15/03/2024 15/03/2024 Την απόφαση να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής Ιωσήφ επαναφέροντας τον στις τάξεις των λαϊκών αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία συνήλθε το διήμερο 13-14 Μαρτίου, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννου.  Του Νικολάου Ζαΐμη  Ο Επίσκοπος Ιωσήφ μετά την παραίτησή του του από την Μητρόπολη Νέας...
15 Μαρτίου, 2024 - 8:17
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2024 - 9:26

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Η Ιερά Σύνοδος καθαίρεσε τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης και Β. Αμερικής Ιωσήφ

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Αντιοχείας: Η Ιερά Σύνοδος καθαίρεσε τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης και Β. Αμερικής Ιωσήφ

Την απόφαση να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής Ιωσήφ επαναφέροντας τον στις τάξεις των λαϊκών αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία συνήλθε το διήμερο 13-14 Μαρτίου, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννου. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο Επίσκοπος Ιωσήφ μετά την παραίτησή του του από την Μητρόπολη Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου και διεκδίκησε, αδίκως σύμφωνα με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, περιουσιακά δικαιώματα από την Μητρόπολη μέσω δικηγόρων του διεκδικώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, προσφεύγοντας μάλιστα σε πολιτικό και όχι εκκλησιαστικό δικαστήριο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την Εκκλησία και παρά τις υποδείξεις, δεν υποχώρησε στα αιτήματά του.

Εξαιτίας αυτής της τροπής των πραγμάτων ο Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης συγκρότησε Επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα. Κατόπιν της ενδελεχούς εξέτασης του θέματος ο Πατριάρχης κατέθεσε χθες στη Σύνοδο την Έκθεση της Επιτροπής στην οποία διαπιστώθηκε ότι η συμπεριφορά αυτή του Επισκόπου Ιωσήφ όχι μόνο ήταν ανάρμοστη, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την Αγία Γραφή και τους Ιερούς Κανόνες.

Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε όπως καθαιρέσει τον Επίσκοπο Ιωσήφ, τον επαναφέρει στις τάξεις των λαϊκών, αφαιρώντας του έτσι οποιαδήποτε προνόμια συνδέονται με έναν Ορθόδοξο Επίσκοπο. “Η Ιερά Σύνοδος προσεύχεται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του εν ειρήνη και μετανοία”, αναφέρει το ανακοινωθέν της Συνόδου.

Ο καθηρημένος Επίσκοπος Ιωσήφ με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη (Φωτο αρχείου: Πατριαρχείο Αντιοχείας)

Η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδότησε την Μητρόπολη Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση των δικαιωμάτων και των περιουσιακών στοιχείων της Μητρόπολης. Επί του ζητήματος προτρέπει το ποίμνιο να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία της Αντιόχειας η οποία με αγάπη και στοργή μεριμνά για την ειρήνη και την εν Χριστώ ενότητα για το ποίμνιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο ο καθηρημένος πλέον Επίσκοπος Ιωσήφ είχε παραιτηθεί από την Μητρόπολη. Σε διαδοχή του η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον από Βόστρων κ. Σάββα σε Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής.

Να σταματήσει η πολεμική μηχανή στη Γάζα

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε κατά τη συνεδρίασή της και με άλλα ζητήματα. Μεταξύ αυτών, στο μήνυμά της για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή καλεί τον λαό να διάγει την περίοδο αυτή με προσευχή και κατάνυξη επιζητώντας το έλεος του Θεού.

Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την στήριξή τους στον Παλαιστινιακό λαό για τα δεινά που υποφέρει, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει χάσει την ανθρωπιά της καθώς η μάστιγα του πολέμου και τα χιλιάδες θύματα δεν δείχνουν να τη συγκινούν. “Κάνουμε έκκληση σε όλο τον κόσμο να σταματήσει η πολεμική μηχανή στη Γάζα και να αρθούν οι αποκλεισμοί για να αποκατασταθεί άμεσα η ειρήνη”, αναφέρουν.

Η Ιερά Σύνοδος προσεύχεται ακόμη για την Συρία, τον Λίβανο αλλά και την Ουκρανία και καλούν τον λαό του Θεού αυτή την ευλογημένη περίοδο να εντείνει τις προσευχές για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. “Οι πιστοί αυτής της Εκκλησίας υποφέρουν από το σκληρό βάρος του πολέμου, της οργανωμένης βίας και του κινδύνου εξαφάνισης μέσω άδικων νόμων που στοχεύουν στο κλείσιμο των ενοριών τους και στη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των εκκλησιών τους σε άλλες θρησκευτικές ομάδες”, αναφέρει το ανακοινωθέν για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε το γραπτό αίτημα προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Αρχιμανδρίτη Δημητρίου Μανσούρ να μην αποδεχθεί την εκλογή του σε Επίσκοπο για προσωπικούς λόγους. Τα Μέλη της Συνόδου έκαναν δεκτό το αίτημα του Αρχιμανδρίτη ο οποίος τον Οκτώβριο του 2023 είχε εκλεγεί Επίσκοπος Κάρρα.

Φωτο: Πατριαρχείο Αντιοχείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων