18/05/2022 18/05/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Με τους αρχηγούς των χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής συναντήθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μεταξύ των οποίων παραβρέθηκαν ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης. Στην Αίγυπτο ξεκίνησε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου,  η 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των...
18 Μαΐου, 2022 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 - 11:22

Στήριξη του Αιγύπτιου Πρόεδρου Αλ Σίσι στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Διαδώστε:
Στήριξη του Αιγύπτιου Πρόεδρου Αλ Σίσι στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Με τους αρχηγούς των χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής συναντήθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μεταξύ των οποίων παραβρέθηκαν ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Στην Αίγυπτο ξεκίνησε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου,  η 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της την Παρασκευή 20 Μαΐου.

“Αναπόσπαστο μέρος της αραβικής κοινωνίας οι Χριστιανοί”

Στο πλαίσιο αυτό οι αρχηγοί των εκκλησιών επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας τον Πρόεδρο Σίσι. Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους υπό το πρίσμα της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, από την ίδρυση του Συμβουλίου το 1968, τονίζοντας ότι “τα αδέρφια μας οι χριστιανοί σε όλες τις αραβικές χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ιστού της αραβικής κοινωνία”.

Ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε επίσης ότι η κοινή αντιμετώπιση και τα ίσα δικαιώματα για όλους είναι σταθερές αξίες που αντιπροσωπεύουν την προσέγγιση του αιγυπτιακού κράτους προς όλους τους πολίτες, κάτι που καθιερώνεται μέσω πραγματικών και ρεαλιστικών πρακτικών σε όλες τις πτυχές της ζωής στην Αίγυπτο για τη μεγιστοποίηση αυτών των ανθρώπινων αξιών οι οποίες προάγουν την ειρήνη, την αγάπη και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτή είναι η στρατηγική κατεύθυνση του αιγυπτιακού κράτους χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Πολύτιμη η στήριξη της Αιγύπτου

Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευτυχία τους που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο και την τιμή να συναντήσουν τον Πρόεδρο της χώρας. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην πολύτιμη συμβολή της Αιγύπτου στην ανθρώπινη ιστορία και την αναζήτησή της για ειρήνη, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη Μέση Ανατολή. Εκτίμησαν επίσης τις προσπάθειές της  ηγεσίας του Πρόεδρου να επιτύχει διευθετήσεις για τα επείγοντα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, τα οποία προκαλούν μεγάλο ανθρώπινο πόνο στους ανθρώπους, τονίζοντας την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη τρόποι ενίσχυσης διαφόρων πτυχών για την ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, ιδίως όσον αφορά τις προσπάθειες υποστήριξης του διαλόγου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και των διακρίσεων σε διάφορες χώρες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε και στα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον τομέα αποκατάστασης πολλών αρχαιολογικών χριστιανικών μνημείων, χώρων και εκκλησιών με μοναδικά ιστορικά χειρόγραφα και εικόνες, καθώς και το έργο για την αναβίωση της διαδρομής της Αγίας Οικογένειας, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για την προστασία της αιγυπτιακής χριστιανικής κληρονομιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλεξανδρείας: «Να μείνει ενεργή η παρουσία των Χριστιανών στα αγιασμένα χώματα της Μέσης Ανατολής»

Στη 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ο Πατριάρχης Αντιοχείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων