10/11/2022 11/11/2022 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιμπαημίας στην Αλεξάνδρεια. Ο Ιερός Ναός γέμισε από πιστούς οι οποίοι γιόρτασαν και τίμησαν...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 21:32
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 - 1:59

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιμπραημίας

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιμπραημίας

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιμπαημίας στην Αλεξάνδρεια. Ο Ιερός Ναός γέμισε από πιστούς οι οποίοι γιόρτασαν και τίμησαν σύμφωνα με την Εκκλησία τη Σύναξη των Αρχαγγέλων και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων. Την ημέρα αυτή γιορτάζει και η Πολεμική Αεροπορία.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο. Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή του, αναφέρει ότι όλοι οι άγγελοι του Θεού «εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν».

Η παράδοση λέει ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος ο οποίος σταμάτησε την πτώση των αγγέλων φωνάζοντας με θάρρος: «Πρόσχωμεν!» Δηλαδή, «ας προσέξουμε τι πάμε να κάνουμε, γιατί δεν είμαστε θεοί, αλλά πλάσματα του Θεού και επομένως ας σταθούμε ταπεινά στη θέση που μας έχει βάλει και ας Τον δοξάζουμε». Γι’ αυτή τη μοναδική του συμβολή ο Μιχαήλ κατέχει την πρώτη και κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους Αρχαγγέλους, που ξεχωρίζει και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη.

Στον Πανηγυρικό Πατριαρχικό Εσπερινό χοροστστούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’, συμπροσευχήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες πατήρ Ελπιδοφόρος και πατήρ Ισαάκ Τσαπόγλου, μαζί με τον πατήρ Φάντη ενώ έψαλλε ο Πρωτοπρεσβύτερος Πάνος Γαζής, με φοιτητές της Πατριαρχικής Σχολής.

Παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Νικόλαος Κόπελος μετά της συζύγου του, η κα. Μαρία Παυλίδου Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, και ο Πλοίαρχος κ. Κώστας Βαρουξής Σύνδεσμος στην Αλεξάνδρεια μεταξύ του Ελληνικού και Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού μετά της συζύγου του. Οι πιστοί που τίμησαν την ξεχωριστή αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, αισθάνθηκαν ιδιαίτερη ικανοποίηση που ξαναείδαν τον Πατριάρχη τους, μετά την επιστροφή του απ’ το αδιάκοπο ιεραποστολικό του έργο που διακονεί στην Αφρική.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεοντουπόλεως κ. Γαβριήλ ενώ συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός και οι αρχιμανδρίτες πατήρ Ισαάκ Τσαπόγλου και πατήρ Ελπιδοφόρος. Έψαλε ο Πρωτοπρεσβύτερος Πάνος Γαζής με φοιτητές της Πατριαρχικής Σχολής.

Ξεχωριστή νότα στην εορταστική ημέρα ήταν η παρουσία των παιδιών του Τοσιτσαίου Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας τα οποία συνόδευαν ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Ρήγας, με την εκπαιδευτικό κα. Ελένη Πανάρετου Γαζή και την Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κα. Λένα Βοστάνη.

Στο τέλος της λειτουργίας τα παιδιά κοινώνησαν και ακολούθως βγήκαν στο προαύλιο όπου εκεί ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ελπιδοφόρος τους πρόσφερε σοκολατάκια και άλλα κεράσματα χαροποιώντας τους μικρούς μαθητές.

 

 

Γέμισε ο εξωτερικός χώρος από τα γέλια και τις χαρούμενες φωνές, ενώ κοντά τους, αρκετοί γονείς και γιαγιάδες φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά δίνοντας μια επιπλέον ευχάριστη νότα στην όλη γιορτή.

Έτσι ολοκληρώθηκε η Αρχιερατική Λειτουργία, τα δε παιδιά με τη συνοδεία των δασκάλων τους, επέστρεψαν με το λεωφορείο της Κοινότητας στο σχολείο τους.

Η υποχρέωση όμως δεν τελείωσε για τον πατέρα Πάνο Γαζή. Συνέχισε το δρόμο του για το Ελληνικό Κοιμητήριο με τους πεσόντες Ικάρους, όπου εκεί τέλεσε τρισάγιο καθότι η ημέρα των Παμεγγίστων Ταξιαρχών αποτελεί και εορτή της Αεροπορίας. Θυμήθηκε και μνημόνευσε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα εορταστικό διήμερο τιμής στους Αρχαγγέλους της Ορθόδοξης Πίστης.

(Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων