22/06/2023 22/06/2023 Οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί, με πρόσχημα τις πολιτικές διαφωνίες, επιδεινώνουν τα δεινά των λαών στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων-Καθολικών ο “Άγιος Ειρηναίος”. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Οι εργασίες ξεκίνησαν την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, στην έδρα...
22 Ιουνίου, 2023 - 13:38
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2023 - 13:49

Πατριάρχης Αντιοχείας: “Οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί επιδεινώνουν τα δεινά του λαού μας”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Αντιοχείας: “Οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί επιδεινώνουν τα δεινά του λαού μας”

Οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί, με πρόσχημα τις πολιτικές διαφωνίες, επιδεινώνουν τα δεινά των λαών στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων-Καθολικών ο “Άγιος Ειρηναίος”.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Οι εργασίες ξεκίνησαν την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, στην έδρα της Θεολογικής Σχολής “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ στον Λίβανο και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή, 25 Ιουνίου. Ακαδημαϊκού και κληρικοί από τις δύο πλευρές συμμετέχουν στον διάλογο που στόχο έχει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Γενικός τίτλος της συνάντησης είναι “Σε αναζήτηση της ενότητας: ξαναδιαβάζοντας τη Διακήρυξη του Μπαλαμάντ 30 χρόνια μετά”.

Στην αρχή της ομιλία του ο Προκαθήμενος της εν Αντιοχεία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασε τη χαρά του να βρίσκεται μεταξύ των συμμετεχόντων στις ομάδες εργασίες καθώς όπως ανέφερε ότι εκτιμά τη σοβαρή δουλειά και την ανεκτίμητη συνεργασία μαζί τους καθώς “διεξάγετε τις συνομιλίες σε έναν ακαδημαϊκό χώρο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων σε διάφορα θέματα που αφορούν τον διμερή διάλογο Ορθοδόξων – Καθολικών”.

“Η συγκέντρωσή σας στο Μπαλαμάντ σηματοδοτεί την 19η Ετήσια Συνάντηση για να ξαναδιαβάσουμε τη γνωστή “Διακήρυξη του Μπαλαμάντ” που γράφτηκε εδώ πριν από τριάντα χρόνια. Με χαρά ήμουν παρών στη συνάντηση μαζί με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στον διμερή διάλογο εκείνη την εποχή”, πρόσθεσε.

“Οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί επιδεινώνουν τα δεινά του λαού μας”

Ακολούθως ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιωάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής και κάλεσε τους συμμετέχοντες να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι σε φαινόμενα αποκλεισμών και κυρώσεων τα οποία διασπούν ακόμη περισσότερο την πολυπόθητη ενότητα που χρειάζεται η περιοχή.

“Ελπίζω ότι θα υψώσετε τη φωνή σας, από χριστιανική αγάπη, ως εκκλησίες και άτομα, ενάντια στον αποκλεισμό των ανθρώπων της Μέσης Ανατολής, ενάντια στη στέρηση τροφίμων, φαρμάκων, θέρμανσης και ιατρικής περίθαλψης. Οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί, με πρόσχημα τις πολιτικές διαφωνίες, επιδεινώνουν τα δεινά του λαού μας και οδηγούν στην εξαφάνιση των Χριστιανών από τη γη που πάτησε ο Χριστός, και πάνω στην οποία κήρυξαν οι απόστολοι”, είπε και έκανε νέα έκκληση για την αποκάλυψη της τύχης των δύο Μητροπολιτών Χαλέπιου, Παύλου και Ιωάννη, η υπόθεση των οποίων πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή κοινότητα για περισσότερο από δέκα χρόνια!

“Παρατηρούμε με βαθιά θλίψη ότι η ορατή ενότητα για την οποία εργαζόμαστε εδώ και έναν αιώνα απειλείται εκ νέου από κάποιους που θα εκμεταλλευτούν τα δεινά του πιστού μας λαού υποβάλλοντάς τους σε ασφυκτικές κυρώσεις και αποκλεισμούς και εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κατάστασή τους για να προσηλυτίσουν και να τους αποσπάσουν τους από την Αποστολική Εκκλησία τους”, ανέφερε.

Ακλόνητη πίστη στον Χριστό

Εκτός από τα κοινωνικά προβλήματα όμως ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε και στους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία, ενώ μίλησε και για την επίσκεψή του στις πληγείσες από τον Εγκέλαδο εν Τουρκία ενορίες της Αντιοχειανής Εκκλησίας, τις οποίες επισκέφθηκε την περίοδο του Πάσχα. “Η συνοδεία μου και εγώ συγκινηθήκαμε βαθιά από τον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι άνθρωποι αυτών των ενοριών, με λόγια και πράξεις, εκφράζοντας την ακλόνητη πίστη τους στον Χριστό, τον Θεό της ζωής, αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικά οι απόγονοι εκείνων που κλήθηκαν Χριστιανοί στην Αντιόχεια (Πράξεις 11:26)”.

Κλείνοντας την ομιλία του καλωσόρισε για ακόμη μία φορά στην αποστολική Εκκλησία της Αντιόχειας τους συμμετέχοντες και τους ευχήθηκε καλή πορεία στις εργασίες τους.

Δείτε επίσης:

Το “Χριστός Ανέστη” ακούστηκε στη “λαβωμένη” από τον σεισμό Αντιόχεια – Ειρήνη χωρίς “συνθήματα” ευχήθηκε ο Πατριάρχης Ιωάννης

Αντιόχεια: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους σεισμοπαθείς – Δέσμευση Θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών για ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων ναών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων