08/05/2021 08/05/2021 Η ροτόντα της Ανατολής, το παλαίφατο μοναστήρι τόπος μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην καρδιά του παλαιού Καΐρου, εόρτασε και μαζί του οι Ελληνόφωνοι και οι Αραβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αιγύπτου. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στις 6 Μάϊου 2021 στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην ιστορική Ιερά Μονή...
08 Μαΐου, 2021 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 14:33

“Βλέπουμε στον ουρανό Φως από την πανδημία”

Διαδώστε:
“Βλέπουμε στον ουρανό Φως από την πανδημία”

Η ροτόντα της Ανατολής, το παλαίφατο μοναστήρι τόπος μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην καρδιά του παλαιού Καΐρου, εόρτασε και μαζί του οι Ελληνόφωνοι και οι Αραβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αιγύπτου. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στις 6 Μάϊου 2021 στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην ιστορική Ιερά Μονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, των Αραβόφωνων και δεκάδες πιστοί, ανάμεσά τους Ρουμάνοι ιερείς και προσκυνητές, ιερείς από την Κορέα, όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν τον Άγιο Γεώργιο αλλά και το μοναστήρι που αποτελεί πόλο έλξης και προσκυνήματος.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στο κήρυγμα του ανήμερα της Πανήγυρης της Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού υπογραμμίζοντας ότι κουρασμένη ολόκληρη η ανθρωπότητα, περιμένουν το Φως.

«Μέσα σε αυτή την αγωνία, είναι ευλογία μεγάλη, αυτή την Παρασκευή μετά το Πάσχα το γεγονός ότι ψάλουμε Χριστός Ανέστη εκ νεκρών. Όλοι οι ηγέτες μικρών ή μεγάλων χωρών αγωνιούν, προσπαθούν για να εξασφαλίσουν το ευλογημένο εμβόλιο γιατί θέλουν να δουν τους λαούς τους υγιείς και ευτυχισμένους», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή την αβεβαιότητα, μέσα από σύννεφά υψώνουμε το βλέμμα στον ουρανό και βλέπουμε Φως.

Ο Πατριάρχης μίλησε για την προσωπικότητα για το θαυμαστό και ρωμαλέο βίο του Αγίου Γεωργίου υπογραμμίζοντας ότι έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά και στο σπουδαίο έργο της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου το οποίο ανέλαβε ο Μεγάλος Ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο υποδέχθηκαν και τις δύο ημέρες οι Πρόσκοποι η μπάντα των οποίων παιάνιζε χαρμόσυνα, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν όλες οι καμπάνες της «ροτόντας της Ανατολής».

Τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου πλαισίωσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Αρχιμανδρίτης, Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης και οι πατέρες της Μονής Ιωακείμ και Παϊσιος. Τους ύμνους έψαλλε ο πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ. κ. Ιωάννης Κούντριας.

 

 

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μαρία Ζήση, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής.

Από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Κοινοτικός Επίτροπος Ανδρέας Γιόσρι.
Επίσης παραβρέθηκε ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων της Αιγύπτου Κλοντ Νακάς, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Χρ. Σκουφαρίδου και η αντιπρόεδρος κ. Βάσω Γαζή η οποία είναι και επιτρόπισσα του Αγ. Γεωργίου.

Τον Πατριαρχικό Εσπερινό παρακολούθησε και ο Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Σάκης Κεχαγιόγλου. Αμέσως μετά τον Εσπερινό, ο Πατριάρχης τίμησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην Ιερά Μονή δύο εργαζομένους καθώς επίσης και τον γλύπτη που φιλοτεχνεί τους αδριάντες που κοσμούν τον περίβολο αυτής.

 

 

Video – Φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας

 

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων