31/12/2022 31/12/2022 Τιμήθηκαν στην Επισκοπή Μπουκόμπας οι δύο πρωτοπόροι της Ιεραποστολής στην Τανζανία οι μακαριστοί, π. Νικόδημος Σαρίκας (+29/12/1941) και π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος (+29/12/1972). Ο π. Νικόδημος έδρασε από το 1907 μέχρι το 1941 κυρίως στην Κεντρική Τανζανία. Έκανε συχνές επισκέψεις και στην Δυτική Τανζα νία, όπου έσπειρε το σπόρο του Ευαγγελίου στις ψυχές των ιθαγενών. Είναι...
31 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:06
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 - 13:13

Τιμήθηκαν οι δύο πρωτοπόροι της Ιεραποστολής στην Τανζανία

Διαδώστε:
Τιμήθηκαν οι δύο πρωτοπόροι της Ιεραποστολής στην Τανζανία

Τιμήθηκαν στην Επισκοπή Μπουκόμπας οι δύο πρωτοπόροι της Ιεραποστολής στην Τανζανία οι μακαριστοί, π. Νικόδημος Σαρίκας (+29/12/1941) και π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος (+29/12/1972).

Ο π. Νικόδημος έδρασε από το 1907 μέχρι το 1941 κυρίως στην Κεντρική Τανζανία. Έκανε συχνές επισκέψεις και στην Δυτική Τανζα νία, όπου έσπειρε το σπόρο του Ευαγγελίου στις ψυχές των ιθαγενών. Είναι η αιτία της επέκτασης της Ορθοδοξίας σε Ουγκάντα, και Κένυα. Ήταν ο πρώτος στην Αφρική, ο πρώτος στην Τανζανία, ο πρώτος στα τελευταία 150 χρονια. Ήταν μέχρι πρότινος άγνωστος. Έγινε γνωστός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως, που έκανε την ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του, τα οποία τοποθέτησε στο Ιερό του Ναού Αγίας Παρασκευής Νταρ Εσ Σαλάμ. Αφιέρωσε δε το Πνευματικό Κέντρο δίπλα στο Ναό προς τιμήν του π. Νικοδήμου Σαρίκα.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Προέδρου της κ. Χαράλαμ που Μεταλλίδη, που καταγράφει την ιεραπο στολική δράση και ζωή του π. Νικοδήμου.

Ο π. Χρυσόστομος είναι ποιο γνωστός και ξεκίνησε στην Ουγκάντα, έδρασε κυρίως στην Κένυα και στα τελευταία χρόνια εργάσθηκε στο Κογκό, όπου και εκοιμήθη. Στην Τανζανία μετέβη μαζί με τον π. Θεόδωρο Νανκυάμα το 1964. Οι παλαιοί ιερείς μνημονεύουν την παρουσία του και τον θυμούνται.

“Καθήκον μας να τιμούμε την μνήμη τους, να τους ευγνωμονούμε για τη θυσία, να παραδειγματιζόμαστε και να ζητούμε την ευχή τους στη συνέχιση του έργου, που εκείνοι ξεκίνησαν”, αναφέρει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομος ο οποίος τέλεσα τα ιερά μνημόσυνα των δύο μακαριστών κληρικών.

Κεντρική φωτογραφία: Ο μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων