04/12/2022 04/12/2022 Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού τίμησαν στη γενέτειρα του, τη Δαμασκό. Το πρωί της Κυριακής ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης προέστη της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη συριακή πρωτεύουσα. Συλλειτούργησαν Επίσκοποι και ιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας.  Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ιωάννου...
04 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:56

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στη γενέτειρά του (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στη γενέτειρά του (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού τίμησαν στη γενέτειρα του, τη Δαμασκό. Το πρωί της Κυριακής ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης προέστη της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη συριακή πρωτεύουσα.

Συλλειτούργησαν Επίσκοποι και ιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας. 

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού καθώς και στην προσωπικότητα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τη μνήμη της οποίας τιμά επίσης σήμερα η Εκκλησίας μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου Δ’, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την εκδημία του. Ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιωάννης ευχήθηκε όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει τη ψυχή εκζητώντας την ευχή του  για την συνέχιση του έργου στη μαρτυρική εκκλησία της Αντιόχειας.

Ακολούθησε η τέλεση τρισαγίου στον τάφο του μακαριστού Πατριάρχη Ιγνατίου Δ’. 

Ιγνάτιος Δ’ (1920 – 2012)

Ο Ιγνάτιος Δ΄ (Χαζίμ) ήταν ο εκατοστός εβδομηκοστός Πατριάρχης Αντιοχείας. Ο κατά κόσμον Χαμπίμπ (Αγάπιπος) Χαζίμ γεννήθηκε στο χωριό Μουχάρντεχ κοντά στην πόλη Χάμα της Συρίας την 1 Απριλίου 1920. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1941 και Πρεσβύτερος το 1945.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Διετέλεσε Διευθυντής της Μπελεμεντίου Ακαδημίας του Λιβάνου από το 1961 μέχρι το 1966. Στις 18 Φεβρουαρίου 1962 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Παλμύρας.

Στις 5 Αυγούστου 1966 εξελέγη Μητροπολίτης Λαοδικείας.

Στις 2 Ιουλίου 1979 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας.

Εκοιμήθη στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Διαβάστε επίσης: 

Δαμασκός: Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων