07/02/2021 07/02/2021 Την κοπή της πατροπαράδοτης αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» για το νέο έτος ευλόγησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021. «Την Πατρίδα μας, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά», τόνισε συγκινημένος ο Μακαριώτατος, δωρίζοντας στην Πρόεδρο του Συλλόγου Λιλίκα Θλιβίτου, έναν τόμο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής...
07 Φεβρουαρίου, 2021 - 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2021 - 18:24

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Την Πατρίδα μας, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Την Πατρίδα μας, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά»

Την κοπή της πατροπαράδοτης αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» για το νέο έτος ευλόγησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021.

«Την Πατρίδα μας, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά», τόνισε συγκινημένος ο Μακαριώτατος, δωρίζοντας στην Πρόεδρο του Συλλόγου Λιλίκα Θλιβίτου, έναν τόμο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, πριν ευλογήσει την πατροπαράδοτη αγιοβασιλόπιτα για το 2021.

«Χαίρε, ω, χαίρε λευτεριά, αναφωνούμε αυτή χρονιά που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δεν έκρυψε το πόσο τον άγγιξαν οι σελίδες του βιβλίου, ιδιαίτερα όταν αντίκρυσε τη Φιλική Εταιρεία και την Οδησσό, την πόλη που συνδέθηκε με την Ελληνική Επανάσταση και όπου ο ίδιος υπηρέτησε εκεί ως Έξαρχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής για δέκα ολόκληρα χρόνια, συμβάλλοντας και εκείνος στην ανάδειξη του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας.

Παράλληλα, ευχήθηκε κάθε καλό στον ιστορικό παροικιακό Σύλλογο της Αλεξάνδρειας, εκφράζοντας την ευχή γρήγορα να περάσει η πανδημία του κορονοϊού και ευχαριστώντας για τη στήριξή τους στο έργο του, τόσο την Ελλάδα, στο πρόσωπο του Γενικού Προξένου κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη όσο και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στο πρόσωπο του Κοινοτικού Επιτρόπου και πρώην Προέδρου του πρεσβυγενούς οργανισμού κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, παρουσία και του Προέδρου των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων κ. Μάρκου Βασίλη.

Να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος του Σωματείου κα Λιλίκα Θλιβίτου ανέγνωσε μήνυμα που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος, και εκείνος αναφέρθηκε στο γεγονός της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ευχόμενος «το 2021 να βρει τις απανταχού Ελληνικές Κοινότητες ενωμένες, συστρατευμένες και αλληλέγγυες, με κύριο στόχο τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας, και ιδιαίτερα όσον αφορά τη νέα γενιά των αποδήμων, τη σύσφιγξη και ενίσχυση των δεσμών της με τη μητροπολιτική Ελλάδα».

«Παραμένουμε προσανατολισμένοι σταθερά σε ανθρώπινες σχέσεις που δυναμώνουν την ιστορική φιλία των λαών της Αιγύπτου, της Ελλάδος, της Κύπρου, αλλά και όλων όσων κατοικούν την γειτονιά μας της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε με τη σειρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Λιλίκα Θλιβίτου, προσθέτοντας για το ιστορικό σωματείο ότι «μάς ενδιαφέρει να αφήσουμε έργο, όχι μόνο αντάξιο εκείνου που παραλάβαμε, αλλά και καλύτερο».

Ακριβώς για αυτό το σημαντικό έργο συνεχάρη τους υπευθύνους του αλεξανδρινού Συλλόγου «Πτολεμαίος» ο Γενικός Πρόξενος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης.

Και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, πριν ψάλλει με όλους τους παρισταμένους τα πατροπαράδοτα κάλαντα, παρουσία του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Νικοδήμου Τότκα, και υπό το βλέμμα της αείμνηστης Προέδρου και Ευεργέτου του Συλλόγου, Αγγελικής Παναγιωτάτου, που υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα γιατρός, εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο του ιστορικού συλλόγου της παροικίας της Αλεξάνδρειας, που συμπληρώνει φέτος 113 χρόνια ζωής και του οποίου μέλος υπήρξε και ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων