24/04/2019 24/04/2019 Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη Είναι παράδοξο, αλλά το ελληνικό Πάσχα το βιώνεις πιο έντονα μακριά από την Ελλάδα. Εδω στη Λουσάκα η ελληνική κοινότητα έχει ιστορία επτά δεκαετιών διατηρώντας τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα που χαρακτηρίζουν την εθνικοτοπική πολιτιστική ταυτότητα τους, συνεχίζοντας έτσι την πάνω από 70 χρόνια παράδοση που έφεραν μαζί τους από...
24 Απριλίου, 2019 - 12:51

Πάσχα Ελλήνων στη Ζάμπια

Διαδώστε:
Πάσχα Ελλήνων στη Ζάμπια

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη

Είναι παράδοξο, αλλά το ελληνικό Πάσχα το βιώνεις πιο έντονα μακριά από την Ελλάδα. Εδω στη Λουσάκα η ελληνική κοινότητα έχει ιστορία επτά δεκαετιών διατηρώντας τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα που χαρακτηρίζουν την εθνικοτοπική πολιτιστική ταυτότητα τους, συνεχίζοντας έτσι την πάνω από 70 χρόνια παράδοση που έφεραν μαζί τους από την Ελλάδα και την Κύπρο όταν μετανάστευσαν.

Οι Έλληνες της Ζάμπια γιόρταζαν – εκτός από μια διακοπή της περσινής χρονιάς που γιορτάστηκε εκτός ελληνικής κοινότητας – και γιορτάζουν το Πάσχα, τηρώντας με ευλάβεια τη παράδοση και τα έθιμα του ελληνισμού.
Με τη Χάρη και την ευλογία του Θεού φέτος οι καμπάνες της Ανάστασης θα σημάνουν χαρμόσυνα στις εκκλησίες μας τη Ζάμπια και θα αναγγείλουν το χαρμόσυνο μήνυμα τής Ανάστασης
Πάσχα είναι η αλλαγή της ζωής μας, η ανάσταση μας από τα πάθη και τις κακίες που μας δέρνουν. Πάσχα είναι η αφορμή για ενότητα, ενότητα μεταξύ των λαών και των κοινωνιών. Δεν γίνεται να λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση και ο πόλεμος και η διχόνοια κυριαρχεί στις ψυχές μας.Δεν γίνεται να κάνουμε Πάσχα με κακία για τους άλλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ό,τι κι αν μας έχουν κάνει!
Την ώρα του Πάσχα η φύση βάζει την πιο καλή και πιο γλυκιά της ώρα. Η Ανάσταση αποτελεί την κορυφαία γιορτή του πολιτισμού μας γιατί αποτυπώνει το θρίαμβο της αγάπης και της ζωής.
Αναμφισβήτητα το Πάσχα αποτελεί μια αφορμή για να σμίγουν και να ανταμώνουν οι Έλληνες και να θυμηθούν την πραγματική σημασία της κοινότητας, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της .
Σημείο συνάντησης, σύσφιξης των σχέσεων και αντίστασης στην αφομοίωση και διατήρησης της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητάς και κληρονομιάς τους.

Την Κυριακή του Πάσχα όλοι Ελληνες θα συνεορτασουμε κάτω από την ίδια στέγη ΚΑΙ θα ψάλλουμε αγαπημένοι και αδελφομένοι το “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ στην Ελληνική μας Κοινότητα στο Makeni

Όπως χαρακτηριστικά μας προτρεπει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός

…………………………………
όλοι, μικροί μεγάλοι, ετοιμαστείτε·
μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε·
ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
ομπροστά στους Αγίους και φιληθείτε·
φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,
πέστε Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι

Ο Θείος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων