12/09/2019 12/09/2019 Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Κύπρο, «την ευλογημένη χώρα που μας έδωσε αγίους, κληρικούς και ευεργέτες», απηύθυνε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, στο πρόσωπο του απερχόμενου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρη Μορίτση, που ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες την αποστολή του στο Κάιρο, καθώς επελέγη να είναι ο πρώτος Πρέσβης στην Ιαπωνία στην ιστορία της...
12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 21:07
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2019 - 21:14

Τον Μεγαλόσταυρο του Αγ. Σάββα απένειμε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στον Πρέσβη της Κύπρου

Διαδώστε:
Τον Μεγαλόσταυρο του Αγ. Σάββα απένειμε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στον Πρέσβη της Κύπρου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Κύπρο, «την ευλογημένη χώρα που μας έδωσε αγίους, κληρικούς και ευεργέτες», απηύθυνε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, στο πρόσωπο του απερχόμενου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρη Μορίτση, που ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες την αποστολή του στο Κάιρο, καθώς επελέγη να είναι ο πρώτος Πρέσβης στην Ιαπωνία στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

«Είναι μία δύσκολη στιγμή, που σας αποχωριζόμαστε, κε Πρέσβη, διότι είστε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ή μάλλον καλύτερα θα μπορούσα να πω ο δικός μας άνθρωπος που δεν μάς ελησμόνησε ποτέ. Ουδείς αισθάνθηκε το αγώνα μας όσο εσείς», είπε σε κλίμα συγκίνησης ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, απονέμοντας στον Κύπριο Πρέσβη το παράσημο του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ενός Αγίου που πάντοτε συνδέει το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας με το ναό του Αγίου Σάββα της παλαιάς Λευκωσίας που πλέον έχει παραχωρηθεί ως Μετόχι στην αλεξανδρινή εκκλησία από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

«Θα επιθυμούσα, η Κρήτη από την οποία κατάγομαι και η Κύπρος, να κάνουν δύο μεγάλες αγκαλιές για ένα άξιο παιδί, όπως είστε εσείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ευχαριστώντας τον κ. Μορίτση για την ακαταπόνητη προσφορά του στο ιεραποστολικό πατριαρχείο, ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Πάντα εθαύμασα τον τρόπο εργασίας σας: αθόρυβος, σεμνός ταπεινός, διακριτικός μα πάντοτε αποτελεσματικός», είπε ο Πατριάρχης του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, ο Θεόδωρος Β΄ ζήτησε από τον κ. Μορίτση να μεταφέρει τα αισθήματα της βαθειάς ευγνωμοσύνης του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη που συμβάλλει τα μέγιστα στο να ολοκληρωθεί το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τους Απόδημους Κυπρίους στην περιοχή Γέρι έξω από την Λευκωσία, όπου και θα κτυπά η καρδιά του Απόδημου Κύπριου Έλληνα, για να γνωρίζει ότι η Ήπειρος του μέλλοντος δεν τον ελησμόνησε ποτέ.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς τον αείμνηστο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για ό,τι συνέβαλε για την παραχώρηση της περιοχής στο Γέρι.

Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατέληξε: «Κε Πρέσβη, θα δείτε στο μέλλον άλλους πολιτισμούς, αλλά ξέρω ότι η καρδιά σας θα μείνει πάντοτε στην Αίγυπτο. Σας ευχαριστώ και παρακαλώ να δεχτείτε το παράσημο του Αγίου Σάββα και κρατείστε το στην καρδιά σας, την τόσο όμορφη από αγάπη, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά».

 

 

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης τόνισε:

«Μακαριώτατε, σας ευχαριστώ για την τιμή. Θα είμαι δίπλα σε σας και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από όπου και αν υπηρετώ. Και η Κύπρος βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας. Και σύντομα θα ολοκληρωθεί ο φάρος στο Γέρι για τους Κυπρίους που έζησαν στην Αφρική».

Εξάλλου, ο απερχόμενος Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης ευχαρίστησε θερμά την Κυπριακή Αδελφότητα και την ελληνική παροικία καθώς και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και την Αίγυπτο για την εξαιρετική συνεργασία.

«Ευχαριστώ την Κυπριακή Αδελφότητα, που τους γνωρίζω πάνω από δέκα χρόνια, το σύνολο της ελληνικής παροικίας μες την οποία είχα εξαιρετική σχέση μαζί τους, το προσωπικό της πρεσβείας της Κύπρου και όλους τους προϊσταμένους μου, τους Πρέσβεις της Ελλάδος και των Προξενείων με τους οποίους επίσης είχα εξαιρετική σχέση και πάνω από όλα την Αίγυπτο που μάς έδωσε την ευκαιρία να δράσουμε και να συμβάλλουμε στην εδραίωση και ενδυνάμωση της σχέσης της Κύπρου με την Αίγυπτο, από κοινού με την Ελλάδα, των τριών κρατών μας και που το μέλλον ανήκει σε αυτούς που συνεχίζουν αυτήν την προσπάθεια και σε σας».

Στην τελετή της παρασημοφόρησης, παραβρέθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, ο Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας π. Νικόδημος Τότκας, ο Διοικητικός Δ/ντής των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης και το Μέλος του ΔΣ της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου.
Ο Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης ολοκληρώνει την αποστολή του στο Κάιρο στις 15 Σεπτεμβρίου, από όπου και αναχωρεί για την Ιαπωνία.

 

ΠΗΓΗ: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ekalexandria.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων