02/01/2023 02/01/2023 Η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Χριστού και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας εορτάστηκαν χθες με λαμπρότητα στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό, στο Ιεραποστολικό Κέντρο στη Λουσάκα. Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για την έλευση της...
02 Ιανουαρίου, 2023 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2023 - 18:34

Ζάμπιας Ιωάννης: Να μην συγχέεται ο Μέγας Βασίλειος με τον Santa Claus

Διαδώστε:
Ζάμπιας Ιωάννης: Να μην συγχέεται ο Μέγας Βασίλειος με τον Santa Claus

Η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Χριστού και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας εορτάστηκαν χθες με λαμπρότητα στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό, στο Ιεραποστολικό Κέντρο στη Λουσάκα. Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για την έλευση της νέας χρονιάς, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε εκτενώς στην Μεγάλη Εορτή του Άγιου Βασίλειου του Μέγα που εορτάζουμε την Πρωτοχρονιά:

“Ο Μέγας Βασίλειος, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη μορφή του Αγίου Βασιλείου που είναι γνωστή σήμερα, καθώς δεν ήταν καλοαναθρεμμένος. Ο δικός μας, θα λέγαμε φιλάνθρωπος άγιος από την Καισαρεία ίδρυσε φιλανθρωπικά ιδρύματα, περιέθαλπτε τους φτωχούς και τους ασθενείς και ήταν υπόδειγμα κοινωνικής δράσης και πνευματικής προσφοράς.

Στη σύντομη ζωή του αγωνίστηκε για την ενότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, που μαστιζόταν στην εποχή του από θεολογικές έριδες σχετικά τις δοξασίες του Αρείου. Δεν μπορεί λοιπόν να συγχέεται με τον Santa Claus, όπως τον αποκαλούν από το Ροβανιέμι (Φιλανδία) και τους τάρανδους, δηλαδή με αυτό το γέννημα και δημιούργημα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Ο Santa Claus δεν είναι ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά ένα καταναλωτικό έμβλημα.

Ας ξανασκεφθούμε, λοιπόν, ποιον θέλουμε στη ζωή μας, τι επιθυμούμε και γιατί”.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Παραδοσιακή Βασιλόπιτα μοιράζοντας δώρα και χαρά σε όλα τα παρευρισκόμενα παιδιά του Ιεραποστολικού Κέντρου.

Ευχήθηκε δε χρόνια πολλά και ευλογημένα, υγεία και δύναμη από τον Θεό.

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα με την συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων