08/04/2024 09/04/2024 Να πάρει μαζί του σαν εφόδιο αιώνιο το Πανάγιο Πνεύμα και να το μεταφέρεις στην δική σου Επισκοπή ευχήθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος στον νέο Επίσκοπο Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν κ. Κωνσταντίνο.  Η Κυριακή 7 Απριλίου ήταν μια διπλά χαρμόσυνη ημέρα για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας στο Κάιρο. Στον...
08 Απριλίου, 2024 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2024 - 1:08

Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Επίσκοπο Τζούμπα: «Να πάρεις μαζί σου σαν εφόδιο αιώνιο το Πανάγιο Πνεύμα και να το μεταφέρεις στην Επισκοπή σου»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Επίσκοπο Τζούμπα: «Να πάρεις μαζί σου σαν εφόδιο αιώνιο το Πανάγιο Πνεύμα και να το μεταφέρεις στην Επισκοπή σου»

Να πάρει μαζί του σαν εφόδιο αιώνιο το Πανάγιο Πνεύμα και να το μεταφέρεις στην δική σου Επισκοπή ευχήθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος στον νέο Επίσκοπο Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν κ. Κωνσταντίνο. 

Η Κυριακή 7 Απριλίου ήταν μια διπλά χαρμόσυνη ημέρα για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας στο Κάιρο. Στον Άγιο Νικόλαο, τον Καθεδρικό Ναό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Χαμζάουι, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και της ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού, αλλά και της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν Κωνσταντίνου.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτουργήσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, Καμπάλας κ. Ιερώνυμος, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, Πατριαρχικός Επίτροποπος των Αραβορθοδόξων, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Νουβίας κ. Σάββας, Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τζίτζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος, Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκτάριος και Ιππώνος κ. Στέφανος.

Επίσης, έλαβαν μέρος Πρεσβύτεροι, οι οποίοι ήλθαν από την χώρα της Ουγκάντας για το χαρμόσυνο γεγονός της εις Επίσκοπον εκλογής του συμπατριώτη τους κληρικού.

Τους ύμνους της ημέρας έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης, ο Άρχοντας Λαμπαδάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Τόνυ Ατάλα και ο Ιεροψάλτης της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου κ. Ηλίας Σεμάν.

Κατασυγκινημένος ο νέος Επίσκοπος στον Λόγο του προς τον Πατριάρχη μίλησε στα Αγγλικά ευχαριστώντας τον Πανάγαθο Θεό για την ευλογία Του να τον αξιώσει να ανέλθει στον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης. Ευχαρίστησε επίσης τον Μακαριώτατο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμπάλας κυρό Ιωνά, ο οποίος ήταν ένα φωτεινός παραστάτης στα βήματα της Ιερατικής του πορείας.

«Μακαριώτατε, όπως γνωρίζετε το Νότιο Σουδάν είναι ένα από τα δέκα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, αφού μαστίζεται από συνεχείς πολέμους και πολιτική αστάθεια. Ζητώ με ταπεινότητα τις προσευχές σας και την υποστήριξή σας σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο μου. Όπως ο Προφήτης Ησαΐας μίλησε στον Θεό έτσι και εγώ σας κοιτώ στα μάτια Μακαριώτατε και σας λέω μέσα από την καρδιά μου: «Εδώ είμαι, στείλτε εμένα.»

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μίλησε με τρυφερότητα για τον νέο Επίσκοπο λέγοντας: «Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε, χαίρομαι πάρα πολύ που με την σημερινή χειροτονία, την έκτη, ολοκληρώνονται οι χειροτονίες των νέων Επισκόπων που με το έλεος του Θεού, αλλά και του Παναγίου Πνεύματος και με την ψήφο των Αγίων Αρχιερέων φτάσαμε στην σημερινή ημέρα. Θέλω Κωνσταντίνε μου, να γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω όταν σε πρωτογνώρισα στην Βόρεια Ουγκάντα και σε χειροθέτησα σε Αρχιμανδρίτη με την παράκληση του αδελφού μας του Ιωνά. Εκτίμησα τον ωραίο σου χαρακτήρα, τον γεμάτο σοβαρότητα και ευλάβεια. Το όνομα που φέρεις Κωνσταντίνε μου, είναι από τον μεγάλο θεόστεπτο Βασιλέα που μαζί με την Αγία του μητέρα την Ελένη, μας προσέφεραν τον Τίμιο Σταυρό».

Ο Μακαριώτατος εξήρε επίσης και την πολύχρονη διαδρομή του νέου Επισκόπου σε διάφορες διοικητικές θέσεις, καθώς και την μεγάλη του συμβολή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών. «Σήμερα το δώρο που σου δίνουμε μαζί με τους Επισκόπους μου είναι να πάρεις σαν εφόδιο αιώνιο το Πανάγιο Πνεύμα και να το μεταφέρεις στην δική σου Επισκοπή».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας έγινε με κατάνυξη η περιφορά και η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού από τoν Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ προς ενίσχυση και ευλογία πάντων. 

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη και την εις Αρχιερέα χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επαρχιούχου Επισκόπου Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν κ. Κωνσταντίνου παρέστησαν εκπρόσωποι των Πρεσβειών Ελλάδος και Κύπρου στην Αίγυπτο, ως και των Ελληνικών Συλλόγων και φορέων του Καϊρου.

Μετά την μεγαλοπρεπή χειροτονία και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού επακολούθησε εόρτια δοχή στην Αίθουσα του Θρόνου του παρακειμένου Μεγάρου της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε ως δώρο στο νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο το πρώτο του εγκόλπιο και μια ράβδο για να βαδίζει σταθερά, όπως είπε, στον τραχύ δρόμο της Αρχιεροσύνης που διάλεξε.

Πληροφορίες – φωτογραφίες: ekkairo.org

Βίντεο: Φάρος Ομογένειας 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων