06/02/2024 06/02/2024 Την αλληλεγγύη της και την ποιμαντική της φροντίδα δείχνει η εν Αντιόχεια Ορθόδοξη Εκκλησία με την ανθρωπιστική της δράση στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Σαν σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2023, σημειώθηκε η  χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας με 53.000...
06 Φεβρουαρίου, 2024 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2024 - 15:16

Η 1η μαύρη επέτειος από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και στην Συρία – Μνημόσυνο για τα θύματα

Διαδώστε:
Η 1η μαύρη επέτειος από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και στην Συρία – Μνημόσυνο για τα θύματα

Την αλληλεγγύη της και την ποιμαντική της φροντίδα δείχνει η εν Αντιόχεια Ορθόδοξη Εκκλησία με την ανθρωπιστική της δράση στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Σαν σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2023, σημειώθηκε η  χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας με 53.000 θανάτους στις νοτιοανατολικές περιοχές της, και με 6.000 θανάτους στις δυτικές επαρχίες της Συρίας.

Επιμέλεια: Σβετλάνα Λεβίτσκι 

Με αφορμή την πρώτη “μαύρη” επέτειο από τον καταστροφικό σεισμό, ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος επισκέφθηκε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο, και μετέφερε τις ευχές και τα μηνύματα παρηγοριάς από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Σημειώνεται ότι έναν χρόνο μετά, αυτοί που επέζησαν προσπαθούν ακόμα να διαχειριστούν τον αντίκτυπο, καθώς εκατοντάδες σπίτια δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί και πολλοί από τους κατοίκους ζουν σε κοντέινερ.

Επίσκεψη στο Samandag

Ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος τέλεσε την Ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Θέκλας στο Samandag, που αποτελεί δήμο και περιφέρεια της επαρχίας Hatay της Τουρκίας, στις 5 Φεβρουαρίου. Κατά την άφιξή του στο Samandag, τον Επίσκοπο υποδέχθηκαν οι πατέρες Damian Yakoub Oğlu και Trevin Yumurtah.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος μετέφερε στους πιστούς την αγάπη, τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη. Μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος τόνισε το μεγαλείο του ελέους του Θεού το οποίο υπερισχύει των αμαρτιών όταν αναζητούμε τον Κύριο στη ζωή μας.

Στη συνέχεια, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων από τον φονικό σεισμό, συνομίλησε με τις οικογένειες των θυμάτων, και στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στο νεκροταφείο όπου τελέστηκε Τρισάγιο.

Έπειτα ο Επίσκοπος συναντήθηκε με νέους, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους εκατόν δέκα. Εκφώνησε πνευματική ομιλία και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

        

Επίσκεψη στην Αλεξανδρέττα

Ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος ιερούργησε, στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και της Αγίας Άννας της Προφήτιδας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αλεξανδρέττα, πόλη της επαρχίας της Αντιόχειας στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας.

Κατά την άφιξη του Επισκόπου στην Αλεξανδρέττα, τον Επίσκοπο υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων οι Πατέρες Dmitry Yelderm, Nicholas Papas Oglo.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος μετέφερε στους πιστούς την αγάπη, τις ευλογίες και τα συλλυπητήρια για τα θύματα του φονικού σεισμού από τον Μακαριώτατο κ.κ. Ιωάννη.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με μέλη της ενορίας, μεταφέροντάς τους τις ευλογίες του Μακαριωτάτου.

Στη συνέχεια, όλοι προχώρησαν στο νεκροταφείο, όπου τελέστηκε Τρισάγιο.

Επίσκεψη στην Μερσίνη

Ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος ιερούργησε κατά την ημέρα εορτασμού της Υπαπαντής του Κυρίου, στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Μερσίνη.

Ο Επίσκοπος κ. Αρσένιος μετέφερε στους πιστούς την αγάπη, την ευλογία και μήνυμα παρηγοριάς από τον Μακαριώτατο.

Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του σεισμού.

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων