21/06/2021 21/06/2021 Εγκύκλιο μήνυμα, με αποσπάσματα από τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου και τις Πράξεις των Αποστόλων, για τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, την Πεντηκοστή, συνέγραψε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος, το οποίο αναγνώστηκε χθες στους Ιερούς Ναούς της γειτονικής χώρας. Διαβάστε την εγύκλιο: «Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Γιορτάζοντας την ημέρα που, σύμφωνα με την...
21 Ιουνίου, 2021 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2021 - 20:47

Εγκύκλιος του Πατριάρχη Βουλγαρίας για την Πεντηκοστή

Διαδώστε:
Εγκύκλιος του Πατριάρχη Βουλγαρίας για την Πεντηκοστή

Εγκύκλιο μήνυμα, με αποσπάσματα από τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου και τις Πράξεις των Αποστόλων, για τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, την Πεντηκοστή, συνέγραψε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος, το οποίο αναγνώστηκε χθες στους Ιερούς Ναούς της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε την εγύκλιο:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Γιορτάζοντας την ημέρα που, σύμφωνα με την υπόσχεση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το Άγιο Πνεύμα του Θεού διαχέεται γενναιόδωρα σε όλους τους πιστούς, σας απευθύνω με πατρική αγάπη ένα μήνυμα ειρήνης, ενότητας και ομοφωνίας στη ζωή εντός της Αγίας μας Εκκλησίας, στην οποία ζούμε και φυλάσσουμε με πίστη την ζώσα ελπίδα που αναγέννησε για μας ο Θεός πατήρ δια της αναστάσεως του Ιησού Χριστού εκ νεκρών (Α’ Επιστολή Πέτρου 1: 3), βρίσκοντας εκεί ένα ήσυχο καταφύγιο από τα στοιχεία της φουρτουνιασμένης θάλασσας της ζωής. Αυτή η Εκκλησία, την οποία σήμερα το Πνεύμα της Αληθείας καθιερώνει για ολόκληρη την ανθρωπότητα και μέσα στην οποία λαμβάνουμε τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και την αγάπη του Επουρανίου Πατέρα μας, είναι το πνευματικό μας σπίτι – το Σώμα του Χριστού, που καλείται να ζήσει και να αυξήσει την αγάπη και την ενότητα μέχρι, όπως μαρτυρεί ο Απόστολος Παύλος: «καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν ἑνότητα τῆς πίστεως καὶ τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ» (Προς Εφεσ. 4:13).

Σε αυτήν την Εκκλησία, που εγκαθιδρύθηκε στον κόσμο μέσω των πύρινων γλωσσών του Αγίου Πνεύματος – που πρώτα εκπορεύτηκε προς τους Αποστόλους και μέσω αυτών σε όλα τα έθνη, ο Θεός μας δίνει  γενναιόδωρα όλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωτηρία μας και για να γίνουμε κληρονόμοι όσων υποσχέθηκε ο Μονογενής Του Υιός, δηλαδή της αιώνιας κι ευτυχισμένης ζωής στην αγκαλιά του Πατρός και σε κοινωνία με την Υπεραγία Θεοτόκο και όλους τους αγαπημένους του Θεού. Σε αυτό βρίσκουμε τη δύναμη και τα μέσα για την καταπολέμηση της αμαρτίας, της αποσύνθεσης και του θανάτου, των παθών και των κακιών, που εμποδίζουν το δρόμο μας προς τη Βασιλεία του Θεού και την πληρότητα της ζωής και της κοινωνίας για τις οποίες ο Παντοδύναμος Θεός μας έχει δημιουργήσει.

Αυτή η Εκκλησία, η οποία για δύο χιλιετίες, ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, μέρα με τη μέρα συνεχίζει να προσελκύει εκείνους που σώζονται (Πράξεις 2:47 – αἰνοῦντες τὸν Θεὸν καὶ ἔχοντες χάριν πρὸς ὅλον τὸν λαόν. ὁ δὲ Κύριος προσετίθει τοὺς σῳζομένους καθ᾿ ἡμέραν τῇ ἐκκλησίᾳ), ακόμη και σήμερα, στους ανήσυχους και ταραγμένους καιρούς μας, σε εποχή δοκιμασιών, βαθιάς πνευματικής και ηθικής κρίσης, είναι πάλι μπροστά μας, ως πνευματική όαση ανάμεσα στην έρημο της απελπισίας. Μια όαση, όπου οποιοσδήποτε πεινά και διψά για δικαιοσύνη (Ματθαίος 5:6) μπορεί να λάβει το Άγιο Πνεύμα, να ζει την παρουσία του Θεού και να πίνει το ύδωρ το ζων του λόγου του Θεού. Έναν λόγο που έχει τη δύναμη να αναζωογονήσει και να ζεστάνει ακόμα και την πιο απολιθωμένη και άγρια ​​καρδιά, να ξυπνήσει και να αναφλέξει ακόμη και την πιο αμυδρή θεϊκή σπινθήρα, για να μετατρέψει τους ανθρώπους από σκλάβους της αμαρτίας σε παιδιά του Θεού – ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν (Προς Γαλ. 4:5).

Είθε να είμαστε άξιοι για το μεγάλο δώρο της Εκκλησίας, που ο Κύριος μας έχει δώσει για τη σωτηρία μας. Για να είμαστε πιστοί μαθητές του Κυρίου και άξια μέλη του Θεανθρώπινου Σώματος του Χριστού, τέκνα  της υπόσχεσης που δόθηκε «σε εκείνους που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό» (Προς Γαλ. 3:22 – ἵνα ἡ ἐπαγγελία ἐκ πίστεως Ἰησοῦ Χριστοῦ δοθῇ τοῖς πιστεύουσι), που με πίστη και ελπίδα «καινοὺς δὲ οὐρανοὺς καὶ γῆν καινὴν κατὰ τὸ ἐπάγγελμα αὐτοῦ προσδοκῶμεν, ἐν οἷς δικαιοσύνη κατοικεῖ» (Β’ Επιστολή Πέτρου 3:13). Αυτή είναι η θέληση του Σωτήρα μας, αυτό αναμένει από τον καθένα μας: την πληρότητα της Εκκλησίας του Θεού, της οποίας την αρχή εορτάζουμε σήμερα -στη φωτεινή και αγία ημέρα της ιερής και σωτήριας Πεντηκοστής.

Είθε η χάρη και η ειρήνη του Κυρίου και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστού και τα γενναιόδωρα δώρα του Αγίου Πνεύματος να είναι μετά πάντων ημών!

Καλή και ευλογημένη γιορτή!».

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας

Νεόφυτος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων