24/02/2023 24/02/2023 Την δέκατη επέτειο από την εκλογή και την ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου γιορτάζει σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου, η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη...
24 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 - 14:48

Επέτειος 10 ετών από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Επέτειος 10 ετών από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Την δέκατη επέτειο από την εκλογή και την ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου γιορτάζει σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου, η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μεγάλου Τυρνόβου κ. Γρηγορίου, εορτάστηκε η σημερινή ημέρα στο παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνας του Μητροπολιτικού Ναού στη Σόφια. Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

“Είμαστε ευγνώμονες που στο πρόσωπό σας ο Θεός μας χάρισε έναν καλό Πατριάρχη και σας ευχαριστούμε για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη δύσκολη πατριαρχική διακονία.
Κυρίως, όμως, σας ευχαριστούμε για την αγάπη που δείχνετε σε όλους μας, για τη σοφία και τη μακροθυμία σας. Σε αυτά τα δέκα χρόνια εργάζεστε αδιάκοπα χτίζοντας πάνω στα θεμέλια που έθεσαν οι άξιοι προκάτοχοί σας. Ούτε μια στιγμή δεν παρεκκλίνατε από το μονοπάτι που σοφά κληροδότησε σε εσάς και σε εμάς ο μακαριστός πατριάρχης κυρός Μάξιμος.

Ταυτόχρονα, αυτή η δεκαετία ήταν και μια περίοδος κακουχιών, γεμάτη από διαφορετικές δοκιμασίες για την Ορθόδοξη πίστη μας, για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δοκιμασίες τις οποίες, με τη βοήθεια του Θεού και με την σοφία σας, προσπαθήσαμε να τις ξεπεράσουμε με πνεύμα ταπεινοφροσύνης, χριστιανικής αγάπης, και αλληλοκατανόησης. Με την ανεξάντλητη αγάπη του Θεού και ενότητα, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να ξεπερνάμε κάθε δοκιμασία, βαδίζοντας μαζί στο μονοπάτι της πίστης”.

Σημειώνεται ότι το 2013, τότε Κυριακή, στο Πατριαρχικό Εκλογικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στη Σόφια, ο Μητροπολίτης Ρούσε κ. Νεόφυτος εξελέγη τρίτος, στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρικής Εκκλησίας, Πατριάρχης Βουλγαρίας. Η ενθρόνισή του τελέστηκε την ίδια ημέρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, συμπροσευχομένων όλων των Μητροπολιτών της Ιεράς Συνόδου, καθώς και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στις 10 Μαρτίου, Κυριακή 2013, ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος προέστη της πρώτης του Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής παρουσία κλήρου και λαού.

Στην ομιλία του το 2013, ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος είπε ότι «η πατριαρχική διακονία απαιτεί ομολογία και πίστη στον Θεό, καθώς και υπακοή στο άγιο θέλημά Του». Σε ένα άλλο σημείο της ομιλία του τόνισε: «Μαρτυρούμε την εκκλησιαστική μας ενότητα ως αδελφοί και θεματοφύλακες του ορθόδοξου δόγματος και δεν επιτρέπουμε τις ψευδείς διδαχές, τις διχόνοιες και τα σχίσματα».

Το 2015, με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του, ο Μακαριώτατος βραβεύτηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ με το παράσημο “Stara Planina”, για την εξαιρετική προσφορά του στη χώρα

Ευχετήριο μήνυμα από τον Πατριάρχη Μόσχας:

Συγχαρητήριά του μετέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στον Προκαθήμενο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας για τη δέκατη επέτειο της ενθρόνισής του:

“Σας συγχαίρω θερμά για τη 10η επέτειο της ενθρόνισής σας. Με ταπείνωση και επιμέλεια ομολογείτε τον Θεό και δοξάζετε τον Κύριο με την ποιμαντική σας διακονία. Όντας ένθερμος υπερασπιστής της εκκλησιαστικής ενότητας, στις δύσκολες συνθήκες δείξατε ότι είστε άψογος “εργάτης” , διδάσκοντας πιστά τον λόγο της αλήθειας του Θεού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, φροντίζετε να διαφωτίζετε τους ανθρώπους με το φως της αλήθειας του Χριστού. Είθε ο πανάγαθος Θεός να γεμίσει την καρδιά σας με πνευματική χαρά και να σας δώσει δύναμη στο έργο σας”.

Μήνυμα από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο:

“Σας συγχαίρω θερμά για τη δέκατη επέτειο της ενθρόνισής σας στον Βουλγαρικό Πατριαρχικό Θρόνο. Είστε άξιος διάδοχος των αείμνηστων Πατριαρχών Βουλγαρίας Κυρίλλου και Μαξίμου. Διακρίνεστε για το ενδιαφέρον σας για την ενίσχυση της θέσης της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, ώστε η φωνή της να μπορεί να ακουστεί και να κατανοηθεί από τις νέες γενιές του βουλγαρικού λαού, συμβάλλοντας στην ανατροφή τους με Ορθόδοξη πίστη. Με έμπνευση από το παράδειγμα των Βούλγαρων αγίων, που αγωνίστηκαν για τον θρίαμβο της αλήθειας του Θεού, υπερασπίζεστε ανοιχτά την ιερότητα του χριστιανικού γάμου”.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία:

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από bg-patriarshia.bg

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων