13/10/2023 13/10/2023 Τον θαυμαστόν Ιεράρχην, Χριστού Μελέτιον του πίκλην Πήγα, τον της Αλεξανδρείας, θεοφόρον ποιμένα και το ρόδον το ηδύπνοον της Αγκαράθου Μονής τίμησε η Α.Θ. Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος ο Β’. Ο Άγιος γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης το 1549. Σπούδασε Θεολογία Φιλολογία Νομική και Ιατρική στη Πάδοβα της Ιταλίας Στην Ιερά...
13 Οκτωβρίου, 2023 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2023 - 17:50

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον Άγιο Μελέτιο Πηγά

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον Άγιο Μελέτιο Πηγά

Τον θαυμαστόν Ιεράρχην, Χριστού Μελέτιον του πίκλην Πήγα, τον της Αλεξανδρείας, θεοφόρον ποιμένα και το ρόδον το ηδύπνοον της Αγκαράθου Μονής τίμησε η Α.Θ. Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος ο Β’.

Ο Άγιος γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης το 1549.
Σπούδασε Θεολογία Φιλολογία Νομική και Ιατρική στη Πάδοβα της Ιταλίας
Στην Ιερά Μονή Αγκαράθου της Κρήτης εκάρη μοναχός . Για περισσότερο άσκηση και θεολογικές μελέτες μετέβη στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά με την περίφημο Βιβλιοθήκη .
Ο Άγιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σιλβέστρος, προερχόμενος και αυτός από την Μονή Αγκαράθου , τον χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο στον Πανάγιο Τάφο. Διακρίνοντας τα πολλά του χαρίσματα τον διόρισε Πρωτοσύγκελλο του .
Εξελέγη Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας το 1590. Διετέλεσε δε και Επιτηρητής του Οικουμενικού Θρόνου Υπερασπίσθηκε τα δόγματα της Ορθοδόξου πίστεως και συνέγραψε πολλά θεολογικά συγγράμματα Κοιμήθηκε το 1601 σε ηλικία 52 ετών.
Κατά τις ιστορικές πηγές ο Άγιος Μελέτιος ως και άλλοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας ενταφιάσθηκε στο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου

Οι ιερές ακολουθίες, του πανηγυρικού Εσπερινού, του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στο Ιερό Παρεκκλήσιο του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως, εντός της αυλής της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Πατριαρχικού Επιτρόπου , Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου .

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στην λαμπρή προσωπικότητα και θεολογική προσφορά του Αγίου Προκατόχου Του . Η συμβολή του ήταν σημαντική ώστε να διαφυλαχθεί η Ορθοδοξία στην Νειλοχώρα αλλά και σε άλλες περιοχές . Τα δε συγγράμματα του αποπνέουν το άρωμα όχι μόνο της επιστημονικής καταρτίσεως του αλλά και της πνευματικής του βιοτής

Επικαλούμενος την προς Κύριον πρεσβεία Του τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευλογία, του ότι τυγχάνει διάδοχος του Αγίου τούτου Άνδρος ο οποίος προερχόταν από την Ιερά Μονή Αγκαράθου όπου και ο ίδιος πριν 50 χρόνια έγινε μοναχός.

Τον παρομοίασε δε , ως και τους άλλους Αγίους Προκατόχους Του σαν τα λαμπρά πετράδια που κοσμούν την Πατριαρχική Τιάρα του εκάστοτε Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων