07/06/2021 08/06/2021 Με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υποδέχτηκε θερμά την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 στην έδρα του Πατριαρχείου τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Καλωσορίζοντας τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου και του...
07 Ιουνίου, 2021 - 21:38
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2021 - 2:19

Στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Αρχηγός της Εθ. Φρουράς Κύπρου

Διαδώστε:
Στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Αρχηγός της Εθ. Φρουράς Κύπρου

Με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υποδέχτηκε θερμά την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 στην έδρα του Πατριαρχείου τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Καλωσορίζοντας τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου και του ιερού κλήρου της Πατριαρχικής αυλης, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον λαό της Κύπρου για τη συμβολή τους στο ιεραποστολικό έργο της Αφρικής, τονίζοντας:

«Στο πρόσωπό σας, Στρατηγέ μου, να χαιρετήσω το ένδοξο και ευλογημένο νησί της Κύπρου, τις προσπάθειες που κάνετε για να δώσετε ένα δυνατό παρών στο χώρο της Μεσογείου. Και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπό μας και ηγαπημένο αδελφό τον Χρυσόστομο Β΄. Ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ, γιατί η παρουσία σας ανοίγει δρόμους. Πριν δύο χιλιάδες χρόνια, άνοιξε δρόμους αγάπης ο Μέγας Στρατηλάτης Αλέξανδρος. Εσείς, η Αίγυπτός μας, η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας, δίδετε μία δυναμική παρουσία και βοηθάτε λαούς να γνωρίσουν ότι πάνω από όλα έχει μεγάλη σημασία η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η συμφιλίωση των λαών».

Παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευλόγησε τον λαό της Κύπρου και τα στρατευμένα νιάτα, ευχόμενος να έρθει η δικαίωση στον τόπο, επισημαίνοντας: «Με πολύ αγάπη χαιρετώ τον λαό της Κύπρου. Ευλογώ τα στρατευμένα νιάτα μας σε αυτήν την ευλογημένη γωνιά της γης, στην Κύπρο μας. Και η προσευχή μου μπροστά στην Παναγία την Οδηγήτρια την Υπέρμαχο Στρατηγό, να τους χαρίζει υγεία αλλά πάνω από όλα τη δικαίωση. Τη δικαίωση για τους οραματισμούς. Σας ευχαριστώ, Στρατηγέ μου. Και να ξέρετε ότι η Αίγυπτος μας αγαπάει πραγματικά. Και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κύπρο μας γιατί ο λαός της έχει μεγάλη καρδιά και δεν μας ξεχνάει».

Από την πλευρά του, εξυμνώντας το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης τόνισε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι «και εμείς σαν βλέπουμε εδώ σαν καταλύτη στις σχέσεις μεταξύ του Ελληνισμού και του Αιγυπτιακού έθνους».

Και παράλληλα, ενημέρωσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για τις συναντήσεις κορυφής που είχε χθες τόσο με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι όσο και τον ομόλογό του Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, επισημαίνοντας ότι «οι συζητήσεις που γίνανε τόσο με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου όσο με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο και αναδεικνύουνε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ τόσο της Εθνικής Φρουράς και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και μεταξύ των δύο εθνών, τα οποία συμβάλλουνε με τα έργα τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Ζερβάκης μίλησε για τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, οι οποίες χρονολογούνται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι οποίες το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναβαθμιστεί.

«Κατά την επίσκεψη μου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων, η συναντήληψη για τις απειλές κατά της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έγινε σαφής αναφορά ότι οι συνεργασίες αυτές δεν καταφέρονται εναντίον άλλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, οι υβριδικές ενέργειες ενός συγκεκριμένου δρώντα στην περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Καταγράφηκε επίσης η σαφής υποστήριξη της Αιγύπτου στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος σημειώνω ότι ως Εθνική Φρουρά, συμμετέχουμε σε ένα ευρύ πλέγμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Αίγυπτος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Παράλληλα, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης προσέθεσε ότι «στις συναντήσεις αυτές ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συζητήθηκε η πρόοδος υλοποίησης των Διμερών και Πολυμερών Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας και ειδικότερα η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας σε κοινές ασκήσεις το προσεχές διάστημα, ενώ καταγράφηκε και η κοινή βούληση για εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας».

Αμέσως μετά, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.

Η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στην Αίγυπτο ολοκληρώνεται σήμερα.


















 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων