13/11/2023 14/11/2023 Ιστορική και λαμπρή ημέρα ήταν η Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και για όλον τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ θεμελίωσε τον Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα του Καΐρου. Εκατοντάδες κόσμου...
13 Νοεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 - 2:32

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θεμελίωσε Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος στη Νέα Πρωτεύουσα του Καΐρου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θεμελίωσε Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος στη Νέα Πρωτεύουσα του Καΐρου

Ιστορική και λαμπρή ημέρα ήταν η Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και για όλον τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ θεμελίωσε τον Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα του Καΐρου.

Εκατοντάδες κόσμου προσήλθαν στη θεμελίωση. Αιγυπτιώτες Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας, αλλά και πλήθος Αιγυπτίων κράτησαν για μια στιγμή όλοι μαζί το νήμα του μέλλοντος και ονειρεύτηκαν την μεγάλη μέρα, που στην θέση της ερήμου, θα υψωθεί το κέντρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πολλά υποσχόμενη, νέα Διοικητική Πρωτεύουσα του Καΐρου.

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που γεννήθηκε ως ασίγαστο όνειρο στην ψυχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και κάρπισε με την πολύτιμη δωρεά του Αιγυπτίου επιχειρηματία Ναγκίπ Σαγουίρις, ο οποίος το αφιέρωσε στην μνήμη του πατέρα του Όνσι.

Οι σημαίες της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου αλλά και ο χρυσός πτερωτός λέοντας, το έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κοσμούσαν τον περίγυρο του οικοπέδου, σκιαγραφώντας με τον πιο έκδηλο τρόπο τους ενεργούς πυλώνες του φωτεινού αυτού νέου οικοδομήματος.

Γύρω στις 2:30 το μεσημέρι αφίχθη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος. Τον υποδέχτηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ενώ πλήθος κόσμου του έσφιξαν τα χέρια καλωσορίζοντάς τον.

Μία συγκινητική και μοναδική στιγμή με τους νεαρούς Προσκόπους να στέκουν με καμάρι παρατεταγμένοι, ενώ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης υπό τον εκκωφαντικό ήχο του εορταστικού παιάνα να υψώνει γεμάτος χαρά τα χέρια του, που κρατούσαν τον σταυρό, ευλογώντας το πλήθος που τον επευφημούσε.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αφού χαιρέτησε τους επισήμους εκπροσώπους της Ελλάδας της Κύπρου, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Αλεξανδρείας, τους Χριστιανούς Αραβόφωνους, τους εκπροσώπους της Οράσκομ και της Αιγυπτιακής πολιτείας ξεκίνησε τον Αγιασμό. Στο πλευρό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός και όλος ο κλήρος του Καΐρου.

Αφού ολοκληρώθηκε ο Αγιασμός, τον λόγο πήρε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου ο οποίος απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’ ανέφερε: «Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μια νέα πρωτεύουσα στην όμορφη χώρα της Αιγύπτου, συλλάβατε την ιδέα ότι δεν μπορεί η Ορθόδοξος Εκκλησία μας να είναι απούσα από αυτήν την νέα πρωτεύουσα. Πριν από δύο χρόνια και έξι μήνες εγράφη, σεπτή εντολή σας, γράμμα στην Προεδρεία, ζητώντας χώρο για να χτίσουμε Ορθόδοξο εκκλησία. Οι συνεργάτες μου και εγώ χτυπήσαμε πολλές πόρτες, μέχρι που η Χάρις του Θεού και η δική σας ευλογία μας, έφερε στην ημέρα αυτή, όπου με δική σας πρωτοβουλία βρήκατε τον δωρητή για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Μπορείτε να είστε περήφανος γιατί η ιστορία θα γράψει ότι επί Θεοδώρου του Δευτέρου έγινε Ορθόδοξος ναός στην νέα Πρωτεύουσα. Πολλά τα έτη σας Μακαριώτατε.»

Κατασυγκινημένος ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ άνοιξε την καρδιά του προς όλους λέγοντας: «Σας ζητώ συγνώμη για την συγκίνησή που έχω σήμερα. Πλησιάζουν να συμπληρωθούν 20 χρόνια που άφησα την αγαπημένη μου Αφρική για να έλθω στην χώρα του Νείλου την Αίγυπτο. Άφησα σχολεία, άφησα νοσοκομεία, άφησα τις καλύβες και την ημέρα που με αποχαιρετούσαν είδα τα βλέμματα των μικρών παιδιών που μου έλεγαν, “Πατέρα πήγαινε στο καλό”. Από τότε που η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο, μου δίδει ο Θεός την δύναμη να κάνω όνειρα. Και σήμερα ένα όμορφο όνειρο, όχι άπιαστο, γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα είστε κοντά μου, να χαρείτε μαζί μου για να θεμελιώσουμε αυτό το κέντρο το όμορφο.»

Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ οδήγησε στην συνέχεια το βλέμμα μας στην μακέτα του Ιερού Ναού δείχνοντάς μας με τον λόγο του, το αύριο που κοντοζυγώνει. «Ξεκινάμε με το σπίτι του Θεού και δίπλα θα είναι αυτές οι αίθουσες που θα εξυπηρετούν τους ανθρώπους που θα έρχονται στο πνευματικό αυτό κέντρο της Ορθοδοξίας. Αυτό το όνειρό μου δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχε ο ένας, ο μεγάλος, που είναι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ. Γονάτισα και παρακάλεσα τον Θεό να μου στείλει τον άγγελό του για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Και ο Θεός με άκουσε και έστειλε τον φιλάνθρωπο και μεγάλο μας φίλο κ. Ναγκίμπ Σαγουίρις, τον οποίον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Οράσκομ, που συνέλαβαν τα όνειρά μου, δούλεψαν για να φτάσουμε βαθιά στη γη και από αύριο να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο έργο.»

Ο Μακαριώτατος με μια ακόμα του φράση, συνόψισε την ουσία της ημέρας λέγοντας: «Αυτό το έργο παιδιά μου, είναι δικό σας. Εγώ ήρθα όπως όλοι οι Πατριάρχες που ερχόμαστε και φεύγουμε. Τα έργα όμως αυτά θα μείνουν.»

Η ώρα της θεμελίωσης του Ιερού Ναού έφτασε, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να δίνει τον τόνο προσκαλώντας κοντά του, στο σημείο που είχε οριοθετηθεί να βρίσκεται η Αγία Τράπεζα, τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, την Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, την Γενική Πρόξενο στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων. Όλοι έπιασαν με τα χέρια τους το μυστρί, τους θεμέλιους λίθους αλλά και την αναμνηστική πλάκα «γράφοντας» μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία και στην παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με χαμόγελα, επευφημίες, ευχές και πολλά ευχαριστώ από τον Μακαριώτατο προς όλους, που τίμησαν με την παρουσία τους την εορταστική ημέρα. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες αμέτρητες, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μοιράζεται λίγες στιγμές με τον καθένα που ερχόταν κοντά του για να του εκφράσει τα συναισθήματα αλλά και την αγάπη του για το μεγάλο εγχείρημα.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι του Καΐρου, αλλά και οι Αραβόφωνοι Πρόσκοποι του Ντάχερ, έδωσαν στην κυριολεξία τον καλύτερο τους εαυτό με τους εορταστικούς παιάνες να χαράσσονται στην μνήμη όλων μας. Ο Αρχηγός τους κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Περιφεριακός Έφορος κ. Ανδρέας Γιόσρι, οι βαθμοφόροι Έλληνες και Αιγύπτιοι αλλά και όλοι οι Πρόσκοποι, μικροί και μεγάλοι έγιναν στο τέλος μια αγκαλιά ανταλλάσσοντας αναμνηστικές φωτογραφίες και χαμόγελα.

Την πανηγυρική ημέρα της θεμελίωσης του Ιερού Ναού, κατέγραψε σε απευθείας σύνδεση ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Φάρος της Ομογένειας».

Στη θεμελίωση του Ιερού Ναού, πέρα από τους προαναφερθέντες επισήμους, παρέστησαν πλήθος κόσμου από την Ελληνική Παροικία, ενώ από την Διαχειριστική Επιτροπή παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Στέλιος Χαλκίας και Ανδρέας Γιόσρι.

Τα σωματεία της Ελληνικής Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία Θηραίου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Τα Ελληνικά σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν: η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Λάγιος Βασίλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές.

Την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της κ. Ανδρέας Βαφείαδης, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, οι φοιτητές της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου καθώς και Αλεξανδρινοί πάροικοι.

Από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο παρέστησαν ο Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο βοηθός του, Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Πετρούλης, ο Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ηλίας Γαλάνης, η κα Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, και η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων.

Παρέστησαν επίσης, ο Άρχοντας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ερικ Αδάμ, η κα Γιάννα Καρδάση Διευθύντρια των Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Ντίνα Γεδεών καθώς και πολλοί υπάλληλοι της Κοινότητας.

Την Αραβόφωνη Κοινότητα εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, και η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C

Από την Οράσκομ παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με προεξάρχοντες τους κ.κ. Εμάντ Μέτχατ, Μίνα Εμίλ και Χάνι Σάαντ, ενώ παρέστη και ο Υποδιοικητής της «Νέας Πρωτεύουσας» Στρατηγός Άσραφ Γιουνάνι.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με την ευχή όλων για την επίσπευση των εργασιών, που όπως ανακοινώθηκε, ξεκινούν ευθύς αμέσως. Η σκέψη όλων θα είναι στο επόμενο βήμα και στα εγκαίνια του λαμπερού νέου Κέντρου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Νέα Πρωτεύουσα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Πηγή: ekkairo.org / Φωτογραφία: Βασίλης Πουλαρίκας)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων