10/11/2023 13/11/2023 Τον δικό τους Άγιο, τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο τον Θαυματουργό, τίμησαν οι Έλληνες του Καΐρου, με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, να λαμπρύνει με την παρουσία του την πανήγυρη καθώς χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι. Πρόκειται για το ναό όπου...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 9:32
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2023 - 21:46

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: “Ο Άγιος Νεκτάριος ζει στο Πατριαρχείο μας, αλλά κυρίως ζει στα μικρά μας Αφρικανόπουλα”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: “Ο Άγιος Νεκτάριος ζει στο Πατριαρχείο μας, αλλά κυρίως ζει στα μικρά μας Αφρικανόπουλα”

Τον δικό τους Άγιο, τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο τον Θαυματουργό, τίμησαν οι Έλληνες του Καΐρου, με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, να λαμπρύνει με την παρουσία του την πανήγυρη καθώς χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι.

Πρόκειται για το ναό όπου Άγιος Νεκτάριος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ως Πατριαρχικός Επίτροπος της Αιγυπτιακής μεγαλούπολης, διαμένοντας στην Επισκοπική κατοικία που σήμερα αποτελεί ένα καλαίσθητο μουσείο, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.

Την επόμενη ημέρα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου.

Πλήθος πιστών από την Καϊρινή Παροικία συνέρρευσε στην Χάρη του για να προσκυνήσει τα άγια λείψανά του αλλά και για να ενώσει την ψυχή του με το αναλλοίωτο αποτύπωμα που άφησαν τα βήματα του Αγίου στον σεπτό αυτό χώρο.

“Ο Άγιος Νεκτάριος ζει στο Πατριαρχείο μας”

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος στον λόγο του ανέφερε ότι «Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να δώσει ο ένας στον άλλον κουράγιο και να συνεχίσει ο καθένας τον δικό του δρόμο, στο μετερίζι που τον έταξε η πατρίδα. Για να δώσουμε μια σταλαγματιά ανθρωπιάς στους ανθρώπους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι».

Ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο λέγοντάς του, ότι σε λίγες μέρες είναι η επέτειος της ημέρας που έλαβε το χάρισμα της Αρχιεροσύνης. «Έχεις μια ιδιαίτερη τιμή να είσαι διάδοχος στην θέση του ταπεινού μας Αγίου Νεκταρίου που προσέφερε αγάπη και ελπίδα, όπως προσφέρεις και εσύ είκοσι χρόνια τώρα».

Στην συνέχεια με βαθιά συγκίνηση προέτρεψε όλους να κοιτάξουν το ταπεινό σπίτι του Αγίου λέγοντας «Ένα κελάκι τόσο μοναχικό που όμως φιλοξένησε τα δάκρυα, την αγάπη του Αγίου Νεκταρίου. Σήμερα, στα πέρατα του κόσμου εκατοντάδες εκκλησίες σπαρμένες στην Ελλάδα μας στην Κύπρο μας, στον Καναδά, στην Αμερική, γιορτάζουν την χάρη του. Αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι που μνημονεύεται στην Αφρική. Κοιτάξτε παιδιά μου αυτούς τους τοίχους, αυτές τις πλάκες τις παλιές. Είναι από την εποχή που περπατούσε με μάτια φωτεινά από αγάπη για τους ανθρώπους ο Άγιος του αιώνα μας. Έτσι λοιπόν αν καυχάται η Αίγινα που τον φιλοξένησε, αν καυχάται η Ριζάριος σχολή που όλοι μας φοιτήσαμε, πόσο μάλλον πρέπει να καυχάται το Κάιρο και ακριβώς αυτός ο χώρος που δέχτηκε ο Άγιος, την χαρά, τον πόνο, αλλά και την συκοφαντία. Ο Άγιος Νεκτάριος ζει στις καρδιές μας, ζει στο Πατριαρχείο μας, αλλά κυρίως ζει στα μικρά μας Αφρικανόπουλα. Πόσο χαίρεται η καρδιά μου όταν τα συναντώ και κρατούν σαν πολύτιμο θησαυρό μια μικρή εικονούλα του Αγίου Νεκταρίου».

Ενώ αναφερόμενος στους δύο Αφρικανούς σπουδαστές είπε «Χαίρομαι διότι κοντά μας έχουνε δύο πνευματικά εγγονάκια του Αγίου. Τον Διάκονο Διονύσιο και τον Αναγνώστη Χαράλαμπο. Ήλθαν από την Κένυα κοντά μας, στην Αλεξάνδρεια, να φοιτήσουν στην Πατριαρχική Σχολή του Αγίου Αθανασίου, να γνωρίσουν το διοικητικό κέντρο και να μάθουν την Ελληνική γλώσσα.»

Ο Πατριάρχης στην συνέχεια επεφύλαξε σε όλους μια ευχάριστη έκπληξη, τιμώντας την διακονία του Αρχιμανδρίτη Στεφάνου, Μεγάλου Εκκλησιάρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου τον οποίον περιεκόσμησε με τον Τίμιο Σταυρό του Αγίου Νεκταρίου.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες – Βίντεο: Ελληνική Κοινότητα Καϊρου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων