24/01/2022 24/01/2022 Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου βρίσκεται το Πατριαρχικό Γράμμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου με το οποίο ενημερώνει για την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα γεωγραφικά όρια του Παλαίφατου Πατριαρχείου. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Όπως είχε αποκαλύψει ο Μητροπολίτης Καμερούν την Παρασκευή στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του Pemptousia FM...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 8:25
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2022 - 8:56

Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη το Γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την “εισπήδηση” – Οι επόμενες ενέργειες

Διαδώστε:
Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη το Γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την “εισπήδηση” – Οι επόμενες ενέργειες

Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου βρίσκεται το Πατριαρχικό Γράμμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου με το οποίο ενημερώνει για την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα γεωγραφικά όρια του Παλαίφατου Πατριαρχείου.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Όπως είχε αποκαλύψει ο Μητροπολίτης Καμερούν την Παρασκευή στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του Pemptousia FM “Επικαιρότητα” με την δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, αντιπροσωπεία του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με επικεφαλής τον ίδιο θα μετέβαινε στο Φανάρι προκειμένου να προβεί στη σχετική ενημέρωση για το ζήτημα και να επιδώσει στον Παναγιώτατο το Γράμμα του Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου.  Έτσι η αντιπροσωπεία, την οποία συμπλήρωναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, βρέθηκε το Σάββατο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το Γράμμα και τον ενημέρωσαν σχετικά με την ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας

Οι επόμενες κινήσεις

Για την ενημέρωση των Προκαθημένων δια των Πατριαρχικών Γραμμάτων το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είχε αναφερθεί και στην απόφαση που είχε λάβει μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύγκλισης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου σχετικά με το θέμα της δημιουργίας Εξαρχίας στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας. Μάλιστα, για την επίλυση του ανακύψαντος προβλήματος το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζητεί τη σύγκλιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της σύναξης των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Όπως ανέφερε και ο Μητροπολίτης Καμερούν στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δια του Πατριάρχη διαμαρτυρήθηκε με τον πιο έντονο τρόπο. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν Συνοδικά όπως ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας. “Δύο δρόμοι υπάρχουν για τη λύση του ζητήματος. Ο ένας είναι η σύσταση και ο άλλος η Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, προκειμένου να δοθεί μια συνοδική απόφαση. Ο Αλεξανδρείας αυτό που ήταν να πράξει, το έπραξε. Δηλαδή διαμαρτυρήθηκε έντονα. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις λαμβάνονται Συνοδικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας όπως αποφάσισε κατά την πρόσφατη τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι με την επιφύλαξη ότι κάνει το παν για την αποκατάσταση της κανονικής τάξης στην Αφρικανική ήπειρο.

Οι επόμενες ενέργειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε πρώτη φάση θα είναι η ενημέρωση και των υπολοίπων Προκαθημένων δια του Πατριαρχικού Γράμματος για την ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η εισήγηση του Μητροπολίτη Καμερούν

Ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος στη πρόσφατη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είχε κάνει εισήγηση με θέμα “«Περί της Ρωσικής εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας στο κανονικό έδαφος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε την περασμένη Παρασκευή στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας και την εκπομπή «Επικαιρότητα» με την δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη με αφορμή την εισήγηση την οποία έκανε στην έκτακτη συνεδρίαση Συνόδου του Πατριαρχείου.

Μάλιστα ο ιεραπόστολος Ιεράρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας καθώς, όπως τόνισε, «δώσατε βήμα λόγου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων