05/10/2021 05/10/2021 Με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο στη Στάρα Ζαγκόρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός ένιωσε την ανάγκη να απευθύνει πατρικό λόγο στο ποίμνιό του, παρατηρώντας με θλίψη ότι στην κοινωνία δεν υπάρχει στον απαραίτητο βαθμό η κοινή λογική, η καλή θέληση και η σωστή διαχείριση της ελεύθερης βούλησης, ώστε να μην βλάπτουμε τον συνάνθρωπο....
05 Οκτωβρίου, 2021 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2021 - 14:45

Διαπιστώσεις του Μητροπολίτη Κυπριανού με αφορμή το τροχαίο στη Στάρα Ζαγκόρα

Διαδώστε:
Διαπιστώσεις του Μητροπολίτη Κυπριανού με αφορμή το τροχαίο στη Στάρα Ζαγκόρα

Με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο στη Στάρα Ζαγκόρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός ένιωσε την ανάγκη να απευθύνει πατρικό λόγο στο ποίμνιό του, παρατηρώντας με θλίψη ότι στην κοινωνία δεν υπάρχει στον απαραίτητο βαθμό η κοινή λογική, η καλή θέληση και η σωστή διαχείριση της ελεύθερης βούλησης, ώστε να μην βλάπτουμε τον συνάνθρωπο. Σημειώνεται ότι στην πόλη της ποιμαντορικής του ευθύνης συγκρούστηκε την Κυριακή μια μοτοσυκλέτα με ένα αυτοκίνητο, και με τους δύο οδηγούς (έναν 46χρονο μοτοσυκλετιστή και έναν 18χρονο οδηγό αυτοκινήτου) να έχουν παραβεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κατά τραγική συνέπεια, ο μοτοσυκλετιστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ συμπαρασύρθηκαν και τρία νεαρά κορίτσια.

Διαβάστε τον λόγο του Σεβασμιωτάτου για το συμβάν:

Αγαπημένα μου παιδιά,  

Με πόνο και αγωνία μάθαμε για ακόμα ένα σοβαρό ατύχημα στη Στάρα Ζαγκόρα. Την Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ένας οδηγός παρέσυρε και χτύπησε τρία κορίτσια σε έναν κυκλικό κόμβο στην πόλη μας. Στο ένα από τα τραυματισμένα κορίτσια έπρεπε να ακρωτηριάσουν τα πόδια και κινδυνεύει να πεθάνει, το άλλο είχε κατάγματα στον αυχενικό σπόνδυλο και το τρίτο είχε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι.

Μοιραζόμαστε τη μεγάλη θλίψη των γονέων και των οικείων τους, προσευχόμαστε για την επιβίωση των κοριτσιών και ζητάμε από τον Πανάγαθο Θεό να έχει έλεος και να δώσει δύναμη στα δεινά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η μητέρα μας Εκκλησία πάντα καλούσε τα αγαπημένα της παιδιά να είναι λογικά και να τηρούν τις εντολές που διατηρούνται στο πλούσιο πνευματικό θησαυροφυλάκιο της ορθόδοξης πίστης μας. Έχουμε ελεύθερη βούληση, που μας δόθηκε από τον Θεό. Με αυτήν μπορούμε είτε να κάνουμε λάθη είτε να κάνουμε καλό. Εξαρτάται από τις ανεξάρτητες αποφάσεις του καθενός από μας να μην προσβάλλουμε την υγεία, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερη ειρήνη και ηθική. Μια άλλη τραγωδία που βλέπουμε μας υπενθυμίζει ότι η καλή θέληση και η κοινή λογική είναι απολύτως απαραίτητα για εμάς τώρα και πάντα και είναι προφανές ότι η κοινωνία μας δεν τις έχει στον απαραίτητο βαθμό.

Απευθύνομαι στους νέους, στους γονείς τους και σε όλους, με την ειλικρινή ελπίδα ότι αυτός ο πόνος θα μας κάνει να ξανασκεφτούμε τις πράξεις μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την υπερηφάνεια και το πείσμα μας. Τα λόγια του Σωτήρα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού, είναι αιώνια: «ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις.» (Ιωάννης 13:35). Αν δεν τα τηρούμε, ανοίγουμε την καρδιά μας στο κακό που καταστρέφει την ακεραιότητά μας και το μέλλον – το δικό μας και των παιδιών μας!

Πρέπει να εξετάζουμε τις ψυχές μας πιο συχνά για να ξεπερνάμε και να συνεχίζουμε το ταξίδι μας με πίστη, ελπίδα και αγάπη. Δεν πρόκειται για μια αξιολύπητη επιθυμία, αλλά για δύναμη και πραγματικότητα, η οποία, διατηρημένη στην αγκαλιά της Ορθοδοξίας αποδεικνύει την πνευματική της δραστηριότητα εδώ και αιώνες. Αυτός είναι και ο δρόμος, που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να είναι ζωντανός και γόνιμος ο διάλογός μας ως έθνος. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος ενός καλού και ταλαιπωρημένου λαού, ευλογημένοι να ζούμε σε αυτήν την ιερή γη με ιερή πίστη. Αμήν!».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων