02/03/2021 02/03/2021 Στην Ιερά Μονή του Μπαλαμάντ ιερούργησε την Κυριακή του Ασώτου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης και κήρυξε τον Θείο Λόγο.  Ο Μακαριώτατος σημείωσε μεταξύ άλλων: Οι Άγιοι πατέρες μας επέλεξαν να μας υπενθυμίζουν ποια είναι η πραγματική έννοια της νηστείας και του επερχόμενου πνευματικού αγώνα της Αγίας Τεσσαρακοστής. Κάποια πράγματα, από τα νόμιμα, είναι...
02 Μαρτίου, 2021 - 11:34
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2021 - 10:17

“Η νηστεία είναι μια διαδικασία ανανέωσης του ανθρώπου”

Διαδώστε:
“Η νηστεία είναι μια διαδικασία ανανέωσης του ανθρώπου”

Στην Ιερά Μονή του Μπαλαμάντ ιερούργησε την Κυριακή του Ασώτου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Ο Μακαριώτατος σημείωσε μεταξύ άλλων:

Οι Άγιοι πατέρες μας επέλεξαν να μας υπενθυμίζουν ποια είναι η πραγματική έννοια της νηστείας και του επερχόμενου πνευματικού αγώνα της Αγίας Τεσσαρακοστής. Κάποια πράγματα, από τα νόμιμα, είναι ωφέλιμα και κάποια δεν είναι. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους όπως θέλουμε όμως πρέπει να επικρατεί το κάλεσμα για αξίες όπως η ελευθερία και ο σεβασμός στην ελευθερία του άλλου.

Είναι ένας κατάλληλος  οδηγός για την πορεία μας, για τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Έχουμε ελεύθερη βούληση, δεν υπάρχει κάποιος να μας ελέγχει και αυτό οδηγεί στη διάκριση, στη διάκριση μεταξύ καλού και κακού, την οποία διάκριση είναι αρετή όταν την έχουμε.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις σύγχρονες κοινωνίες και τα έθνη μας, πρέπει να έχουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα να παραμείνουμε ελεύθεροι μόνο υπό τον λόγο του Θεού. Δεν πρέπει να ζούμε με τον κανόνα των συμφερόντων, της ζήλιας και της επιθυμίας.

Η νηστεία δεν είναι απλώς μια διατροφή που σχετίζεται με τα τρόφιμα, είναι μια διαδικασία αγιασμού και ανανέωσης ολόκληρου του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της νηστείας καλούμαστε να κατέχουμε τη διάκριση και να έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να κυριαρχήσουμε στον εαυτό μας και τους πειρασμούς τους κόσμου.

Αυτό συμβαίνει και στον Λίβανο τώρα, όλα είναι νόμιμα αλλά δεν είναι ωφέλιμα. Κάνω έκκληση στις αρχές να δείξουν την απαραίτητη ωριμότητα.

Προσεύχομαι στον Κύριο να παραχωρήσει αυτή τη Σαρακοστή σε όλους μας πνεύμα ταπεινότητας, ωριμότητας και κατανόησης της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων. Ας έχουμε αυτή τη διάκριση και ας είμαστε κυρίαρχοι και ελεύθερη κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού.

Είθε ο Κύριος να μας δώσει τη δύναμη να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι. Αμήν.”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων