30/06/2022 01/07/2022 Με επίκεντρο την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό το Πατριαρχείο Αντιοχείας τίμησε τη μνήμη του ιδρύτη του Αποστόλου Πέτρου και του επίκουρου του στη διδασκαλία Αποστόλου Παύλου. του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου 2022, παραμονή της εορτής της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, τελέστηκε Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αποστόλου Παύλου...
30 Ιουνίου, 2022 - 11:04
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 2:17

Εορτή του ιδρυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας Αποστόλου Πέτρου στη Δαμασκό

Διαδώστε:
Εορτή του ιδρυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας Αποστόλου Πέτρου στη Δαμασκό

Με επίκεντρο την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό το Πατριαρχείο Αντιοχείας τίμησε τη μνήμη του ιδρύτη του Αποστόλου Πέτρου και του επίκουρου του στη διδασκαλία Αποστόλου Παύλου.

  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου 2022, παραμονή της εορτής της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, τελέστηκε Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αποστόλου Παύλου του Τελ Κάουκαμπ που βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού και στην τοποθεσία, όπου ο Κύριος αποκαλύφθηκε στον τότε διώκτη των Χριστιανών με το όνομα Σαούλ (και αργότερα Απόστολο Παύλο) με το εκτυφλωτικό φως και τη φράση «Σαούλ Σαούλ, τι με διώκεις;».

Xοροστάτησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τύρου και Σιδώνος κ. Ηλίας, Βαγδάτης και Κουβέϊτ κ. Γαττάς, Μπουένος Άιρες κ. Ιάκωβος, Βερροίας και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νταράγιας κ. Μωυσής, Εμιράτων κ. Γρηγόριος, Σεργιουπόλεως κ. Ιωάννης, Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος, Λαρίσσης κ. Μωυσής, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στον Πατριάρχη Αντιοχείας στη Δαμασκό Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Βασίλτσεφ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Παναγίας του Μπαλαμάντ Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Χάνα, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων και διακόνων.

Παρέστη και συμπροσευχήθηκε πλήθος μοναχών, μοναζουσών και πιστών από τη Δαμασκό και τα περίχωρα της πόλης.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιάκωβος. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διδασκαλία του Ευαγγελίου όπως παρουσιάστηκε από τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, βασίστηκε στην αρετή της μετανοίας ως ένας δρόμος που οδηγεί τον Χριστιανό στη γνωριμία με τον εαυτό του, την κάθαρση και την εν Χριστώ ζωή. Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία στη Μονή και την τέλεση του Εσπερινού με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους, καθώς και το ποίμνιο που κατοικεί στη Συρία και το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι προσεύχεται για αυτούς και τις οικογένειες τους.

 

Βίντεο από τον Εσπερινό:

 

Το πρωί της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2022, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Δαμασκού προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη I’ με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τύρου και Σιδώνος κ. Ηλία, Εμέσσης κ. Γεωργίου, Βύβλου και Βοτρύων κ. Σιλουανού, Βαγδάτης και Κουβέϊτ κ. Γαττά, Λαοδικείας κ. Αθανασίου, Μπουένος Άιρες κ. Ιακώβου, Βερροίας και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νταράγιας κ. Μωυσέως, Εμιράτων κ. Γρηγορίου, Σεργιουπόλεως κ. Ιωάννη, Ιεραπόλεως κ. Αρσενίου, Λαρίσσης κ. Μωυσέως, του εκπροσώπου του Πατριάρχη Μόσχας στον Πατριάρχη Αντιοχείας στη Δαμασκό Αρχιμανδρίτη Φιλίππου Βασίλτσεφ, του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Παναγίας του Μπαλαμάντ Αρχιμανδρίτη Ρωμανού Χάνα, του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Χαλίλ και πλειάδας ιερέων και διακόνων.

Παρέστη ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Συρία Πρέσβης Νικόλαος Πρωτονοτάριος, ο οποίος ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, και συμπροσευχήθηκε πλήθος μοναχών, μοναζουσών και πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βαγδάτης και Κουβέϊτ κ. Γαττάς κήρυξε τον Θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της διδασκαλίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου για τους Χριστιανούς στις μέρες μας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ζωή του Χριστιανού μπορεί να βασιστεί στο θεμέλιο της πίστεως το οποίο είναι ο Χριστός.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ καλωσόρισε τους Ιεράρχες που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία. Επίσης, απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς το ποίμνιο που κατοικεί στη Συρία και το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι τους ευλογεί και προσεύχεται για αυτούς με τις πρεσβείες των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Δείτε τη Θεία Λειτουργία ΕΔΩ

 

Από τον Εσπερινό (περισσότερες φωτπγραφίες ΕΔΩ):

 

Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία (περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ):

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων