04/03/2024 04/03/2024 Να παραμείνουν ενωμένοι με την Εκκλησία στην οποία Βαπτίστηκαν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και τον πνευματικό τους πατέρα, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’, καλεί τον κλήρο και το ποίμνιο της Επισκοπής του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος. Του Νικολάου Ζαΐμη Αφορμή, η εισβολή στα εδάφη της Επισκοπής...
04 Μαρτίου, 2024 - 13:33
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2024 - 13:35

Συλλείτουργο ενότητας η απάντηση στον καθηρημένο Ρώσο Έξαρχο στην Αφρική για την εισβολή στην Τανζανία

Διαδώστε:
Συλλείτουργο ενότητας η απάντηση στον καθηρημένο Ρώσο Έξαρχο στην Αφρική για την εισβολή στην Τανζανία

Να παραμείνουν ενωμένοι με την Εκκλησία στην οποία Βαπτίστηκαν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και τον πνευματικό τους πατέρα, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’, καλεί τον κλήρο και το ποίμνιο της Επισκοπής του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Αφορμή, η εισβολή στα εδάφη της Επισκοπής Μπουκόμπας του καθηρημένου πλέον Επισκόπου Ζαράισκ Κωνσταντίνου, ο οποίος ασκεί χρέη Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής της Ρωσικής Εκκλησίας.  Κατά την άφιξή του στο Νταρ ες Σαλάμ, ο Επίσκοπος Κωνσταντίνος μίλησε στο Ρωσικό Σπίτι στο συνέδριο «Η θέση της Αφρικής στον κόσμο, παρελθόν και παρόν», που διοργανώθηκε από το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού (RCSC) από κοινού με το Ινστιτούτο Αφρικανικών Σπουδών του Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην 300η επέτειο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Απαντούν με συλλείτουργο ενότητας στον εισβολέα

Η παρουσία του καθαιρεμένου Επισκόπου Κωνσταντίνου στην Τανζανία, όχι μόνο απαρατήρητη δεν περνάει, αλλά ήδη έχουν παρθεί τα πρώτα μέτρα.  Σε επικοινωνία την οποία είχε το ope.gr με τον Επίσκοπο Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομο, ο ίδιος δήλωσε αρχικά πως αντέδρασε συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση του Επισκοπικού Συμβουλίου όπου αποφασίστηκαν οι δικές τους ενέργειες “ώστε να ακυρώσουμε τις επιπτώσεις της επίσκεψης του Ρώσου στην Επισκοπή μας”.

Ο Θεοφιλέστατος εξέδωσε Εγκύκλιο προς κλήρο και λαό, που διαβάστηκε χθες σ’ όλους τους ναούς για ενημέρωση των χριστιανών. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την Εγκύκλιο).

Επίσης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι έκαναν Σύναξη των Ιερέων της περιοχής τους και συζήτησαν το θέμα και τους τρόπους των κατά τόπους αντιδράσεων.

“Σήμερα γίνεται μεγάλη Σύναξη Ιερέων και Κατηχητών στην Κυέρουα εκεί που θα λειτουργήσει αύριο. Την ώρα που θα λειτουργεί ο εισβολεύς, όλοι οι ιερείς θα κάνουν συλλείτουργο στον Ναό μας, του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στο Κιμούλι και θα διατρανώνουν την σταθερή τους ενότητα με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που τους έκανε χριστιανούς και τους έδωσε την Ιερωσύνη. Θα διατρανώνουν την ενότητα τους με τον Επίσκοπο τους και την αντίθεση τους σε όποια διασπαστική ενέργεια των Ρώσων, που ως “λύκοι” εισέβαλαν στο ποίμνιο του Χριστού” για να θύσουν και απωλέσουν”. Του έστειλα και προσωπική Επιστολή με την οποία τον προτρέπω, να μην έλθει στην Επισκοπή, διότι διαφορετικά θα προστατεύσω το ποίμνιο του Χριστού από τους “αλλότριους ποιμένες”, δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος στο ope.gr.

Καθαιρέθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Εδώ και δύο χρόνια, το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δοκιμάζεται από την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα εδάφη του μετά την δημιουργία Εξαρχίας. Πρόκειται για μία αντικανονική ενέργεια η οποία έχει διασπάσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική, θέτοντας σοβαρά εμπόδιο στο ιεραποστολικό έργο καθώς κληρικοί, με δέλεαρ πολλές φορές τα χρήματα, εγκαταλείπουν την πνευματική τους στέγη, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, ακολουθώντας τις “ιεραποστολικές προτροπές” της Μόσχας.

Ως στόχο να διασπάσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Τανζανία έχει και η επίσκεψη του Ρώσου Εξάρχου στην Τανζανία. “Η ποιμαντική επίσκεψη θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει λειτουργίες στις ενορίες της Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής σε διάφορες πόλεις και χωριά της Τανζανίας, συναντήσεις και συνέδρια με κληρικούς των Τανζανών κοσμητόρων των Εξαρχείων, πραγματοποίηση ανθρωπιστικών δράσεων, επικοινωνία με πιστούς και επίλυση οργανωτικών ζητημάτων”, αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Επίσκοπος Κωνσταντίνος διαδέχθηκε στην θέση του Εξάρχου τον Κλίν Λεωνίδα ο οποίος είχε καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον Νοέμβριο του 2022. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην προ ολίγων ημερών συνεδρίασή της, καθαίρεσε και τον Ζαράισκ Κωνσταντίνο. Ωστόσο, η Μόσχα ακολουθεί την ίδια τακτική με πριν. Κωφεύει μπροστά τους μεγάλους κινδύνους της διάσπασης της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική. Σε μία ήπειρο στην οποία πολλοί εμφανίζονται ως ιεραπόστολοι, αλλά τον λόγο της Αληθείας κηρύττει μόνον η Ορθόδοξη Εκκλησία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων