23/10/2022 25/10/2022 Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, υποδέχθηκε στο Πατριαρχείο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως, κ. Παντελεήμονα Βίγκα, επικεφαλής πολυμελούς ομάδος Ελλήνων και Τούρκων προσκυνητών από την Βασιλεύουσα, για να τον τιμήσει με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Σάββα του Ηγιασμένου! Στην τιμητική εκδήλωση...
23 Οκτωβρίου, 2022 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 - 1:38

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, υποδέχθηκε στο Πατριαρχείο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως, κ. Παντελεήμονα Βίγκα, επικεφαλής πολυμελούς ομάδος Ελλήνων και Τούρκων προσκυνητών από την Βασιλεύουσα, για να τον τιμήσει με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Σάββα του Ηγιασμένου!


Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αρχιγραμματεύς Ναυκράτιδος Παντελεήμων και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. Το παρών επίσης, έδωσε ο Αντιπρόεδρος Α΄ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης. Τον Πρόεδρο κ. Παντελεήμονα Βίγκα, συνόδευσαν από την Κωνσταντινούπολη η οικογένειά του και πολλοί φίλοι του Έλληνες και Τούρκοι.

Η τιμητική εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα Τιμών του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στον ρόλο που επιτελεί και στην άριστη σχέση που διατηρούν τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας. Τόνισε την προσφορά του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινούπολης και σημείωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που τιμά τον κ Παντελεήμονα Βίγκα για την προσφορά του στον Ελληνισμό της Πόλης.


Από την πλευρά του ο τιμώμενος, αναφέρθηκε στην τιμή που αισθάνεται να βρίσκεται στον Ιερό χώρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την σημαντική ιστορία τόσων αιώνων και ευχαρίστησε από καρδίας τον Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή που αποδίδεται στο πρόσωπό του.

Συγκινητική η στιγμή κατά την οποία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας φόρεσε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Σάββα του Ηγιασμένου στο λαιμό του τιμώμενου κ. Βίγκα, εν μέσω χειροκροτημάτων των παρευρισκομένων που όλοι τους με μια φωνή φώναξαν επανειλημμένα «Άξιος».


Αντηλλάγησαν δώρα τιμής και ενθύμησης, ο δε Μακαριώτατος προσέφερε το δώρο του και στην κα Βίγκα, σύζυγο του τιμώμενου Προέδρου.

Η επίσκεψη στο Πατριαρχείο έκλεισε με ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, στην Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας o Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών του στον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, με την συμμετοχή και της Προέδρου του ΔΣ αυτού, Δρ.Λιλίκας Παντ. Θλιβίτου.

Την επομένη, 21η Οκτωβρίου, η ομάδα των επισκεπτών από την Κωνσταντινούπολη υπό την ηγεσία του κ. Παντελεήμονος Βίγκα, επισκέφθηκαν την υπό ανακαίνιση οικία του περιλαλήτου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς και τον τάφο αυτού στο Α’ Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, όπου ο Σεβ.Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμων ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Τόσο στην κατοικία, όσον και επί του τάφου οι προσκυνητές απήγγειλαν ποιήματα του Κ. Καβάφη στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ κατέθεσαν συμβολικώς και χώμα από την Βασιλεύουσα στο ταφικό μνημείο του ποιητή.

Τέλος, την Κυριακή, 23η Οκτωβρίου, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, στην πολυαιώνια Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, μετά το πέρας της οποίας παρετέθη εόρτια δοχή προς τιμήν τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων