08/07/2021 08/07/2021 Την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πλόβδιβ (Φιλιππουπόλεως) επισκέφθηκε χθες, 7 Ιουλίου 2021, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος ΓΚΕΡΜΠ (ГЕРБ), Μπόικο Μπορίσοφ, όπου τον καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πλόβδιβ κ. Νικόλαος. Στη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πραγματικά εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρώην πρωθυπουργό για τη γενναιόδωρη...
08 Ιουλίου, 2021 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2021 - 18:55

Επίσκεψη Μπορίσοφ στον Μητροπολίτη Πλόβδιβ Νικόλαο

Διαδώστε:
Επίσκεψη Μπορίσοφ στον Μητροπολίτη Πλόβδιβ Νικόλαο

Την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πλόβδιβ (Φιλιππουπόλεως) επισκέφθηκε χθες, 7 Ιουλίου 2021, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος ΓΚΕΡΜΠ (ГЕРБ), Μπόικο Μπορίσοφ, όπου τον καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πλόβδιβ κ. Νικόλαος.

Στη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πραγματικά εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρώην πρωθυπουργό για τη γενναιόδωρη υποστήριξη που προσέφερε  η κυβέρνησή του τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Μητρόπολή του, αλλά και στην Βουλγάρικη Ορθόδοξη Εκκλησία συνολικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τροποποιήσεις του νόμου για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, μέσω των οποίων το κράτος δεσμεύεται να υποστηρίζει κληρικούς όλων των ομολογιών, καθώς και την έγκριση εγχειριδίων για τη “Θρησκεία-Ορθοδοξία”, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Βουλγάρικης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος χαιρέτισε με λόγια ευγνωμοσύνης τις επιχορηγήσεις από πλευράς κυβερνήσεως για την επισκευή εκκλησιών και μοναστηριών, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της βοήθειας για την κατασκευή του μοναστηριακού συγκροτήματος “Αγίας Τριάδος” στην περιοχή Κράστοβα Γκαρά, την αποκατάσταση της καμμένης πτέρυγας του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής κοντά στο χωριό Μουλντάβα του  Ασένοβγκραντ (Στενημάχου της Ανατολικής Ρωμυλίας), και στην ολοκλήρωση του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Κίρντζαλι, το οποίο αποκάλεσε ως μοναστήρι των παιδιών λόγω των εκατοντάδων παιδιών, που φοιτούν στο μεγαλύτερο Κυριακό σχολείο (κατηχητικό), που οργανώνεται στη Βουλγαρία.

Ο κ. Μπορίσοφ διαβεβαίωσε τον Σεβασμιώτατο ότι η κυβέρνησή του υποστήριξε τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και όλες τις άλλες ομολογίες, με την πεποίθηση ότι αυτό είναι απαραίτητο για την πνευματική ανάπτυξη του έθνους και τη διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης στη χώρα, και αυτό που χτίζεται ωφελεί όλους τους Βούλγαρους.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι υπουργοί της επίσημης κυβέρνησης επικρίνουν αυτά που έχει κάνει, επιδεικνύοντας μια τάση εχθρότητας προς τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία στις ομιλίες τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος προέτρεψε τον πρώην Πρωθυπουργό να οπλιστεί με υπομονή και ελπίδα για το αγαθό. Με παραδείγματα από την Αγία Γραφή, προέτρεψε τον Μπόικο Μπορίσοφ να καθοδηγείται από το πώς ο Σωτήρας της ανθρωπότητας, ο Ιησούς Χριστός, αντέδρασε στους βασανιστές του, επειδή αποδείχθηκε ότι σε αυτό το μονοπάτι τελικά θα θριαμβεύσουν πάντα η δικαιοσύνη και η αλήθεια του Θεού.

«Δεν έχω κανένα δικαίωμα να κάνω εκστρατεία υπέρ οποιουδήποτε κόμματος στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Για εμάς, όλοι είναι ίσοι και τους αγαπάμε όλους εξίσου», τόνισε ο Μητροπολίτης Νικόλαος στο τέλος της συζήτησης. «Ως πολίτης της χώρας, πριν ψηφίσω, θα ήθελα να ακούσω τις απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων σε διάφορες ερωτήσεις. Για παράδειγμα: “Αν κάποιος σας το ζητήσει, θα κλείσετε τις εκκλησίες για το Πάσχα; “Αν είχατε μια τηλεοπτική σατιρική εκπομπή, θα επιπλήταττε την εκκλησία και τους κληρικούς σε αυτήν; “Συμφωνείτε ότι το κράτος πρέπει να παρέχει υλική βοήθεια στον κλήρο;”. Από την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα ήθελα να βγάλω τα απαραίτητα συμπεράσματα και να ψηφίσω σύμφωνα με τη συνείδησή μου», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος σημείωσε ότι μερικές φορές είναι εξαιρετικά σημαντικό το κακό να εκδηλώνεται πλήρως, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το αναγνωρίσουν και να απομακρυνθούν από αυτό. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υπομονή. Ο Θεός βλέπει τα πάντα και δεν θα αφήσει τον βουλγαρικό λαό!». Ο κ. Μπορίσοφ έλαβε ως δώρο μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ευλογία του Μητροπολίτη Νικολάου της Φιλιππούπολης για υγεία και επιτυχία όλου του βουλγάρικου λαού».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία υπηρεσιακός πρωθυπουργός -από τις 12 Μαΐου 2021- είναι ο Στέφαν Γιάνεφ. Μεθαύριο, 11 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Επιμέλεια-Μετάφραση για το ope.gr: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων