23/11/2022 24/11/2022 Στον απόηχο της χθεσινής και πρώτης ημέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, συνεχίσθηκαν και σήμερα οι εργασίες του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Στο Καθολικό της Μονής που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος και κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο του...
23 Νοεμβρίου, 2022 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 - 1:11

Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Σιγήν Ιχθύος από τη Μόσχα για τη διακοπή της μνημόνευσης

Διαδώστε:
Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Σιγήν Ιχθύος από τη Μόσχα για τη διακοπή της μνημόνευσης

Στον απόηχο της χθεσινής και πρώτης ημέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, συνεχίσθηκαν και σήμερα οι εργασίες του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Στο Καθολικό της Μονής που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος και κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο του Παντοκράτορα που φιλοτέχνησε ο Παρθένης έχουν τοποθετηθεί τα έδρανα για τους Συνοδικούς Ιεράρχες και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β ο οποίος και προεδρεύει.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αναφορά στον αντίκτυπο που είχε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά την οποία αποφασίσθηκε, να μην μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά δηλαδή κόβει κάθε επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας μέχρι να ανακληθούν από τη Μόσχα τα «Εξαρχικά» όργανά του στην Αφρική, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και το  Φανάρι χαιρέτισε  την απόφαση αυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ενώ και άλλοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την εμβόλιμη και μη Κανονική Εξαρχία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική.

Σιγήν ιχθύος στη Μόσχα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σιγήν ιχθύος που έχει τηρήσει μέχρι στιγμή του Πατριαρχείο Μόσχας καθώς δεν έχει απαντήσει στην απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος εορτάζοντας την περασμένη Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 τα γενέθλιά του στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, είπε ότι αγωνίζεται για το δίκαιο και την ειρήνη της Ρωσίας  και  τόνισε πως «η Εκκλησία δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο στην πολιτική, αλλά αφουγκράζεται τον πόνο και την θλίψη του λαού για ειρήνη και ευημερία στη ρωσική γη». «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό σήμερα από το να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από κάθε είδους συκοφαντίες και φιλοδοξίες, αλλά και μην στερήσουμε τη χώρα μας από την ανεξαρτησία, την αληθινή κυριαρχία, την ικανότητα να σκέφτεται ο λαός μας όπως επιθυμεί και να ενεργεί σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη ένταση και σας καλώ όλους να προσευχηθείτε για την ενότητα της Αγίας Ρωσίας».

Διοικητικά θέματα στη 2η ημέρα εργασιών της Ιεράς Συνόδου

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συζητήθηκαν διοικητικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Μητροπόλεων της Αφρικής και την εναρμόνιση με το δίκαιο των κατά τόπους χωρών.

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Καμπάλας κ.Ιερώνυμος και ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.Πρόδρομο, αντιστοίχως ανέπτυξαν τα θέματα: «Νομική αναγνώριση/υπόσταση Ι.Μητροπόλεως σε αγγλόφωνο κράτος (Αγγλικό Δίκαιο)» και «Νομική αναγνώριση/υπόσταση Ι.Μητροπόλεως σε γαλλόφωνο κράτος (Γαλλικό Δίκαιο)».

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Την 23η Νοεμβρίου ε.ε. συνεχίσθησαν υπό την προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου, με την ανάγνωση εισηγήσεων από δύο Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας κ.Ιερώνυμο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.Πρόδρομο, οι οποίοι αντιστοίχως ανέπτυξαν τα θέματα: «Νομική αναγνώριση/υπόσταση Ι.Μητροπόλεως σε αγγλόφωνο κράτος (Αγγλικό Δίκαιο)» και «Νομική αναγνώριση/υπόσταση Ι.Μητροπόλεως σε γαλλόφωνο κράτος (Γαλλικό Δίκαιο)».  Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων περί των ως άνω σημαντικών εισηγήσεων.

Επίσης, συζητήθησαν εκτενώς επιμέρους θέματα διοικητικής φύσεως των εκκλησιαστικών Επαρχιών σε συνάρτηση με τις κατά τόπους κρατικές νομοθεσίες, ως και ποιμαντικής φύσεως σημαντικά ζητήματα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων