19/04/2023 20/04/2023 Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη Ι’ στις επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Σκοπός της επίσκεψης του Μακαριωτάτου είναι η πνευματική ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ποιμνίου στη Αντιόχεια, στην Αλεξανδρέττα και στη Μερσίνη κατά τη Μεγάλη...
19 Απριλίου, 2023 - 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2023 - 10:02

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στη σεισμόπληκτη Μερσίνη στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στο δοκιμαζόμενο ποίμνιο

Διαδώστε:
Συνεχίζεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στη σεισμόπληκτη Μερσίνη στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στο δοκιμαζόμενο ποίμνιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη Ι’ στις επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σκοπός της επίσκεψης του Μακαριωτάτου είναι η πνευματική ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ποιμνίου στη Αντιόχεια, στην Αλεξανδρέττα και στη Μερσίνη κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Άλλωστε το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων τόσο στη Συρία όσο και στις ενορίες του στη Τουρκία συστήνοντας ειδική ομάδα εθελοντών που παρείχε στήριξη τόσο σε είδη πρώτης ανάγκης όσο και στην άμεση καταγραφή των ζημιών.

Στη Μερσίνη βρίσκεται από τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2023 ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων και επαφών τόσο με το δοκιμαζόμενο ποίμνιο όσο και με εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

 

Συνάντηση με τη νεολαία

Την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ συναντήθηκε με περισσότερους από τριακόσιους νέους και νέες στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ζαμπαντανής κ. Κωνσταντίνου και Ιεραπόλεως κ. Αρσενίου, των Αρχιμανδριτών π. Γεωργίου Yaaqoub, π. Ιακώβου Khalil, ιερέων, εκπροσώπων ενοριών της Αντιοχείας και της συνοδείας του Μακαριωτάτου.

Ο Μακαριώτατος ξεκίνησε τη συνάντηση με λόγια του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή: «”Νέοι και νέες, μη φοβάστε, γιατί νικήσατε τον πονηρό”. Και εσείς, οι νέοι, αξίζετε πραγματικά αυτά τα λόγια, γιατί έχετε ανατραφεί να αγαπάτε την Εκκλησία και έχετε αποδείξει ότι είστε πιο δυνατοί από όλες τις κρίσεις και τις προκλήσεις. Γι’ αυτό να είστε σταθεροί σε αυτό, να είστε δυνατοί και να εργαστείτε με αγάπη και αυταπάρνηση» και πρόσθεσε: «Είστε πλούσιοι στις σκέψεις σας, στον πολιτισμό σας και στα χαρίσματα που σας έδωσε ο Θεός. Κάντε ομάδες εργασίας στην εκκλησία και δείξτε τις ικανότητές σας. Να είστε περήφανοι για τη Μεγάλη Εκκλησία της Αντιοχείας. Είμαστε μαζί σας και δίπλα σας, και θα εργαστούμε χέρι-χέρι για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών μας, ώστε η Μητέρα Αντιόχεια να επιστρέψει σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν.»

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζαμπαντανής κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος κάλεσε τη νεολαία να ζήσει την αγάπη, την αυταπάρνηση και τη σταθερότητα στην πίστη, ώστε οι νέοι να σταθούν στο ύψος της Ανάστασης του Χριστού εκ νεκρών.

Με τη σειρά του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Αρσένιος είπε ότι εμείς, ως Χριστιανοί, πρέπει να θέσουμε έναν ξεκάθαρο στόχο στη ζωή μας, επειδή ο κόσμος μας σήμερα είναι ένας μεταβαλλόμενος κόσμος που επηρεάζει τους νέους και τις νέες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, καλώντας μας να μην καυχόμαστε για χρήματα, παλάτια, και τον κόσμο των παγκοσμιοποιημένων μέσων ενημέρωσης, αλλά να τηρούμε την αγάπη και τις υψηλές αξίες.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος άκουσε τις μαρτυρίες ζωής και τις εμπειρίες των νέων σχετικά με τις προκλήσεις της εποχής. Εξέφρασαν την περηφάνια τους για τον Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη και την Εκκλησία της Αντιοχείας, βεβαιώνοντας ότι ο μεγάλος πνευματικός τους θησαυρός είναι ο Χριστός, που τους έσωσε από τον ισχυρό σεισμό, υποσχόμενοι ότι θα διατηρήσουν αυτή τη στέρεη πίστη, φωνάζοντας δυνατά: «Μας αποδείξατε, Μακαριώτατε, ότι δεν είμαστε ορφανά».

Ο Μακαριώτατος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια συνάντηση για τη νεολαία το συντομότερο δυνατόν, η οποία θα προετοιμαστεί μαζί με τους ιερείς.

 

Συνάντηση με ιερείς και επικεφαλής συμβουλίων επιτρόπων των ενοριών

Την ίδια ημέρα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ συναντήθηκε με ιερείς και επικεφαλής των συμβουλίων επιτροπών των ενοριών στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η συνάντηση είχε θέμα τα βασικά και επείγοντα ζητήματα, ιδιαίτερα το σχέδιο δράσης που πρέπει να ακολουθηθεί για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες και ο πόνος των ενοριτών μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Κατά τη συνάντηση, ο Μακαριώτατος άκουσε εκτενή αναφορά από τους ιερείς σχετικά με τις συνθήκες που διαβιούν οι οικογένειες, πως αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις κατάλληλες λύσεις που προσπαθούν να βρούν, δεδομένου ότι και ο ίδιος διαπίστωσε επίσης από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και του ανθρώπινου πόνου.

Με τη σειρά τους, οι ιερείς ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο, για όλη την ηθική και υλική βοήθεια και για τη συμπαράστασή του, η οποία θεράπευσε τις πληγές του κόσμου από την πρώτη στιγμή.

Στη συνάντηση, ο Μακαριώτατος υποσχέθηκε στους ιερείς και τους επικεφαλής των συμβουλίων ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα σταθεί δίπλα τους με όλες του τις δυνάμεις και θα εργαστεί σκληρά για να επιστρέψουν οι οικογένειες στα σπίτια τους καθώς και για ότι χρειάζονται οι ενορίες στην περιοχή αυτή.

 

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ευρύτερης Μερσίνης

Επίσης την ίδια ημέρα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’, μαζί με τη συνοδεία του, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ευρύτερης Μερσίνης, κ. Wahab Sachar, στα γραφεία του Δημαρχείου.

Ο κ. Wahab Sashan ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την σημαντική αλλά και ιστορική επίσκεψη που πραγματοποιεί για χάρη του ποιμνίου του σε αυτή τη σκληρή και δύσκολη συγκυρία, η οποία δίνει νέα ελπίδα μετά από όλα τα δεινά που υπέστησαν οι θρησκευτικές κοινότητες στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ο κ. Sachan διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Δήμος από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε την κατάσταση βήμα-βήμα και στάθηκε στο πλευρό της Επαρχίας του Χάταϊ και της Αντιοχείας και δεν καθυστέρησε να παράσχει βοήθεια. Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ανακούφιση των πληγέντων και εξέφρασε την ελπίδα οι επισκέψεις του Μακαριωτάτου να είναι συχνές, γιατί με αυτόν τον τρόπο έδωσε σε όλο τον κόσμο ένα μάθημα, αγάπης, αδελφοσύνης και διακονίας.

Με τη σειρά του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Wahab Sachan για την ευγενή υποστήριξη προς όλους τους πληγέντες, εκφράζοντας την εκτίμηση του για τη συνδρομή και τη βοήθεια που παρείχε από την πρώτη στιγμή.

Στο τέλος οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος της Ευρύτερης Μερσίνης μιλάει άπταιστα την αραβική γλώσσα και είναι συριακής καταγωγής.

 

Επίσκεψη της βουλευτή Guljan Kish

Επίσης την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ υποδέχθηκε τη βουλευτή κα. Goljan Kish στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η κα. Κish ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την συμπαράσταση στο ποίμνιο του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, καθώς και για την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες από την πρώτη στιγμή.

Επίσης εξέφρασε την αγάπη της προς την Εκκλησία της Αντιοχείας και συμπλήρωσε ότι το πιο σημαντικό για αυτήν είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τη σειρά του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την κα. Κish για την επίσκεψη, για την συμπαράσταση της, καθώς και για τις ευχές της με την ευκαιρία της λαμπρής εορτής του Πάσχα.

Τόνισε δε ότι το ποίμνιο της Αντιοχείας, της Αλεξανδρέττας και Μυρσίνης ζούσε πάντα σε αυτή τη γη με αγάπη, αδελφοσύνη και ομόνοια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έφτασε στην Τουρκία ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης – Θα κάνει Πάσχα στις σεισμόπληκτες ενορίες

Ανάσταση στη σεισμόπληκτη Μερσίνη – Το μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας

Το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε στη λαβωμένη από τον σεισμό Αντιόχεια – Ειρήνη χωρίς «συνθήματα» ευχήθηκε ο Πατριάρχης Ιωάννης

Επισκέψεις του Πατριάρχη Αντιοχείας στις εν Τουρκία σεισμόπληκτες ενορίες

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στον Kυβερνήτη της Μερσίνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων