21/05/2021 22/05/2021 Τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιόρτασαν οι Ορθόδοξοι πιστοί του Καΐρου. Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον κοινοτικό ναό που φέρει το όνομα των Ισαποστόλων, κτήτορας του οποίου είναι ο Νέστορας Τσανακλής, ο δεύτερος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας...
21 Μαΐου, 2021 - 17:37
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2021 - 1:40

ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ: “Η νίκη η δική μας, παιδιά μου, δεν θα είναι με άρματα, δεν θα είναι με όπλα, θα είναι με τη δύναμη της καρδιάς”

Διαδώστε:
ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ: “Η νίκη η δική μας, παιδιά μου, δεν θα είναι με άρματα, δεν θα είναι με όπλα, θα είναι με τη δύναμη της καρδιάς”

Τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιόρτασαν οι Ορθόδοξοι πιστοί του Καΐρου. Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον κοινοτικό ναό που φέρει το όνομα των Ισαποστόλων, κτήτορας του οποίου είναι ο Νέστορας Τσανακλής, ο δεύτερος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ο Πατριάρχης στο κήρυγμά του μίλησε για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και τόνισε ότι φέτος το 2021, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, ο Σταυρός που κρατούσαν στο χέρι στέλνει μήνυμα διαχρονικό: «Εν τούτω νίκα». «Η νίκη η δική μας, παιδιά μου, δεν θα είναι με άρματα, δεν θα είναι με όπλα, θα είναι με τη δύναμη της καρδιάς και τα δάκρυα των οφθαλμών», πρόσθεσε.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μνημόνευσε τον κτήτορα του ναού Νέστωρα Τσανακλή στο παρεκκλήσι του Αγίου Νέστωρος το οποίο βρίσκεται στο δεξί κλίτος του ναού.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας στον ναό και είπε ότι τις επόμενες μέρες θα υποδεχθεί στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου στο Χαμζάουι και τον ΥΠΕΞ της Κύπρου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γαριλίδη ο οποίος αφουγκράζεται τον παλμό των Αιγυπτιωτών. Επανάλαβε τις ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, για την ανθρωπιστική προσφορά του στους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους. Ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τη Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού για τη νέα σπουδαία δωρεά που έκανε στο ναό με στόχο την κάλυψη των Λειτουργικών αναγκών του.

“Τα σχολεία μας, οι εκκλησίες μας θα διακηρύσσουν εις τους αιώνας των αιώνων ότι όποιος αγαπά την ιστορία του θα ζήσει γιατί η ιστορία του διδάσκει ότι πορευόμεθα εν ονόματι Κυρίου Ιησού Χριστού”.

Τον Πατριάρχη πλαισίωσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος. Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου Όμηρος Μαυρομάτης, ο Πρόξενος της Ελλάδος Αχιλλέας Μπικής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός Επίτροπος Ανδρέας Ρούσσος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαϊντ Σούλα Θεοχάρους και ο Πρόεδρος των Aραβοφώνων Κλοντ Νάκας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευλόγησε όλο το εκκλησίασμα αλλά και τους Πρόσκοπους του Καΐρου, υπό τον Αρχηγό τους Γιάννη Μελαχροινούδη, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν όπως κάθε φορά άλλωστε με την φιλαρμονική τους. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η περιφορά της Ιεράς Εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γύρω από το ναό.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσε ο Μ.Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ιερείς του Πατριαρχείου, τους δε ύμνους έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννης Κούντριας.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πρόεδρους του ΣΕΑΑΣ Αλέκος Καζαμίας, ο οποιος εκπροσώπησε και την εν Καϊρω Κυπριακή Αδελφότητα, Επίσης, παραβρέθηκε ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας, η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου, ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου στη Σούμπρα και ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος ο οποίος σχεδίασε και επέβλεψε την αποκατάσταση του ναού.
Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Προσκοπείου.

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων