11/12/2021 11/12/2021 Ενθρονίστηκε χθες, 10 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Χαλέπι ο νέος Μητροπολίτης Βερροίας και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ Μααλουλί, που εξελέγη στις 7 Οκτωβρίου 2021, όντας Επίσκοπος Σελευκείας και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας.   Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Ο λόγος του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Χαλεπίου...
11 Δεκεμβρίου, 2021 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2021 - 23:59

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης στο Χαλέπι

Διαδώστε:
Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης στο Χαλέπι

Ενθρονίστηκε χθες, 10 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Χαλέπι ο νέος Μητροπολίτης Βερροίας και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ Μααλουλί, που εξελέγη στις 7 Οκτωβρίου 2021, όντας Επίσκοπος Σελευκείας και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας.  

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο λόγος του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Χαλεπίου (όπως ονομάζεται πιο απλά) ήταν βαθιά συγκινητικός, καθώς αναφέρθηκε και στον προκάτοχο του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος απήχθη το 2013 και κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει πoύ βρίσκεται:

«Αγαπημένοι,

Ήθελα να είμαι μαζί σας στο Χαλέπι στην ενθρόνιση ενός αγαπημένου αδελφού, στην παράδοση, δηλαδή, των καθηκόντων φροντίδας της Μητρόπολής μας, στο Χαλέπι. Από την πληγωμένη αυτή πόλη, που έχασε τον ποιμένα της εξαιτίας απαγωγής, ειλικρινώς και με αγάπη σας λέω ότι είναι δύσκολο να βάλουμε το «άροτρο» στα χέρια ενός άλλου ποιμένα, μετά τον Επίσκοπο Παύλο Γιαζίτζι, του οποίου τη μοίρα δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή την ώρα. Η σκληρότητα της ιστορίας είναι ανελέητη για μας τους Χριστιανούς. Ωστόσο, αυτή δε θα σκληρύνει και την καρδιά μας, στην οποία υπάρχει καταγεγραμμένη η ειλικρίνεια της μαρτυρίας μας στον Ιησού Χριστό, όπως την υπέγραψε και ο Παύλος, αδελφός και ποιμένας, με τη ζωή του, την οποία προσέφερε στον βωμό της αγάπης του Χριστού, και ο Εφραίμ, ο οποίος την υπέγραψε στη Δαμασκό και το ίδιο θα κάνει κι εδώ στο Χαλέπι.

«Αποδέξου, αδελφέ, αυτή την ποιμαντική ράβδο… Και στήριξε και οδήγησε πνευματικά το νέο σου ποίμνιο, ώστε να μπορέσετε να «σκίσετε» τα κύματα της θάλασσας, που συντρίβονται γύρω από την αγία μας εκκλησία, και οι άνθρωποι να βγουν αλώβητοι από κάθε αμαρτία, ελάττωμα και ψεγάδι… Ξέρεις, αδελφέ μου, ότι θα δώσεις απολογία για την ποιμαντορία αυτής της Μητρόπολης ενώπιον του Θεού μας και του προστάτη μας, Ιησού Χριστού. Αυτή είναι η σκυτάλη που σου παραδίδω, αγαπητέ Εφραίμ. Είναι ράβδος πραότητας, αγάπης και επανένωσης ενός λαού που πρέπει να ενισχύσεις. Είναι μια ράβδος σοφίας, που προέρχεται από το ευαγγέλιο, το οποίο ήταν ανοιχτό επάνω απ’ το κεφάλι σου την ημέρα της Επισκοπικής σου χειροτονίας και το οποίο, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε όλους όσους έχουμε την ιεροσύνη, έτσι ώστε… τα κύματα της θάλασσας να συνεχίσουν να συντρίβονται έξω από τον Ιερό Ναό. Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, η αγαπημένη του Κυρίου Αντιόχεια Του  παρέδωσε ένα δείγμα πίστης, ειλικρίνειας, αυθεντικότητας και ζωτικότητας της παράδοσης. Αυτή είναι η ράβδος που σου παραδίδω σήμερα: μια ράβδος διακονίας και ευθύνης».

«Έχω στην καρδιά μου όλους τους Μητροπολίτες του Χαλεπίου και τους προστάτες αυτής της Μητροπόλεως και της ενορίας του Προφήτη Ηλία από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, τους οποίους γνωρίζω ή γνώρισα με κάποιο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και μίλησε για τους προηγούμενους Μητροπολίτες Βερροίας και Αλεξανδρέττας.

Ακολούθως, χαρακτήρισε γιους των μαρτύρων στον χαιρετισμό του τους ανθρώπους (το ποίμνιο) του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία Χαλεπίου και συνέχισε:

«Βλέπω την αγάπη της Μητροπόλεως και της ενορίας αυτής, στης οποίας το πλευρό προσπάθησα ακόμη και σωματικά -όσο μπορούσα- να είμαι κατά την απουσία του (Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη) Παύλου, από την πρώτη μου επίσκεψη εδώ, το 2014, τότε που η πόλη ήταν σε πολιορκία, μέχρι και σήμερα. Επιτρέψτε μου εδώ να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακούφιση του πόνου και σε όσους κόπιασαν καθ’ όλη τη διάρκεια της  απουσίας του ποιμένα τους, και εννοώ τον Αρχιμανδρίτη Μωυσή, που είναι βοηθός επίσκοπος, και τους αγίους πατέρες, αδελφούς, αδελφές, μοναχούς και μοναχές και όλους όσοι έμειναν και κόπιασαν, ενώ βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Το μήνυμά μας σήμερα είναι η σταθερότητα στη γη παρά τα πάντα. Δεν κατηγορούμε τους μετανάστες, αλλά βάζουμε το εξής μήνυμα και την αρχή μας ενώπιον όλων: Είμαστε οι γιοι αυτής της γης. Είμαστε οι γιοι αυτής της γης, που διέσχισαν τη δίνη της ιστορίας. Οι γιοι αυτής της γης που μας έδωσε την πίστη των προγόνων μας, γραμμένη σε πέτρα. Είμαστε γιοι αυτής της γης που αγκάλιασαν τα πόδια των Αποστόλων και των Αγίων. Είμαστε τα παιδιά της Εκκλησίας της Αντιόχειας, η οποία έφερε την Εκκλησία από τη μήτρα της Αγίας Γης Ιερουσαλήμ στη μέση του κόσμου. Είμαστε οι γιοι της Εκκλησίας της Αντιόχειας, οι γιοι αυτών των βουνών, των ανταρτών και των πόλεων που βρίσκονται εδώ. Είμαστε ο βράχος αυτής της Ανατολής στην οποία έσπασαν οι ανεμοστρόβιλοι της ιστορίας.

[…]

Προσευχόμαστε σήμερα για την ειρήνη και την ενότητα σε ολόκληρη τη Συρία και ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα. Είθε να φέρει η γέννηση του Κυρίου την ένδοξη ειρήνη στα παιδιά αυτού του κομματιού της Ανατολής και όλου του κόσμου. Είθε αυτά τα Χριστούγεννα να έχουμε την ειρήνη του Παιδιού του σπηλαίου και τη χαρά των αγγέλων, που Το δοξολογούσαν. Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί όλους και να σώσει το Χαλέπι και τα παιδιά του. Το 2014 ονομάσαμε αυτή την πόλη “ανθεκτικό Χαλέπι”. Τώρα την ονομάζουμε “αναγεννησιακό Χαλέπι”.

Καλά Χριστούγεννα!».

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου Γιαζίτζι το 2013, η Ιερά Σύνοδος, που δεν έχει νεότερα για την τύχη του απαχθέντα Μητροπολίτη, αποφάσισε να διεξάγει εκλογές για τη θέση και να αναθέσει στον Μητροπολίτη Παύλο τον τίτλο του Επισκόπου του Ντιγιάρμπακιρ (δηλ. να τον κάνει τιτουλάριο, μιας και δεν ξέρει κανείς πού βρίσκεται και εάν είναι ζωντανός).

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων