01/09/2022 01/09/2022 Στη Καρσλούη της Γερμανίας βρίσκεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της χθες, με θέμα: «Η αγάπη του Χριστού κινεί τον κόσμο προς τη συμφιλίωση και την ενότητα». Του Νικόλαου Ζαΐμη  Ο Προκαθήμενος της εν Αντιοχεία Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν...
01 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2022 - 17:52

Αντιοχείας Ιωάννης: Σταθείτε στους λαούς της Μέσης Ανατολής με πράξεις, όχι μόνο με λόγια

Διαδώστε:
Αντιοχείας Ιωάννης: Σταθείτε στους λαούς της Μέσης Ανατολής με πράξεις, όχι μόνο με λόγια

Στη Καρσλούη της Γερμανίας βρίσκεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της χθες, με θέμα: «Η αγάπη του Χριστού κινεί τον κόσμο προς τη συμφιλίωση και την ενότητα».

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Ο Προκαθήμενος της εν Αντιοχεία Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν ένας εκ των σημαντικών ομιλητών ως Πρόεδρος εκ μέρους των Ορθοδόξων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνεργασία των Χριστιανών για την προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Λαών που αδικούνται και για την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών.

Πριν λίγες εβδομάδες υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία του ΠΣΕ είχε επισκεφθεί των Λίβανο και την Συρία και με ανακοίνωσή της είχε αναφερθεί στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί αυτών των χωρών από τις επιθέσεις που δέχονται.

“Σήμερα, μια ανάγκη με προτρέπει να σας ζητήσω να επιλέξετε να περάσετε από τη Μέση Ανατολή που υποφέρει, όπως ο Χριστός επέλεξε να περάσει από τη Σαμάρεια. Περάστε και δείτε τους αγαπημένους του Χριστού εκεί, όπως κοίταξε τους Σαμαρείτες, χωρίς να αγνοήσετε αυτούς που διαφέρουν από εσάς, χωρίς να αποκλείσετε τον λαό της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και των Αγίων Τόπων, ειδικά επειδή οι πρόγονοί τους υπηρέτησαν το Ευαγγέλιο της συμφιλίωσης και διαδώστε το σε όλα τα έθνη”, επεσήμανε σε σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας 

Σε άλλο σημείο κάλεσε άπαντες να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία την οποία υπόκεινται οι λαοί της Μέσης Ανατολής οι οποίοι στερούνται βασικά αγαθά. “Υψώστε τη φωνή σας ενάντια στον αποκλεισμό των λαών της Μέσης Ανατολής και κατά της στέρησής τους από τρόφιμα, φάρμακα, θέρμανση και ιατρική περίθαλψη και κατά των κυρώσεων και του οικονομικού αποκλεισμού με το πρόσχημα των πολιτικών διαφωνιών”.

Για ακόμη μια φορά τόνισε την αναγκαιότητα να σταθούν στο πλευρό των δοκιμαζομένων με πράξεις και όχι με λόγια ενώ ζήτησε τη συμβολή όλων για την αποκάλυψη της μοίρας των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου και Ιωάννη, των οποίων η τύχη αγνοείται εδώ και εννέα χρόνια.

“Αντιταχθείτε στην απαγόρευση των Χριστιανών και των προσευχών και των ύμνων τους, που προέρχονται από την αιωνιότητα του Χριστού, από τη γη που πάτησε ο Χριστός και πάνω στην οποία εργάστηκαν οι απόστολοι. Υψώστε τη φωνή σας και κάντε έκκληση για την αποκάλυψη της μοίρας των Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου και Ιωάννη, των οποίων η υπόθεση έχει περάσει απαρατήρητη από τη διεθνή κοινότητα για περισσότερα από εννέα χρόνια. Αντιταχθείτε στην εκμετάλλευση των πιστών χριστιανών που υποφέρουν από τις κυρώσεις και τον αποκλεισμό, εκμεταλλευόμενοι την κατάστασή τους για να τους προσηλυτίσουν και να τους κάνουν να εγκαταλείψουν την εκκλησία τους και να ακολουθήσουν μια άλλη. Σταθείτε με πράξεις, και όχι μόνο με λόγια“.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών ο Πατριάρχης Αντιοχείας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό.

Φωτογραφίες: oikoumene.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων