21/10/2019 21/10/2019 Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Μεσογείου και επίλυσης των όποιων διαφορών μέσω της συνεργασίας έστειλε για άλλη μια φορά ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα στο Πατριαρχικό Μέγαρο στην Αλεξάνδρεια, μεγάλη αποστολή από το Δήμο Πάφου της Κύπρου. Περισσότερα από...
21 Οκτωβρίου, 2019 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2019 - 8:16

Στον Πατρ. Αλεξανδρείας ο Δήμαρχος Πάφου

Διαδώστε:
Στον Πατρ. Αλεξανδρείας ο Δήμαρχος Πάφου

Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Μεσογείου και επίλυσης των όποιων διαφορών μέσω της συνεργασίας έστειλε για άλλη μια φορά ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα στο Πατριαρχικό Μέγαρο στην Αλεξάνδρεια, μεγάλη αποστολή από το Δήμο Πάφου της Κύπρου.

Περισσότερα από 100 άτομα με επικεφαλής το Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, κατέφθασαν ακτοπλοϊκώς, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο ιστορικών πόλεων, Αλεξάνδρειας και Πάφου. Η ενίσχυση του τουρισμού και όλων των πτυχών αυτού συμπεριλαμβανομένου και του θρησκευτικού, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των ταξιδιών που θα κάνουν κρουαζιερόπλοια συνδέοντας την Αλεξάνδρεια με την Κύπρο, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, όχι μόνο θα ενισχύσουν τους δεσμούς Αιγύπτου και Κύπρου αλλά και παράλληλα θα τονώσουν τις σχέσεις των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Μεσογείoυ και της ανάπτυξης δραστηριοτήτων που τους ενώνουν.

«…Μου δίνεται η ευκαιρία σε παγκόσμια συνέδρια να τονίσω την συνύπαρξη στη θάλασσα της Μεσογείου. Είναι η εποχή μας που δεν έχουμε την πολυτέλεια των διχασμών αλλά πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ανέσυρε μνήμες από τα νεανικά του χρόνια όταν υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξάνδρεια και Πορτ Σαϊντ αλλά και της Κρήτης με τη Χάιφα, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στους πιστούς να επισκεφθούν τα προσκύνηματα των Αγίων Τόπων.

«…Είναι μία τόνωση στην καθημερινότητα αλλά βοηθούμε παράλληλα τις χώρες μας και μάλιστα τις εκκλησίες μας να έρθουν πιο κοντά…» είπε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο γιατί πρόσφατα του προσέφερε τον Άγιο Σάββα στη Λευκωσία.

Αναφέρθηκε και στον αγώνα του ιδίου και του Πατριαρχείου να παραμένουν ανοιχτοί όλοι οι ναοί στην Αφρική. Μίλησε για τις εργασίες αποκατάστασης στην Αγ. Αικατερίνη στο Σουέζ αλλά και για τα θυρανοίξια του κοινοτικού ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που έγιναν τέλη Σεπτεμβρίου στο Κάιρο.

Προσέφερε μάλιστα μια εικόνα – πιστό αντίγραφο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που φυλάσσεται στον εμβληματικό ναό της Ελληνικής Κοινοτητας Καΐρου.Ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί για να ενισχυθούν οι σχέσεις με την Αλεξάνδρεια και να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

«Ξεκινήσαμε την πρώτη κρουαζιέρα μετά από δέκα χρόνια για να στείλουμε και πάλι μήνυμα ότι έρχεται και πάλι πρόοδος στη γειτονιά μας», είπε ο δήμαρχος Πάφου και πρόσθεσε ότι ο Αιγυπτιακός και ο Ελληνικός Πολιτισμός συγκαταλέγονται στους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δεύτερο στην Τάξη Πατριαρχείο σε όλη την Αφρική.

Είπε επίσης ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από την Μέση Ανατολή και στρέφεται πλέον στην Αφρικανική Ήπειρο. Αναφέρθηκε στα 3.000 σχολεία που βρίσκονται στην Αφρική και λειτουργούν υπό την πνευματική καθοδήγηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄ αλλά και στο σκληρό αγώνα του για την καταπολέμηση της φτώχειας διδάσκοντας παράλληλα, την αγάπη και την κατανόηση.

Αναφέρθηκε δε στην σύνδεση που θα γίνει το 2020 Πάφου Αλεξάνδρειας η οποια θα έχει ως στόχο μεταξύ άλλων και την στελέχωση του Πατριαρχείου.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης της πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Πάφο και της αδελφοποίησης με την Αλεξάνδρεια, το βράδυ του Σαββάτου έγινε και μία μεγάλη συναυλία στην όπερα της Αλεξάνδρειας, με τον γνωστό Αιγυπτιώτη τραγουδιστή Δάκη, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στο αμφιθέατρο της όπερας κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ. Abd El Aziz Konsowa El Ghoury.

Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή ιστορικών ταινιών περιηγητικών ταινιών, οι οποίες αναφέρονταν στους δεσμούς των δύο χωρών. Αμέσως μετά ο Αλεξανδρινός τραγουδιστής Δάκης έδωσε μεγαλειώδη συναυλία. Ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες του και ξεσήκωσε το κοινό που είχε κατακλύσει την όπερα.

Πηγή: Ekkairo.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων