17/10/2023 17/10/2023 Στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης από την έδρα του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ στον Λίβανο ζητώντας για ακόμη μία φορά λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, άρση των αποκλεισμών που έχουν επιβληθεί στη Συρία. Εκτενή αναφορά έκανε στη σταυρική πορεία της Παλαιστίνης, η ευρύτερη περιοχή της οποίας δοκιμάζεται τις τελευταίες...
17 Οκτωβρίου, 2023 - 10:01
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2023 - 10:17

Πατριάρχης Αντιοχείας: “Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ο λαός πληρώνει το τίμημα με πολύ αίμα”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Αντιοχείας: “Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ο λαός πληρώνει το τίμημα με πολύ αίμα”

Στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης από την έδρα του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ στον Λίβανο ζητώντας για ακόμη μία φορά λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, άρση των αποκλεισμών που έχουν επιβληθεί στη Συρία. Εκτενή αναφορά έκανε στη σταυρική πορεία της Παλαιστίνης, η ευρύτερη περιοχή της οποίας δοκιμάζεται τις τελευταίες 11 ημέρες, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Μακαριώτατος κήρυξε χθες την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο: “Η Εκκλησία της Αντιόχειας από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα – Προς μια ακριβή κατανόηση της Ιστορίας”, το οποίο διεξάγεται στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου. Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία αξιωματούχων του Λιβάνου, εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ στο Συνέδριο συμμετέχουν καθηγητές και εξερευνητές από το εξωτερικό.

Από την ιστορία στην εξεύρεση λύσεων σε Λίβανο και Συρία

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης στο πρώτο μέρος μίλησε για όλη την ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Αντιόχειας. Με σαφήνεια και τεκμηρίωση σκιαγράφησε το διάγραμμα της μαρτυρικής αυτής Εκκλησίας από την ίδρυσή της, έως το σχίσμα Ανατολής-Δύσης, την κυριαρχία των μουσουλμάνων στην περιοχή, αλλά και την επαναφορά λειτουργίας της συνοδικότητας στη ζωή της Εκκλησίας.

Ακολούθως, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Ζήτησε από τους παριστάμενους αξιωματούχους του Λιβάνου, να σχηματίσουν ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα δώσει στο λαό αίσθημα ασφάλειας και βεβαιότητας.

Στην ομιλία του βρέθηκε και ο πονεμένος και δοκιμαζόμενος λαός της Συρίας ζητώντας από τους ισχυρούς της γης να σταματήσουν  τις διακρίσεις και τους περιορισμούς εναντίον του, ενώ για ακόμη μία φορά το θέμα των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου.

“Η Παλαιστίνη σταυρώνεται”

“Η Παλαιστίνη σταυρώνεται εξαιτίας των ιδιοτελών συμφερόντων εθνών”, είπε για τα όσα συμβαίνουν εδώ και έντεκα ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που έχει στοιχήσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε χιλιάδες άμαχους ανθρώπους, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

“Η Παλαιστίνη αιμορραγεί με τον Ναζωραίο στον Γολγοθά της τυραννίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη γη τους και στην αποτελεσματική ίδρυση του κράτους τους. Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που υποφέρουν”, τόνισε και επανέλαβε ότι η επίτευξη της ειρήνης δεν μπορεί να γίνει στα σώματα αθώων παιδιών, γυναικών και αμάχων.

“Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι το αποτέλεσμα της παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και όλων των ψηφισμάτων, της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων και της επίμονης επιβολής της λογικής της καταπίεσης. Ως εκ τούτου, η έκκλησή μας είναι άμεση διακοπή του πολέμου στη Γάζα. Ο λαός της Γάζας πληρώνει το τίμημα της ασφυκτικής πολιορκίας με πολύ αίμα”, υπογράμμισε και ζήτησε από τον Θεό του ελέους και του φωτός να ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης πάνω από την Ιερουσαλήμ.

“Η ιστορία ήταν σκληρή μαζί μας σε αυτήν την περιοχή, και συνεχίζει να είναι σκληρή, αλλά είμαστε πιστοί σε αυτή τη γη, γιατί έχει δημιουργηθεί με το χώμα των πατέρων μας και με το αίμα των αγίων μας. Δεσμευόμαστε να φέρουμε αγάπη για όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής με τους οποίους ήμασταν, και είμαστε ακόμα, συνεργάτες στη ζωή και τον θάνατο”, κατέληξε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων