13/10/2023 13/10/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας ενημερώνει για τις πρόσφατες χειροτονίες νέων κληρικών καθώς και τη μοναχική κουρά που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος. Αναλυτικά: Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023 κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Ιεροθέου στον Ιερό Ναό Παναγίας «Άξιον...
13 Οκτωβρίου, 2023 - 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2023 - 16:58

Χειροτονίες νέων κληρικών και κουρά μοναχού στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας

Διαδώστε:
Χειροτονίες νέων κληρικών και κουρά μοναχού στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας

Η Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας ενημερώνει για τις πρόσφατες χειροτονίες νέων κληρικών καθώς και τη μοναχική κουρά που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος.

Αναλυτικά:

Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023 κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Ιεροθέου στον Ιερό Ναό Παναγίας «Άξιον Εστίν» στην Κινσάσα.

Λαμβάνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της θαυμαστής αλιείας που αναγνώστηκε κατά την τάξιν στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τόνισε τόσο στον νέο διάκονο όσο και στους πιστούς την αξία της υπακοής στο λόγο του Κυρίου και των θαυμαστών αποτελεσμάτων της υπακοής αυτής. Όπως οι «έμπειροι ψαράδες» οι Απόστολοι παράκουσαν στην γνώμη και την εμπειρία τους και υπάκουσαν στο κέλευσμα του Κυρίου να ξαναρίξουν τα δίχτυα αμειβόμενοι με την μοναδική εκείνη ψαριά καταρχήν και στη συνέχεια με το κάλεσμα να γίνουν αλιείς ανθρώπων έτσι και ο κάθε πιστός και ιδιαιτέρως οι κληρικοί καλούνται σε πλήρη υπακοή στην Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και στον επίσκοπο προκειμένου να αξιωθούν και αυτοί στο θαυμαστό αποτέλεσμα της άγρας χιλιάδων και μυριάδων ψυχών κοντά στην Αλήθει, τον Χριστό. Στη συνέχεια μετέφερε στον νέον Διάκονο τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής δίνοντάς του την ευχή ποτέ να μη προδώσει τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη και την κανονική Εκκλησία της Αφρικής. Στο τέλος δε της Θείας Λειτουργίας ο προεχείρισε Οικονόμο τον εφημέριο της ενορίας π. Κύριλλο.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου Κινσάσας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος τέλεσε κατά την Θεία Λειτουργία την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Εφραίμ.

Ο π. Εφραίμ εκάρη μοναχός αμέσως μετά την ενθρόνιση του Μητροπολίτου κ. Θεοδοσίου και υπηρέτησε πιστά όλο αυτό το διάστημα την Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας. Εμπνεόμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της αναστάσεως του μονάκριβου παιδιού της χήρας στην Ναΐν και την παρήγορη έκφραση του Κυρίου προς την μητέρα ” Μη κλαις ” κάλεσε τον π. Εφραίμ να επαναλαμβάνει τις λέξεις αυτές του Κυρίου προς τους πιστούς δίδοντάς τους παρηγοριά στους πόνους και τις θλίψεις τους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος αναφέρθηκε σε πολλές από τις καταγεγραμμένες διδαχές Αγίων Πατέρων για το χάρισμα της Ιεροσύνης παροτρύνοντάς τον χειροτονούμενο π. Εφραίμ να ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές τους. Μετέφερε στον νέο πρεσβύτερο τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β. Ο π. Εφραίμ ένδακρυς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο για την αγάπη που έδειξε στο πρόσωπό του, αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο από τον οποίον διδάχθηκε πολλά για την μοναχική ζωή καθώς στον Γέροντα Εφραίμ και την συνοδεία του οι οποίοι προσεύχονται για την Μητρόπολη Κινσάσας και την βοηθούν ποικιλοτρόπως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον π. Εφραίμ και του ανέθεσε καθήκοντα Αρχιερατικού Επόπτου σε όλη την Μητρόπολη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα περιοδεύει συνεχώς όλα τα μέρη της Μητροπόλεως εποπτεύοντας την κάθε ενορία και επαρχία συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία της. Όλοι αναφώνησαν «άξιος» για τον νέο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ.

Τέλος το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2023 στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου (Θεολογική Σχολή) εκάρη μοναχός ο δόκιμος Τιμόθεος και έλαβε το όνομα Ιωσήφ εις τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του για τους πνευματικούς αγώνες που πρέπει να καταβάλλει ο κάθε μοναχός προκειμένου να αναπαύεται μέσα στο μοναστήρι του και να μπορεί να προγεύεται τον παράδεισο. Αναφέρθηκε στους πνευματικούς αγώνες του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και τον παρότρυνε όσο μπορεί να ακολουθεί τα ασκητικά βήματά του. Μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και τον προέτρεψε να αισθάνεται χαρούμενος που ως μοναχός ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, το οποίο έχει αναδείξει τους μεγαλύτερους ασκητές της Εκκλησίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων