22/10/2020 22/10/2020 Στις 19 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρτασε την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Θαυματουργού της Ρίλας από την έρημο της Ρίλα στην πόλη του Σρέντετς.  Στον βίο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, που κατέγραψε  ο Πατριάρχης Ευθύμιος Τάρνοφσκι, διαβάζουμε τα εξής: «Μετά από λίγο καιρό, ένα απερίγραπτο άρωμα άρχισε να βγαίνει από τον...
22 Οκτωβρίου, 2020 - 10:22
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2020 - 10:59

1.040 χρόνια από την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας

Διαδώστε:
1.040 χρόνια από την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας

Στις 19 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρτασε την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Θαυματουργού της Ρίλας από την έρημο της Ρίλα στην πόλη του Σρέντετς. 

Στον βίο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, που κατέγραψε  ο Πατριάρχης Ευθύμιος Τάρνοφσκι, διαβάζουμε τα εξής: «Μετά από λίγο καιρό, ένα απερίγραπτο άρωμα άρχισε να βγαίνει από τον τάφο του αγίου. Εμφανίστηκε, επίσης, στους μαθητές του σε όνειρο και διέταξε τη μεταφορά των λειψάνων του στην πόλη Σρέντετς (σημερινή Σόφια). Τότε άνοιξαν την λάρνακα και είδαν ολόκληρο το σώμα του. Ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε φθορά, ανέβλυζε ένα πολύ ωραίο άρωμα και ενθάρρυνε τον καθένα να ζήσει! Αφού τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία, μετέφεραν τιμητικά τα λείψανα του Αγίου στην ένδοξη πόλη του Σρέντετς και τα έβαλαν στην εκκλησία του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή, το 980 μ.Χ.

Με προσευχές, εκκλησιαστικούς ύμνους και την τέλεση Θείας Λειτουργίας, η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Ρίλας γιόρτασε 1.040 χρόνια από το παραπάνω γεγονός.

Για τη γιορτή του Αγίου, στην Ιερά Μονή παραβρέθηκαν Επίσκοποι, πρεσβύτεροι, απλοί ιερείς, μοναχοί, μοναχές και πολλοί προσκυνητές από όλη τη χώρα. Στις Ιερές Ακολουθίες χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ, ενώ στην Ολονυκτία συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αδριανουπόλεως Ευλόγιο, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας, Αρχιμανδρίτη Βασίλειο, τον πρωτοπρεσβύτερο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Βιδίνιο, Αρχιμανδρίτη Σαμουήλ και ιερείς και μοναχούς της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη.

Στους εορτασμούς παραβρέθηκε η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κα Ιλιάνα Γιοτόβα, ο Δήμαρχος του Κιουστεντίλ, Πέταρ Παούνοφ, αλλά και δήμαρχοι οικισμών και δημοτικοί σύμβουλοι από την περιοχή.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κοινώνησαν.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βιδινίου, που μίλησε για την εντολή του Αγίου Ιωάννη στους μαθητές του τις τελευταίες ώρες της ζωής του: «Και μετά το θάνατό μου μην υποφέρετε ανυπόμονα, γιατί δεν θα σας αφήσω, αλλά θα είμαι μαζί σας αοράτως!».

«Όχι μόνο πνευματικά, αλλά και με το άφθαρτο σώμα του, ο Σεβάσμιος Ιωάννης εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στην κληρονομιά του σήμερα: στους αδελφούς του μοναστηριού της Ρίλα, στους προσκυνητές και σε όλους αυτούς που ζητούν τη βοήθεια και την προστασία του. Όπως η Ανάσταση του Χριστού έσπειρε κάποτε ανεξάντλητη χαρά στις ψυχές των Αποστόλων, έτσι και οι μαθητές του Ιωάννη παρομοίασαν την χαρά τους όταν, χρόνια αργότερα, άνοιξαν την λάρνακα του Αγίου και βρήκαν το σώμα του άφθαρτο», είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βιδινίου.

Μετάφραση και επιμέλεια για το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων