12/04/2019 12/04/2019 “Η περιοχή μας έχει περάσει πολλούς πολέμους και δύσκολους καιρούς που αμφισβήτησαν την ύπαρξη της Εκκλησίας και τη μαρτυρία της στη χριστιανική Ανατολή. Αλλά το φως του Ευαγγελίου εξακολουθεί να λάμπει εδώ, βεβαιώνοντας στον κόσμο ότι η φλόγα της αληθινής πίστης δε σβήνει, αλλά γίνεται πιο λαμπερή όταν η εκκλησία εισέρχεται σε δοκιμασίες. Τα αδέλφια...
12 Απριλίου, 2019 - 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2019 - 21:35

Η συγκλονιστική ομιλία του Πατρ. Αντιοχείας για τις σφαγές και τους διωγμούς των πιστών στη Μέση Ανατολή

Διαδώστε:
Η συγκλονιστική ομιλία του Πατρ. Αντιοχείας για τις σφαγές και τους διωγμούς των πιστών στη Μέση Ανατολή

“Η περιοχή μας έχει περάσει πολλούς πολέμους και δύσκολους καιρούς που αμφισβήτησαν την ύπαρξη της Εκκλησίας και τη μαρτυρία της στη χριστιανική Ανατολή. Αλλά το φως του Ευαγγελίου εξακολουθεί να λάμπει εδώ, βεβαιώνοντας στον κόσμο ότι η φλόγα της αληθινής πίστης δε σβήνει, αλλά γίνεται πιο λαμπερή όταν η εκκλησία εισέρχεται σε δοκιμασίες. Τα αδέλφια μας στην Ελλάδα συνέβαλαν πραγματικά στη διατήρηση της λαμπρότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην αυθεντικότητα της μαρτυρίας αλλά και της αποστολής της στον κόσμο”. Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ στην ομιλία του σήμερα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Μπαλαμάντ , όπου του απονεμήθηκε το «Παράσημο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου».

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαϊμης – Νίκος Οικονόμου

Ο Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους σκληρούς διωγμούς που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από τις δυνάμεις του ισλαμικού κράτους. Συγκινημένος τόνισε ότι “Η Εκκλησία μας εισήλθε στα πυρά ενός μάταιου πολέμου που απείλησε και σκόρπισε τον πιστό μας λαό στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά μας γνωρίζουν τη λεηλασία του πολέμου, την απώλεια της μετανάστευσης, την τραγωδία του εμφυλίου, την καταστροφή, την αλλοτρίωση και τον εκφοβισμό. Αλλά έχουμε παραμείνει, ως λαός χριστοφόρος, σταθεροί σε μια πατρίδα όπου ο Θεός μας έχει καταστήσει μάρτυρες του ζωοποιού φωτός Του, που μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε σκοτάδι στην ιστορία”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Εδώ και αιώνες οι πρόγονοί μας αγκάλιασαν την Ελληνική γη, μετέφεραν με τα καράβια τους πάπυρους γραφής και το αλφάβητο. Συνεχίστηκαν οι πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των πατρίδων μας έως του ερχομού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις περιοχές μας, όπου μετέφερε ανεκτίμητο πλούτο με τον οποίο χρωμάτισε τον πολιτισμό αυτών και ιδιαίτερα των παραθαλάσσιων πόλεων. Αυτός ο πλούτος ήταν η Ελληνική Γλώσσα με ό,τι αυτή συμπεριελάμβανε από τις συσσωρευμένες αξίες της σοφίας, της ρητορικής, της λογικής, της κοινωνικής, της πολιτικής και της ανθρωπιστικής σκέψης των αρχαίων φιλοσόφων. Μ’ αυτό τον τρόπο εμπλουτίστηκαν οι αρχαίοι πολιτισμοί στη χώρα μας με την επιστήμη της Αθήνας, την αρχιτεκτονική της αλλά και με την ηθική και την αριστοκρατική της χροιά, και έτσι έγιναν Μητροπόλεις που μαρτυρούν την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνιστικού πολιτισμού. Και έτσι η Αντιόχεια, η Μεγάλη πόλις του Θεού, έγινε η πύλη του Ευαγγελίου προς τον κόσμο.

Η περιοχή μας έχει περάσει πολλούς πολέμους και δύσκολους καιρούς που αμφισβήτησαν την ύπαρξη της Εκκλησίας και τη μαρτυρία της στη χριστιανική Ανατολή. Αλλά το φως του Ευαγγελίου εξακολουθεί να λάμπει εδώ, βεβαιώνοντας στον κόσμο ότι η φλόγα της αληθινής πίστης δε σβήνει, αλλά γίνεται πιο λαμπερή όταν η εκκλησία εισέρχεται σε δοκιμασίες.
Τα αδέλφια μας στην Ελλάδα συνέβαλαν πραγματικά στη διατήρηση της λαμπρότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην αυθεντικότητα της μαρτυρίας αλλά και της αποστολής της στον κόσμο.
Ο θεολογικός και πνευματικός πλούτος της Εκκλησίας της Ελλάδος την καθιστά πραγματικά καρδιά της Ορθοδοξίας. Οι πρόγονοί σας γνώρισαν πώς να αντιστέκονται σε όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τις ευγενείς αξίες τους ή να υπονομεύσει το καθεστώς της Εκκλησίας στη ζωή και την κοινωνία τους. Αυτό έχει καταστήσει το ελληνικό κράτος μοναδικό στον σημερινό κόσμο.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ελληνικό κράτος και η ευλογημένη Εκκλησία της Ελλάδος μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην επανένωση και την ανοικοδόμηση της ορθόδοξης οικογένειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες μας συμμερίστηκαν πάντα τον πόνο και τον αγώνα των λαών χάριν της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ανεξαρτησία έχει βαρύ τίμημα θυσιών που πρέπει να πληρώσει. Αυτό έχει βιώσει ο ελληνικός λαός και το έθνος σας στην Ελλάδα, το ίδιο βίωσαν οι συμπολίτες μας και ο λαός μας μέσα από την δύσκολη ιστορία της περιοχής μας.
Την τελευταία δεκαετία, οι πόλεμοι επεκτάθηκαν σε ένα ζωτικό μέρος του Πατριαρχείου μας. Η Εκκλησία μας εισήλθε στα πυρά ενός μάταιου πολέμου που απείλησε και σκόρπισε τον πιστό μας λαό στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά μας γνωρίζουν τη λεηλασία του πολέμου, την απώλεια της μετανάστευσης, την τραγωδία του εμφυλίου, την καταστροφή, την αλλοτρίωση και τον εκφοβισμό. Αλλά έχουμε παραμείνει, ως λαός χριστοφόρος, σταθεροί σε μια πατρίδα όπου ο Θεός μας έχει καταστήσει μάρτυρες του ζωοποιού φωτός Του, που μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε σκοτάδι στην ιστορία. Ο λαός μας έχει μάθει να προσκολλάται στην «αδιαμφισβήτητη ελπίδα» (Ρωμαίους 5: 5) και να αρκείται στην παρηγοριά του Κυρίου.
Εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, αναμένουμε με πολλή ελπίδα την επιστροφή των Μητροπολιτών Χαλεπίου, Παύλου και Ιωάννη, και όλων των απαχθέντων και αγνοουμένων. Παρά τη δυσκολία της διαποίμανσης της Εκκλησίας υπό τέτοιες συνθήκες, σας διαβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε σταθερά χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και ότι το πρόσωπο του Χριστού δεν θα χαθεί από την γενέτειρα του Χριστιανισμού, τη χώρα μας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Η παρουσία σας σήμερα στην εκκλησία μας και στον Λίβανο, τη χώρα της κοινής συμβίωσης, είναι η καλύτερη έκφραση της αδελφικής αλληλεγγύης. Έχει το συμβολισμό και τον αντίκτυπό της στο έργο μας και στην αποστολή μας στην περιοχή αυτή. Αυτός ο ευλογημένος λόφος που στέκει ταπεινά κάτω από τις καμπάνες της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπαλαμάντ παραμένοντας για πάντα ένα επιστημονικό και θεολογικό κέντρο που ακτινοβολεί στα πέρατα του Αντιοχειανού Θρόνου στον κόσμο, χάρισε στην Εκκλησία θεολόγους και ποιμένες που φύλαξαν την παρακαταθήκη της πίστης και την μετέφεραν στις επόμενες γενιές. Το Ελληνικό Κράτος, η Εκκλησία της Ελλάδος, τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι θεολόγοι καθηγητές εισέφεραν σημαντικά στην εκπαίδευση στο θεολογικό μας ινστιτούτο με γόνιμη και διαχρονική συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και επιστημονικών μας ιδρυμάτων. Γι’ αυτό η παρουσία σας, υμών και των αγαπητών αδελφών που σας συνοδεύουν, δίνει χαρά στην Μονή της Παναγίας του Μπαλαμάντ και στο σύνολο της Εκκλησίας της Αντιοχείας.
Προσευχόμαστε στον Άγιο Θεό να φυλάττει την Ελλάδα ως ζωντανή καρδιά του χριστιανισμού και ως λαμπερό φως που φωτίζει τα έθνη από γενιά σε γενιά.
Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Έχω την μεγάλη τιμή να σας προσφέρω εκ μέρους της Εκκλησίας της Αντιοχείας το παράσημο των Αγίων Πέτρου και Παύλου ως την υψηλότερη διάκριση, έκφραση ευχαριστίας, τιμής και εκτίμησης για την συμβολή και την συνεισφορά της πατρίδας σας στο καλό της Εκκλησίας μας και των λαών μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων