και τραγούδια από τους πιστούς, ως αντίδωρο αγάπης και σεβασμού προς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

 

Τέλος, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την περιοχή Ακονήμπεντο, όπου ετέλεσε τον αγιασμό του Ιατρείου του Αγίου Νεκταρίου, κλείνοντας έτσι την τέταρτη ημέρα της Ιεραποστολικής πορείας στην Ουγκάντα.

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ε.έ., ο Μακαριώτατος, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λαυρεντίου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Γέροντος Μητροπολίτου Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου και των Θεοφ. Επισκόπων Νιέρι και όρους Κένυας κ. Νεοφύτου και Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσε επίσης πλήθος κληρικών.

Στην λατρευτική σύναξη παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Σεκικούμπο και ο Δήμαρχος της Γκούλου κ. Άλφρεντ Οκόνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Α.Θ.Μ. απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο, ανακοίνωσε την ανάληψη της δαπάνης για την δημιουργία τεχνικής Σχολής στην Γκούλου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα η Γκούλου θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη της Ουγκάντας.

Ακολούθως, οι νέοι της περιοχής πραγματοποίησαν εόρτια εκδήλωση προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου. Επίσης, ο Μακαριώτατος αφού εγκαινίασε τον Ιεραποστολικό οίκο, ο οποίος βρίσκεται πλησίον της Εκκλησίας του Αγίου Λαυρεντίου, παρακάθισε σε εορταστικό γεύμα με τους πιστούς, αναβιώνοντας έτσι τις Αγάπες της Πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας.

 

Κλείνοντας την Πέμπτη ημέρα της περιοδείας του στην Ουγκάντα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, αναχώρησε για την πρωτεύουσα Καμπάλα, όπου αύριο θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Καμπάλας κυρού Ιωνά.

 

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε επισκεφθεί την πόλη Γκούλου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Κατά την άφιξή του, τον καλωσόρισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας Σίλβεστρος Κisitu, ο οποίος έλαβε την ευλογία του. Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη υποδέχθηκε επίσης ο δήμαρχος της πόλης, Okwonga Alfred, που τον καλωσόρισε στη Βόρεια Ουγκάντα και επαίνεσε το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων