26/02/2024 26/02/2024 Την εντέκατη επέτειο από την εκλογή και την ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου εόρτασε στις 24 Φεβρουαρίου, η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Την ημέρα αυτή στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής, τελέστηκε Θεία...
26 Φεβρουαρίου, 2024 - 12:27
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2024 - 16:57

Επέτειος 11 ετών από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Διαδώστε:
Επέτειος 11 ετών από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Την εντέκατη επέτειο από την εκλογή και την ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου εόρτασε στις 24 Φεβρουαρίου, η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Την ημέρα αυτή στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, και συλλειτουργούντων μεταξύ άλλων του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου, και του Επισκόπου Velbazhd κ. Ισαάκ.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος είπε: «Ο Θεός να δώσει υγεία και μακροζωία στον Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτο για να αποτελεί καλό παράδειγμα για πολλά ακόμη χρόνια. Να μας ευλογεί και με την πραότητά του να μας ενώνει σε μια μεγάλη Ορθόδοξη οικογένεια», είπε ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος.

Συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πατριάρχη Μόσχας

Τα συγχαρητήριά του μετέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στον Προκαθήμενο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας για την εντέκατη επέτειο της ενθρόνισής του:

Σας συγχαίρω θερμά για την επόμενη επέτειο της ενθρόνισής σας. Πριν από έντεκα χρόνια διαδεχθήκατε τους μακαριστούς Πατριάρχες Κύριλλο και Μάξιμο. Όλο αυτό το διάστημα, συνεχίσατε επάξια το έργο των προκατόχων σας, με ζήλο και ευλάβεια, φροντίζοντας ενεργά το ποίμνιο που σας εμπιστεύτηκαν, και προσπαθώντας να τους δίνετε το καλό παράδειγμα σε όλα. Αυτή τη σημαντική ημέρα για εσάς, προσεύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη, θάρρος, χαρά και ειρήνη”.

Μήνυμα από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο:

“Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά και εγκάρδια συγχαρητήριά μου με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής ημέρας. Έχετε αφιερωθεί στον Κύριο Ιησού Χριστό από νεαρή ηλικία, για πολλά χρόνια με ταπείνωση και ζήλο προς δόξα Θεού. Με το ποιμαντικό σας έργο έχετε κερδίσει  την ειλικρινή αγάπη του λαού του Θεού. Προσευχόμαστε ο Θεός να σας δώσει υγεία και ευημερία, και να σας ενδυναμώσει σωματικά”.

Σημειώνεται ότι το 2013, τότε Κυριακή, στο Πατριαρχικό Εκλογικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στη Σόφια, ο Μητροπολίτης Ρούσε κ. Νεόφυτος εξελέγη τρίτος, στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρικής Εκκλησίας, Πατριάρχης Βουλγαρίας. Η ενθρόνισή του τελέστηκε την ίδια ημέρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, συμπροσευχομένων όλων των Μητροπολιτών της Ιεράς Συνόδου, καθώς και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στις 10 Μαρτίου, Κυριακή 2013, ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος προέστη της πρώτης του Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής παρουσία κλήρου και λαού.

Στην ομιλία του το 2013, ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος είπε ότι «η πατριαρχική διακονία απαιτεί ομολογία και πίστη στον Θεό, καθώς και υπακοή στο άγιο θέλημά Του». Σε ένα άλλο σημείο της ομιλία του τόνισε: «Μαρτυρούμε την εκκλησιαστική μας ενότητα ως αδελφοί και θεματοφύλακες του ορθόδοξου δόγματος και δεν επιτρέπουμε τις ψευδείς διδαχές, τις διχόνοιες και τα σχίσματα».

Το 2015, με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του, ο Μακαριώτατος βραβεύτηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ με το παράσημο “Stara Planina”, για την εξαιρετική προσφορά του στη χώρα.

Съборна архиерейска литургия и молебен послучай 11 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит - 24.02.2024 г.
Съборна архиерейска Литургия и молебен по случай 11 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит - 24.02.2034 г. - II

 

Πηγή: mitropolia-sofia.org (Vesela Ignatova, Ioan-Stoyan Ivanov)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων