17/10/2020 17/10/2020 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης εκφώνησε τον επικήδειο λόγο κατά την Εξόδιο Ακολουθία του καθηγητή Habib Λαβάντ ο οποίος υπηρέτησε την Εκκλησίας της Αντιοχείας και υπήρξε γέφυρα μεταξύ του ελληνικού λαού και της Ορθοδοξίας της Αντιόχειας.  Διαβάστε τον Επικήδειο Λόγο: Αγαπητά εν Χριστώ τέκνα, Με τη γήινη θλίψη και αναστάσιμη ελπίδα,...
17 Οκτωβρίου, 2020 - 11:16
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2020 - 11:28

Η Αντιόχεια αποχαιρέτησε τον καθηγητή κ. Λαβάντ

Διαδώστε:
Η Αντιόχεια αποχαιρέτησε τον καθηγητή κ. Λαβάντ

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης εκφώνησε τον επικήδειο λόγο κατά την Εξόδιο Ακολουθία του καθηγητή Habib Λαβάντ ο οποίος υπηρέτησε την Εκκλησίας της Αντιοχείας και υπήρξε γέφυρα μεταξύ του ελληνικού λαού και της Ορθοδοξίας της Αντιόχειας. 

Διαβάστε τον Επικήδειο Λόγο:

Αγαπητά εν Χριστώ τέκνα,

Με τη γήινη θλίψη και αναστάσιμη ελπίδα, αποχαιρετούμε σήμερα και αποχαιρετάει μαζί μας και μαζί σας το Αποστολικό Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής των Ελληνορθοδόξων, μια αρχοντική και γενναιόδωρη προσωπικότητα, τον καθηγητή Habib Λαβάντ. Έφυγε σήμερα, όπως φεύγουν οι μεγάλοι, οπλισμένος με την δύναμη της σιωπής και τη θυσία μιας ζωής που την έχει προσφέρει ολόκληρη ως θυμίαμα ευωδίας, ευάρεστη στον Κύριο Ιησού Χριστό. Σήμερα αποχαιρετούμε έναν αγαπητό αδελφό, καθηγητή και φίλο που προσωπικά είχα το προνόμιο να γνωρίσω πολύ καλά και να συνεργαστώ μαζί του. Σήμερα αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο, του οποίου η καρδιά πλημμύριζε από την αγάπη της Εκκλησίας του Χριστού. Σήμερα αποχαιρετούμε μια άριστη μορφή που υπηρέτησε, από τη θέση της, την Εκκλησία της Αντιοχείας και αποτέλεσε μια γέφυρα επικοινωνίας και προσέγγισης με την Εκκλησία της Ελλάδος και τον ελληνικό λαό.

Ο Habib Lawand είναι ένα πολύ σπουδαίο όνομα. Αυτός υπήρχε γνήσιος φίλος και αδελφός του Balamand, και μέσα από αυτό όλης της Ορθόδοξης Αντιοχείας. Ως ένα μικρό έφηβο από την πόλη Χαλέπι, μετακόμισε ή μάλλον μεταφέρθηκε στο Balamand τη δεκαετία του 1950, από τον τότε Μητροπολίτη Χαλεπίου Ηλία Moawad, μετέπειτα Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ηλία Δ΄. Πέρασε τα σχολικά του χρόνια στο Balamand, μέσα στη φτώχεια και απλότητα εκείνων των ημερών, και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Πάτμο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Από την Πάτμο πήγε στην Αθήνα όπου έλαβε εκεί το πτυχίο Θεολογίας. Επέστρεψε στο Balamand στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής. Ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική του προσφορά πάλι στην εν λόγω Σχολή τη δεκαετία του 1990 και το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000.

Σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Αντιοχείας, με όλο αυτό που αντιπροσωπεύει, υπήρχε πάντα φυτεμένη στην καρδιά και την ύπαρξή του. Πολλοί από εκείνους που γνώρισαν αυτόν τον εξαιρετικό άντρα αντιλήφθηκαν τη μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη του για την Εκκλησία της Αντιοχείας. Διατήρησε επίσης μεγάλη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για το Μακαρίτη Μητροπολίτη Χαλεπίου και μετέπειτα Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ηλία Δ΄ (1970-1979), αλλά και για τους Μητροπολίτες που γνώρισε καλά και συνόδευε, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε ιδιαίτερα τον αδελφό μας Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο Yazigi.

Ο Habib Lawand, τέκνον της Εκκλησίας της Αντιοχείας και πρέσβης της στην Ελλάδα, αφήνει σήμερα, τόσο την Εκκλησία μας, όσο και τον λαό της. Μας αφήνει αυτή η μεγάλη προσωπικότητα που γνώριζε στενά τους Πατριάρχες, τους Μητροπολίτες και Επισκόπους και τους ιερείς της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Αποχωρεί από μας το γέννημα του Χαλεπίου και θρέμμα του Balamand, ο καθηγητής ο φίλος και μέντορας των μαθητών της Θεολογικής Σχολής Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Αποχωρεί αυτός που γέννησε την ελληνική γλώσσα στις καρδιές πολλών και την ενστάλαξε με τη γοητεία του χαρακτήρα του.

Καθώς τον αποχαιρετούμε σήμερα στη γη, προσευχόμαστε στον Χριστό το Θεό να υποδεχθεί την ψυχή του στις ουράνιες οικίες. Η Παρηγοριά μας είναι ότι γνωρίσαμε έναν άνθρωπο του επιπέδου του Habib Λαβάντ. Η Εκκλησία της Αντιοχείας θυμάται την ευεργεσία του και τη μεταφράζει με αισθήματα ευγνωμοσύνης. Καθώς εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη μικρή του οικογένεια, παρηγορείται μαζί με τη μεγάλη του οικογένειά, επειδή γνώρισε αυτή τη προσωπικότητα, που σηματοδότησε την πορεία της με τον καλύτερο αντίκτυπο.

Ο Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

εν Δαμασκώ, 15 Οκτωβρίου 2020

Ιωάννης Χ

Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων