06/06/2023 06/06/2023 Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέδωσε σήμερα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιο, Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, απότμημα εκ των τεθησαυρισμένων στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλιού Καΐρου ιερών λειψάνων των Αγίων Ενδόξων Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, κατόπιν σχετικού παρακλητικού αιτήματος...
06 Ιουνίου, 2023 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 - 17:45

Παράδοση ιερών λειψάνων των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως

Διαδώστε:
Παράδοση ιερών λειψάνων των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέδωσε σήμερα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιο, Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, απότμημα εκ των τεθησαυρισμένων στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλιού Καΐρου ιερών λειψάνων των Αγίων Ενδόξων Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, κατόπιν σχετικού παρακλητικού αιτήματος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου.

Κατά την τελετή παράδοσης, η οποία έλαβε χώρα στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος εκδήλωσε την χαρά του για το γεγονός ότι η Χάρις των Αγίων Νεομαρτύρων, διά των ιερών λειψάνων τους, μεταφέρεται και στην Σλοβακία, ευχηθείς όπως αυτά «αποτελέσουν έναν ακόμη πνευματικό κρίκο στην ακλόνητη ενότητα της πίστεως εν τω συνδέσμω της εν Χριστώ αγάπης μεταξύ των Αγιωτάτων Εκκλησιών μας».

Επίσης, εξέφρασε την ευαρέσκεια και τον δίκαιο έπαινο προς τον ρέκτη Καθηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Π. Καΐρου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Δαμασκηνό Αλαζράι, ο οποίος ανυστάκτως μεριμνά για την γνωστοποίηση των δύο Νεομαρτύρων στην υπ’ ουρανόν Ορθοδοξία.

Παραλαμβάνων τα ιερά λείψανα, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος με συγκίνησή του είπε, μεταξύ άλλων:

«Είναι πολύ σπουδαίο γεγονός να λαμβάνω αυτήν την ευλογία από τα χέρια του σεπτού Προκαθημένου της Πρεσβυγενούς Εκκλησίας Αλεξανδρείας, της Εκκλησίας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, των Αγίων Αλεξανδρινών Πατέρων και Διδασκάλων και του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, του και Προστάτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού μας στο Κώσιτσε της Σλοβακίας, για να την μεταφέρω στη χώρα μου και την κατ’ εμέ Ιερά Μητρόπολη, της οποίας το Χριστεπώνυμο και φιλάγιο πλήρωμα πάντοτε θα τρέφει σεβασμό, ευγνωμοσύνη και αγάπη προς το παλαίφατο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο και τον Μακαριώτατο Πάπα κ. Θεόδωρο».

Λίγα λόγια για τους Αγίους Γαβριήλ και Κυρμιδώλης

Οι Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης μαρτύρησαν στην Αίγυπτο στις 18 Οκτωβρίου 1522 μ.Χ. Και οι δύο ήταν νέοι, πολύ μορφωμένοι και κατάγονταν από ευσεβείς γονείς. Κάποτε, συκοφαντήθηκαν στον Εμίρη της Αιγύπτου Χάερ Μέκ, ότι έριχναν απορρίμματα και ακαθαρσίες σε κάποιο τούρκικο Τέμενο. Οδηγήθηκαν δεμένοι στο Διοικητήριο, όπου τους ζητήθηκε να αλλάξουν την πίστη τους για ν’ αποφύγουν τα βασανιστήρια. Επειδή όμως αυτοί ομολόγησαν σταθερά τον Χριστό, παραδόθηκαν στον κριτή. Αλλά και εκεί έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, παρά τις κολακείες, και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Έτσι και οι δύο μαρτύρησαν στο 25ο έτος της ηλικίας τους. Ο μεν Κυρμιδώλης θανατώθηκε με μαχαίρια και πέτρες, ο δε Γαβριήλ με αποκεφαλισμό.

Ο τάφος των Αγίων Νεομαρτύρων βρίσκεται εντός της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου και θεωρείται άλλη μία ζωντανή μαρτυρία για την λειτουργία της Μονής τόσους αιώνες. Οι άγιοι μαρτύρησαν το 1522, επί πατριαρχίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Αγίου Ιωακείμ του Πάνυ, και τον βίο τους έγραψαν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος ο Β΄. Ακολουθία των Αγίων βρίσκεται στον κώδικα 379 της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης του Καΐρου.

Προσπάθεια ανάδειξης ων Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια προς ανάδειξη των Αγίων. Επί τη ευκαιρία συμπληρώσεως 500 ετών από το μαρτύριο των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη (1522-2022), τη προτροπή της Α.Θ.Μ η Ιερά Πατριαρχική Μόνη του Αγίου Γεωργίου προέβη στην πρώτη έκδοση της Ακολουθίας των Αγίων, η οποία περιέχει την Ασματική Ακολουθία τους, τον Παρακλητικό Κανόνα, τον Εγκωμιαστικό λόγο του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Θεοφίλου Β΄ προς τους Αγίους, ως και την Διάταξη της λιτανείας των Ιερών Λειψάνων τους.

Στην έκδοση αυτή επίσης, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός και ερευνητής κ. Ιωάννης Φορτούνας, παρουσιάζονται και φωτογραφίες που αφορούν τις εικόνες των Αγίων που βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, τα χαριτόβρυτα λείψανά τους που φυλάσσονται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το Παρεκκλήσιο και τον τάφο των Αγίων, ως και φωτογραφίες από τη αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου, την οποία τέλεσε ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος Β΄ στη μνήμη τους επί των τάφων των Αγίων στις 18 Οκτωβρίου 2020.

Τέλος, το ημερολόγιο έτους 2023 των Ορθοδόξων Αραβοφώνων Κοινοτήτων της Αιγύπτου αφιερώθηκε στη μνήμην των Αγίων Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων